Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Wędrówki po stronie ukraińskiej

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Wędrówki po stronie ukraińskiej

wedlug mnie najwiekszym niebezpieczenstwem ukrainy jest ogromna goscinnosc jej mieszkancow- a polacy czesto sa nieprzyzwyczajeni do takich dawek napojow energetyzujacych-wiec moze byc czasem problem z wyjsciem na trase o planowanej godzinie fakt-mozna nieskorzystac z gosciny ale w takim razie po co jechac na ukraine

poza tym czesto przydaje sie ograniczone zaufanie do mapy- mam na mysli np. atlasy samochodowe- mapa ma przeznaczenie orientacyjne, nie nalezy sie dziwic ani rozpaczac gdy drogi nie ma tam gdzie jest na mapie.

na napady i kradzieze to trzeba najbardziej uwazac we lwowie... choc i tak chyba grozniejsze sa samochody niezwazajace na to ze piesi maja zielone swiatlo....
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez pioabram Zobacz posta
    Tak!!
    Zaiste bardzo fajnie ,widac ten zakaz biwakowaniana tym zdjeciu,Tam musi byc ze 30 namiotów!!Tam si e dopiero łamie zakazy,ot co!
    Na siodle pod Tarnicą chyba niemozliwe!
    Byliśmy chyba jedyną polską grupą tam. A opowiadali parkowcy z TPNu, że zaczynają mieć problem z turystami ze wschodu, którzy łażą po Tatrach tak, jak u siebie - rozbijają namioty gdzie popadnie, rąbią kosówkę na opał, świerczynę na podkład pod namiot. Juz o stosach śmieci nie wspomnę...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

no trudno im sie dziwic- przywykli do niczym nieskrepowanej wolnosci w swoich gorach, ze namiot stawia sie tam gdzie widok ladny, ze ognisko z kosowki najladniej pachnie i zarcie na tym dobre, a tu takie tatry tlumne i jeszcze najezone zakazami...

nikt kto pierwsze turystyczne kroki stawial na ukrainskich poloninach nie umie zrozumiec ze w gorach czegos sie zabrania.. kiedys jezdzilam po bieszczadach z kolega z ukrainy- on naprawde nie mogl pojac jak protestowalam przed rozbiciem naszego czerwonego namiociku na polonininie carynskiej, ponad granica lasu- bo nas zaraz ktos zgarnie... no bo do namiotowcow to moze przyjsc niedzwiedz, chlop z widlami ale straznik???
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar wtak
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    nie tak daleko Gór

N ... za to kocham ukraińskie góry (między innymi za to)
    że mogę się rozbić gdzie chcę...........
    pozdrówka :-)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Bubo - różnice w podejściu do np namiotowania na połoninach wynikają chyba tylko z tego, że Ukraińcy mają połonin po horyzont. Świdowca wystarczyłoby na 6 razy polskie Bieszczady, a gdzie tu jeszcze do końca?:) Dla nas to cenny skarb, dla nich powszedniość. I dlatego mając możność korzystania z wolności niemal całkowitej w górach Ukrainy czy Rumunii tym bardziej starajmy się szanować nasze spłachetki połonin. I oczywiście nie róbmy badziewia na UA. Wspomniałem gdzieś o niesamowitym śmietnisku na Okolu, w którym dużą część stanowiły brudy krajowe. To był naprawdę wstrętny widok i budzący niesmak wobec tych rodaków, którzy się do tego przyłożyli.
    To jednak zupełnie inny aspekt wędrowania niż zapodany przez Easyridera:)

Pozdrawiam,
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

lucyna
    Guest

Mam schematy szlaków w Karpatach Ukraińskich
    1. Po Czarnogórskich wysokich górach
    Szybeny-leśniczówka KPPN-Wesnarka-jezioro Mariczejka-Dzembronia-Menczuł-Brebeneskul-Rebra-jezioro Niesamowite-Turkuł-Dancerz-Pozyśżewska-Beckuł-Howerla-Zaroślak
    2.Po wysokich górach Czywczyńskich
    Szybeny-Medweżak-Połonina Rogeska-Stig-Połonina Berczewska-Kernyczyj-Furatyk-Łrdeskuł-Prełucznyj-Starostaja-Budaszewska Wielka-Czywczyn-Popadia-Łustun-Pirje-Koman-Gnitessa-Bałtagóra-Czimirnyj-Szybeny
    3. Po Górach Gryniwskich
    Krasnyk-Krenta-Zmijenska-Posticka-Stupowa-Łukowica-Baba Łudowa-Dukania-Mokryniec-Perkałaba-Gołoszyno-Hryniawa
    Za Aldona Nykolayevich z Zachodnioukrańskiej Organizacji Turystycznej
    cdn

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Mam schematy szlaków w Karpatach Ukraińskich
    1. Po Czarnogórskich wysokich górach
    Szybeny-leśniczówka KPPN-Wesnarka-jezioro Mariczejka-Dzembronia-Menczuł-Brebeneskul-Rebra-jezioro Niesamowite-Turkuł-Dancerz-Pozyśżewska-Beckuł-Howerla-Zaroślak
    2.Po wysokich górach Czywczyńskich
    Szybeny-Medweżak-Połonina Rogeska-Stig-Połonina Berczewska-Kernyczyj-Furatyk-Łrdeskuł-Prełucznyj-Starostaja-Budaszewska Wielka-Czywczyn-Popadia-Łustun-Pirje-Koman-Gnitessa-Bałtagóra-Czimirnyj-Szybeny
    3. Po Górach Gryniwskich
    Krasnyk-Krenta-Zmijenska-Posticka-Stupowa-Łukowica-Baba Łudowa-Dukania-Mokryniec-Perkałaba-Gołoszyno-Hryniawa
    Za Aldona Nykolayevich z Zachodnioukrańskiej Organizacji Turystycznej
    cdn
    Na litość boską !!!

Te wszystkie góry, przełęcze i całe pasma górskie mają swoje piękne polskie nazwy.

I prawie żadna się nie zgadza z tym co napisałaś (z wyjątkiem Jeziorka Niesamowitego).

Kto to do licha tłumaczył ?

(dla przykladu Góry Gryniwskie - to Połoniny Hryniawskie, ich nazwa pochodzi od miejscowości Hryniawa)

Nazwy można odszukać w każdym wydanym przewodniku, lub nawet w Internecie.

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

Materiały z konferencji "Śladami drkacza" Procarpatia. Ktoś zadecydował iż nazwy mają być podane w tej wersji.
    Jeżeli nie chcecie to nie kończę. Sami sobie poszukajcie.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Materiały z konferencji "Śladami drkacza" Procarpatia. Ktoś zadecydował iż nazwy mają być podane w tej wersji.
    Jeżeli nie chcecie to nie kończę. Sami sobie poszukajcie.

Stanowczo powinni sobie sprawić lepszego tłumacza.

Ale to nie jest wyjątek, podobne "kwiatki" odkrywam często na słowackich stronach w języku polskim.

Rzecz w tym, że do roku 1939 cały ten teren był w Polsce i polskie nazwy (równolegle do ukraińskich) całkiem nieźle funkcjonują.

A podane nazwy nie są ani polskie, ani też poprawnie ukraińskie. Jakiś po prostu potworek językowy.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Przelazłem prawie cały łuk ukraińskich Karpat. Nie spotkałem nikogo złego! Żadnych "smutnych panów", żadnych opłat, żadnych nieprzyjemności (no może poza spotkaniem w Użoku ichniejszych pograniczników, ale i tak fajnie się skończyło!). Albo mam szczęście do ludzi, albo KTOŚ czuwa nade mną )).
    Na marginesie: Lucyno i Basiu, nie wywołujcie nowej wojny, proszę...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)