Podepnę się pod ten watek by nie tworzyć następnego a tytuł jego nawet pasuje chociaż dodałbym jeszcze znak zapytania.

Może czas na "reformę" Forum? Oczywiście temat pod dyskusję!
Tytułem wstępu… forum.bieszczady.info ma 13 sub-fora (10 związanych z Bieszczadami a 3 z innymi tematami) z 7545 wątkami, ilość postów nie jest już tutaj istotna.
Moich kilka uwag nad którymi warto by się zastanowić czy nie wprowadzić jakiś zmian:
1. SYSTEM WYSZUKIWANIA
– w tej chwili możliwość wyszukiwania interesującej frazy „wchodzącego” (!) na Forum jest dostępne tylko i wyłącznie dla zalogowanych, czy Forum aż tak musi stosować ograniczenia i ewentualnie zmuszać innych do zalogowania, chociaż o tym specjalnie nie ma informacji dla postronnego „wyszukiwacza” interesującej go frazy. Sprawdzałem to jako zalogowany i nie.
- samo miejsce wyszukiwarki powinno być bardziej wyeksponowane wraz ze stosowną „podświetloną” informacją jak szukać.
- samo wyszukiwanie też jest jakoś tak źle zorganizowane. Podaję przykład gdy np. ktoś wchodzi na Forum i wpisuje w wyszukiwarkę np. „dziecko”… „wyjazd z dzieckiem”… „z dzieckiem”. Zobaczcie ile tematów wtedy wyskoczy, dopiero kliknięcie w jeden już konkretny pokazuje nam pod wątkiem informację „Podobne wątki”. I tam już znajdziemy podobne informacje. Szukający być może zadowoli się tamtymi odpowiedziami, jeśli to zauważy oczywiście, lub napisze nowy wątek, podobny do już istniejących.
2. Tematy wątków
- Fora wydają się O.K. gorzej jest z wątkami, może warto zastanowić się nad większą ilością wątków „przyklejonych” by wchodzący od razu miał na widoku temat „worek” w który by wrzucił swoje zapytanie? Sami wiemy ile jest zapytań podobnych do siebie a które są rozrzucone po całym Forum.
- Aż się prosi wstawić wątki tematyczne np. sprzęt turystyczny z sub-forami np. buty, kijki, namiot, ubranie itp.. Inne wątki tematyczne też mogą powstać to kwestia tylko wyników dyskusji.
3. Jak później wprowadzić zmiany?
Niestety byłoby dla admina i modów trochę roboty, ale warto by całe Forum w to zaangażować i jakimiś etapami np. forami przeczesywać już istniejące wątki i poprzez „raportowanie złego postu” wskazywać w uwadze gdzie można go przekleić. Prawie 7,5 tysiąca wątków warto jednak zmniejszyć do liczby rozsądnej. Może są lepsze pomysły?

To są moje uwagi i być może dla reszty są zbyt rewolucyjne, może też obecna forma Forum jest dla wszystkich dobra a tylko mi się coś innego widzi, więc jeśli coś „mieszam” to wystarczy nie odpowiadać na ten post. :)