Dzięki za ten link do "nowych postów".Cały czas był na stronie głównej ale nie zwróciłem uwagi,teraz będę korzystał.
Dzięki za ten link do "nowych postów".Cały czas był na stronie głównej ale nie zwróciłem uwagi,teraz będę korzystał.
Pozdrav
Podepnę się pod ten watek by nie tworzyć następnego a tytuł jego nawet pasuje chociaż dodałbym jeszcze znak zapytania.
Może czas na "reformę" Forum? Oczywiście temat pod dyskusję!
Tytułem wstępu… forum.bieszczady.info ma 13 sub-fora (10 związanych z Bieszczadami a 3 z innymi tematami) z 7545 wątkami, ilość postów nie jest już tutaj istotna.
Moich kilka uwag nad którymi warto by się zastanowić czy nie wprowadzić jakiś zmian:
1. SYSTEM WYSZUKIWANIA
– w tej chwili możliwość wyszukiwania interesującej frazy „wchodzącego” (!) na Forum jest dostępne tylko i wyłącznie dla zalogowanych, czy Forum aż tak musi stosować ograniczenia i ewentualnie zmuszać innych do zalogowania, chociaż o tym specjalnie nie ma informacji dla postronnego „wyszukiwacza” interesującej go frazy. Sprawdzałem to jako zalogowany i nie.
- samo miejsce wyszukiwarki powinno być bardziej wyeksponowane wraz ze stosowną „podświetloną” informacją jak szukać.
- samo wyszukiwanie też jest jakoś tak źle zorganizowane. Podaję przykład gdy np. ktoś wchodzi na Forum i wpisuje w wyszukiwarkę np. „dziecko”… „wyjazd z dzieckiem”… „z dzieckiem”. Zobaczcie ile tematów wtedy wyskoczy, dopiero kliknięcie w jeden już konkretny pokazuje nam pod wątkiem informację „Podobne wątki”. I tam już znajdziemy podobne informacje. Szukający być może zadowoli się tamtymi odpowiedziami, jeśli to zauważy oczywiście, lub napisze nowy wątek, podobny do już istniejących.
2. Tematy wątków
- Fora wydają się O.K. gorzej jest z wątkami, może warto zastanowić się nad większą ilością wątków „przyklejonych” by wchodzący od razu miał na widoku temat „worek” w który by wrzucił swoje zapytanie? Sami wiemy ile jest zapytań podobnych do siebie a które są rozrzucone po całym Forum.
- Aż się prosi wstawić wątki tematyczne np. sprzęt turystyczny z sub-forami np. buty, kijki, namiot, ubranie itp.. Inne wątki tematyczne też mogą powstać to kwestia tylko wyników dyskusji.
3. Jak później wprowadzić zmiany?
Niestety byłoby dla admina i modów trochę roboty, ale warto by całe Forum w to zaangażować i jakimiś etapami np. forami przeczesywać już istniejące wątki i poprzez „raportowanie złego postu” wskazywać w uwadze gdzie można go przekleić. Prawie 7,5 tysiąca wątków warto jednak zmniejszyć do liczby rozsądnej. Może są lepsze pomysły?
To są moje uwagi i być może dla reszty są zbyt rewolucyjne, może też obecna forma Forum jest dla wszystkich dobra a tylko mi się coś innego widzi, więc jeśli coś „mieszam” to wystarczy nie odpowiadać na ten post. :)
Ech, już się znęcałem nad forumową wyszukiwarką i niestety jest niereformowalna, tzn wyszukuje w/g jej tylko znanych kryteriów. Np spróbuj poszukać frazy "akcja wisła" - wynik znajdziesz na czwartej z pięciu stron wyników
Zdecydowanie do szukania trzeba korzystać z gugla, w okienko wpisujesz - site:http://forum.bieszczady.info.pl "akcja wisła" - i wynik dostajesz już na pierwszej pozycji
Pozdrav
Skoro nie lubisz na skróty...
Ja bym radził korzystać z wyszukiwarki w wersji zaawansowanej i z opcji: "szukaj tylko w tytułach". Po wpisaniu "akcja wisła" wyświetliło mi się 5 (słownie: pięć) wątków.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki