Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
Mozesz mi powiedzec z kim konkretnie rozmawialas/pisalas i kiedy to bylo ?? Bylbym Bardzo wdzieczny.
ps.
Wiem czym sie zajmuje Speleoklub Beskidzki nie musisz mi tlumaczyc tego , nie do konca z ta ukraina jest tak jak mowisz chlopaki z Lwowa i Czerniowiec czasem sie w pseudokrasie pokaza, w co wiekszych znanych dziurach.
ZAraz po powrocie, pod koniec sierpnia 2005 wysłałam zapytanie na adres administratora strony klubu dębickiego.

Treść tego co wysłałam mam:

Czy znane są strony www, lub inne materiały pisane na temat jaskiń we
fliszowych Karpatach Ukraińskich ?
Dwa tygodnie temu byłam z synami w Karpatach Pokucko-Bukowińskich, m in. na Synyciach w rejonie Żabiego, gdzie jest piękny wąwóz skalny i gdzie
miejscowy 10 latek pokazał nam jaskinię,
Moi synowie (którzy mają pewne doświadczenie w chodzeniu po jaskiniach
beskidzkich) zaraz tam wleźli, Michał dotarł na sam dół, co wiązało się z pokonaniem 4 metrowego nietrudnego kominka.
Była to jaskinia o długości kilkudziesięciu metrów, w komorze na samym dnie
było zachowane sporo lodu.
Nosiła ślady eksploracji, wg słów naszego przewodnika przyjeżdżali do niej
aż z Kijowa.
Przypuszczam że nie jest to jedyna jaskinia w tamtejszych górach, które mają budowę podobną do Beskidów, ale absolutnie nic o nich nie wiem. Może są jakieś strony speleoklubów np. z Kołomyi czy Czerniowiec i ktoś je zna ?
Niestety z powodu awarii skrzynki pocztowej nie zachowała mi się cała korespondencja przychodząca z roku 2005.
O ile pamiętam z tego co mi napisano (szef tamtejszego klubu, pisywał czasem na pl.rec.gory pod nickiem Serek, znamy się wyłącznie "internetowo") oni (jako klub) - słyszeli o tamtejszych jaskiniach, ale nie mają na ich temat żadnych materiałów.

Pozdrowienia

Basia