Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Wędrówki po stronie ukraińskiej

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Wędrówki po stronie ukraińskiej

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    Przelazłem prawie cały łuk ukraińskich Karpat. Nie spotkałem nikogo złego! Żadnych "smutnych panów", żadnych opłat, żadnych nieprzyjemności (no może poza spotkaniem w Użoku ichniejszych pograniczników, ale i tak fajnie się skończyło!). Albo mam szczęście do ludzi, albo KTOŚ czuwa nade mną )).
    Na marginesie: Lucyno i Basiu, nie wywołujcie nowej wojny, proszę...
    Wojtku - na Twoje życzenie - wszystko

Gdyż bardzo Cię lubię i podziwiam.

Z ukraińskich (jak również i z rumuńskich) gór mam doświadczenia podobne do Twoich. Wszędzie spotykałam sie z ogromną wprost życzliwością.

A w Rumunii gościł nas w swoim domu żołnierz ze straży granicznej, który jednego dnia nas spisał, kolejnego podwiózł swoim samochodem na stopa, a jeszcze następnego - spotkany w cerkwi zaprosił do swojego domu, gdzie spaliśmy kolejne dwie noce (a w zasadzie to jedną, bo jedną całą łazili po górach).
    Oj, dużo by opowiadać ...

Nie myślę, że to sprawa szczęścia. Myślę, że jeśli my się do kogoś odnosimy życzliwie - to ten ktoś odpłaca nam tym samym - a Ty jesteś bardzo życzliwie nastawiony do świata.

Pozdrowienia.

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Z przykrością muszę stwierdzić ze za dużo cywilizacji pojawia się w Ukraińskich Karpatach, znaczą szlaki, wycinają przejścia w kosówce, za niedługo to będą góry nie do poznania. Jeszcze inwestycje wysokogórskie w postaci schronisk i trzeba się przenieść gdzie indziej. Ale jeszcze w tym roku troszkę Gorganów i do Rumunii.
    pozdrowieniazbyszekj

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez zbyszekj Zobacz posta
    Z przykrością muszę stwierdzić ze za dużo cywilizacji pojawia się w Ukraińskich Karpatach, znaczą szlaki, wycinają przejścia w kosówce, za niedługo to będą góry nie do poznania. Jeszcze inwestycje wysokogórskie w postaci schronisk i trzeba się przenieść gdzie indziej. Ale jeszcze w tym roku troszkę Gorganów i do Rumunii.
    Signum temporis.

Ale nie sądzę aby zagospodarowanie gór Ukrainy postępowało tak szybko i aby schroniska powstawały tam jak grzyby po deszczu.

O ile wiem (i o ile rozmawiałam na ten temat w COTG) nie są też planowane dalsze szlaki znakowane.

Raczej obawiam się czego innego - rosnących hałd śmieci z powodu absolutnego braku świadomości ekologicznej (również wśród naszych rodaków odwiedzających tamtejsze góry).

Oraz "dzikich" inwestycji narciarskich.

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Signum temporis.

Ale nie sądzę aby zagospodarowanie gór Ukrainy postępowało tak szybko i aby schroniska powstawały tam jak grzyby po deszczu.

O ile wiem (i o ile rozmawiałam na ten temat w COTG) nie są też planowane dalsze szlaki znakowane.
    O ile wiem to zagospodarowanie ukraińsich Karpat będzie postępowało. Być może nawet w tym roku będą znakowane nowe szlaki piesze i rowerowe. Jest kilka projektów już negocjowanych. Kilka projektów z Podkarpacia i Lubelszczyzny realizowanych we wspólpracy ze stroną ukraińską będzie kontynuowanych. W ramach INTERREG są już pisane nowe. Mam cichą nadzieję, że będzie coraz więcej inicjatyw trójstronnych:polsko-ukraińsko-słowackich pozwalajacych przeciętnemu turyście na bezproblemowe poruszanie się w obrębie tych trzech państw.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    O ile wiem to zagospodarowanie ukraińsich Karpat będzie postępowało. Być może nawet w tym roku będą znakowane nowe szlaki piesze i rowerowe. Jest kilka projektów już negocjowanych. Kilka projektów z Podkarpacia i Lubelszczyzny realizowanych we wspólpracy ze stroną ukraińską będzie kontynuowanych. W ramach INTERREG są już pisane nowe. Mam cichą nadzieję, że będzie coraz więcej inicjatyw trójstronnych:polsko-ukraińsko-słowackich pozwalajacych przeciętnemu turyście na bezproblemowe poruszanie się w obrębie tych trzech państw.
    Ale w tych projektach nie bierze już chyba udziału COTG.

No cóż - mamy chyba całkowicie inną wizję zagospodarowania ukraińskich gór.

Ja osobiście uważam, że więcej szlaków turystycznych i schronisk stanowczo nie jest tam potrzebne, wystarczy to co już jest teraz.

Natomiast koniecznie wymaga uregulowania kwestia ochrony przyrody i nie kolidowania tej ochrony z już uprawianą turystyką - np. wyznaczenie w Czarnohorze i Gorganach miejsc biwakowych, konsekwentne przestrzeganie zakazu biwakowania tam gdzie nie wolno tego robić oraz sprzątanie miejsc wyznaczonych na biwaki.

Teraz jest tak, że niby wyznaczone są jakieś miejsca, ale ludzie i tak biwakują wszędzie gdzie chcą a na dodatek zostawiają po sobie hałdy śmieci i za przeproszeniem - gówien.
    Skoro wyznakowany został szlak na Sywulę - to wypadałoby zezwolić oficjalnie na biwakowanie na Połoninie Ruszczyna (obok ruin schroniska PTT), ale jednocześnie trzeba by tamto miejsce regularnie, co najmniej raz w miesiącu sprzątać.

I sorry za to co piszę ale zwyczajnie jakiś kibel by się przydał, bo cała kosówka w okolicy jest obe ...na.
    Nie dziwota - tam latem codziennie biwakuje co najmniej kilkanaście osób, gdzieś się muszą wypróżniać.

Poza tym co jest teraz wręcz niezbędne - absolutnie konieczna jest inwestycja w służby ratownicze - bo jak się teraz cokolwiek stanie - to trzeba sobie radzić samemu.

I moim skromnym zdaniem w takim kierunku powinno iść dalsze zagospodarowanie Gorganów i Czarnohory, a nie "znakowanie nowych szlaków".
    To ostatnie jest zdecydowanie najłatwiejsze, ale jakoś nikt nie myśli perspektywicznie, ze te szlaki trzeba potem też utrzymać i co 2-3 lata odnawiać.

Ale cóż - to tylko moje skromne zdanie. Ukraińcy i tak na swoim terytorium zrobią to, co uznają za stosowne.

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Mam schematy szlaków w Karpatach Ukraińskich
    1. Po Czarnogórskich wysokich górach
    Szybeny-leśniczówka KPPN-Wesnarka-jezioro Mariczejka-Dzembronia-Menczuł-Brebeneskul-Rebra-jezioro Niesamowite-Turkuł-Dancerz-Pozyśżewska-Beckuł-Howerla-Zaroślak
    2.Po wysokich górach Czywczyńskich
    Szybeny-Medweżak-Połonina Rogeska-Stig-Połonina Berczewska-Kernyczyj-Furatyk-Łrdeskuł-Prełucznyj-Starostaja-Budaszewska Wielka-Czywczyn-Popadia-Łustun-Pirje-Koman-Gnitessa-Bałtagóra-Czimirnyj-Szybeny
    3. Po Górach Gryniwskich
    Krasnyk-Krenta-Zmijenska-Posticka-Stupowa-Łukowica-Baba Łudowa-Dukania-Mokryniec-Perkałaba-Gołoszyno-Hryniawa
    Za Aldona Nykolayevich z Zachodnioukrańskiej Organizacji Turystycznej
    cdn
    Napisałam cdn ale nie sądziłam, że dalej będzie tak specyficznie. Jak to mawiają Rosjanie i straszno i śmieszno. Baśka swoim zwyczajem przeniosła ten fragment na forum 321 gory no i zaczęła się dyskusja merytoryczna. W tonie Lucy wyp w bieszczady.
    Sprawdziłam zasady panujące "w światku wydawców materiałów pokonferencyjnych". Panuje tam zasada, że drukuje się materiały w wersji dostarczonej przez wykładowcę. Nie wprowadza się zmian merytorycznych do tekstu.
    Ten fragment o szlakach to tekst dostarczony przez Zachodnioukraińską Organizację Turystyczną ze Lwowa.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)