Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Czy ujawniać atrakcyjne dla turystów miejsca, które są objęte ochroną?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Czy ujawniać atrakcyjne dla turystów miejsca, które są objęte ochroną?

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Coraz częściej dyskutujemy o turystyce aktywnej. W ten sposób promujemy atrakcje, szlaki itd. Ogólnie promujemy region. Czy ta reklama jest skuteczna? Moim zdaniem tak. Wystarczy rzucić jakieś hasło, cos napisać na forum aby po kilku miesiącach zobaczyć "tłumy" w opisanym przez nas miejscu. Przykłady: szlak Muczne-Budowe Berdo-Tarnica-Wołosate, ścieżka spacerowa Tarnawa-Dźwiniacz, Choceń. Do tej pory mieliśmy taki niepisany regulamin, że nie promujemy rezerwatów, miejsc cennych przyrodniczo, ostoji zwierząt, gniazd ptaków drapieżnych, miejsc występowania zagrożonych i ginących gatunków roślin. Część Userów nawet w relacjach podawała "zmyły". Nigdy nie podawaliśmy informacji zawartych w "tajnych" operatach ochrony. Teraz niestety to ulega zmianie vide wspinaczka w rezerwacie Prządki. Mam prośbę. Może wspólnie ustalimy jakieś ramy postępowania w tym względzie.
    Lucyna - wydaje mi się, że dość znacznie przeceniasz zasięg tego forum.

Każdy wątek czytany jest przez kilkudziesięciu userów, z których zapewne większość się powtarza. Dokładne info zna nasz admin

Z tego co widzę każdy wątek mam maksymalnie kilkaset wejść, ale ponieważ sama wchodzę na każdy wątek po kilkanaście razy i każde wejście jest zliczane osobno przypuszczam, że robi tak większość stałych użytkowników forum.

Co to jest wobec kilkuset tysięcy osób odwiedzających Bieszczady co roku ? Zupełnie nie ta skala problemu.

Poza tym - nie zauważyłam aby akurat w wątku o wspinaczkach na Prządkach ktoś podał informacje, które nie są ogólnie znane. Wręcz przeciwnie - każdy z piszących podkreślał że Prządki są rezerwatem i nie wolno się tam wspinać. Natomiast podano namiary na miejsca dostępne do wspinaczki i nie będące pod ochroną.

Przykłady o których piszesz powyżej - ścieżka przyrodnicza, szlak turystyczny - to nie są miejsca chronione, a są jak najbardziej dostępne dla turystów.

Pozdrowienia

Basia

P.S. Odpowiadając ściśle na pytanie zawarte w poprzednim poscie : osobiście myślę, że problem "udostępniać własne informacje o ciekawych miejscach czy nie" powinien być indywidualną decyzją każdego użytkownika forum.
    Ja osobiście dość chętnie dzielę się z innymi (zarówno czytelnikami wielu forów, jak i czytelnikami swoich przewodników) informacjami o ciekawych i niebanalnych miejscach w rożnych górach. Pod jednym warunkiem - nie są to miejsca objęte ochroną prawną, w które nie wolno wchodzić.
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 14-12-2007 o 10:13 Powód: Dopisano P.S.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)