Wiem że jestem upierdliwy, ale mnie nie przekonałeś do końca.
Tzn. rozumiem że jest (może być) zakaz. Tylko skoro jest to powinno być to napisane. Nie 100 tablic co wolno a co nie, typu "Nie rzucaj papierków" - ale tak kluczowa sprawa jak złażenie do wody z drogi w rez.SN? Ktoś tu wspomniał że niektórym wystarczy samo słowo "rezerwat" - nie liczyłbym na to, wystarczy popatrzeć na połoniny, itp gdzie jest ochrona ścisła a co dopiero rezerwacik krajobrazowy.
Czemu kluczowa sprawa? Proste - te kaskady poniżej d. jeziorka są przecież bardzo często głównym celem wycieczek do SN, to chyba jasne? Każdy (prawie) tam schodzi - zrobić foty, moczyć nogi, posiedzieć na kamolach. No sorry, ale jeśli nadleśnictwa chcą pilnować ustawy to jednak bez tablicy (i pewnie barierki) się nie obejdzie. Puknać stalowy taras widokowy i będzie spokój - zejdą nieliczni.
Po drugie: nie rozumiem ględzenia o chodzeniu znakowaną ścieżką. Nigdy do SN nie szedłem znakowaną ścieżką, z żadnej strony - bo nigdy tam takiej nie widziałem. Zmieniło się coś w tym temacie (bo z 2 lata już nie byłem i szybko nie zajde)? Bo chyba droga nią nie jest? A jeśli jest to co z innymi drogami - zrywkowymi, itp. - też można bo to droga?
Po trzecie: SN nie jest jedynym rez. gdzie ochroną objęty jest fragment rzeki. Nie pamietam teraz dokładnych granic, ale rezerwat Krywe chroni między innymi San na odcinku od (pi*oko) Zatwarnicy po Obłazy. Pełno wędkarzy, pełno ludzi na tym odcinku łazi po wodzie, touroperatorzy robią spływy i inne zabawy - wszystko to nielegalnie? Czyli "słynny" fotoreportaż o żubrach pstrykany z pontonu też nielegalnie, no to piętnować a nie się zachwycać. Kumam z tego co piszesz że do Tworylnego też już legalnie nie dojdziesz bo nie ma znakowanej ścieżki/szlaku - a z obu stron w rez. trzeba wdepnać.
Oczywiście jest całe mnóstwo innych rezerwatów, które jeśli jest tak jak w ustawie są niedostępne.
P.s - "Relacje z waszych wypraw w Bieszczady" to już pomału można zamykać :D Przewodniki też o d... rozbić, zwłaszcza te z trasami poza szlakami po rezerwatach) :)
Jak coś ma być - to niech będzie. Tylko jasne i przejrzyste.

Odpowiedz z cytatem