Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Rezerwat przyrody Sine Wiry

Widok wątkowy

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Rezerwat przyrody Sine Wiry

Cytat Zamieszczone przez Kelly Zobacz posta
    ogladalem zdjecia z tego miejsca, na ktorych mnostwo ludzi cieszylo sie zazywajac kapieli wodnych
    W tym miejscu nie ma żadnego szlaku, więc trudno mówić o schodzeniu z niego. Ścieżka widokowa jest powyżej tego miejsca (tego po jeziorku Szmaragdowym) i jest oznakowana.
    Sine Wiry to rezerwat krajobrazowy, utworzony Zarządzeniem Ministra Ochrony Środowiska i Zasobów Naturalnych z dnia 29.12.1987 (Monitor Polski z dn. 15.02.1988; nr 5; poz.47) w sprawie uznania za rezerwaty przyrody w celu ochrony ze względów naukowych, dydaktycznych oraz krajobrazowych przełomowego odcinka rzeki Wetliny wraz z otaczającym ją zespołem leśnym.

Regulamin:
    Zabrania się:
    1. wycinania drzew i krzewów oraz pobierania użytków drzewnych a także interwencyjnego zabezpieczania brzegów rzeki [..]
    2. zmieniania stosunków wodnych, jeżli taka zmiana mogłaby naruszuć w sposób istotny warunki ekologiczne
    3. zbioru ziół leczniczych i innych roślin oraz zbioru owoców i nasion drzew i krzewów [...]
    4. niszczenia drzew, krzewów i innych roślin
    5. pozyskiwania ściółki leśnej i wypasu zwierząt gospodarskich
    6. niszczenia glewby i pozyskiwania kopalin [...]
    7. polowania, chwytania, płoszenia i zabijania dziko żyjących zwierząt, niszczenia gniazd, wybierania jaj [...]
    8. zanieczyszczania wody i terenu, wzniecania ognia, zakłócania ciszy
    9. stosowania wszelkich środków chemicznych
    10. wznoszenia budowli oraz zakładania urządzeń komunikacyjnych i innych technicznych
    11. umieszczania tablic, napisów i innych znaków z wyjątkiem tablic związanych z ochroną rezerwatu
    12. przebywania poza miejscami wyznaczonymi.

Regulamin trochę skróciłem ale nic istotnego nie pominałem.
    IMHO: punkt 12 jest bardzo trudny w realizacji, nie widziałem tam miejsc wyznaczonych oprócz wspomnianej ścieżki widokowej.

[edyta]: zapomniałem dodać że regulamin znajduje się na tablicy obok drogi, postawiło to Nadleśnictwo Wetlina. IMHO dotyczy on samej ścieżki. Zatem na pozostałym terenie powinien obowiązywać ogólny regulamin dla rezerwatu krajobrazowego. W miejscu gdzie ludzie się kąpią - a więc znacznie poniżej ścieżki - nie ma żadnych tablic zabraniających, jest tylko tabliczka że to rezerwat przyrody.
    Ostatnio edytowane przez Piotr ; 09-12-2007 o 21:12
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)