Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Wątek: Nowe szlaki turystyczne w Bieszczadach

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: Nowe szlaki turystyczne w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez Floydd Zobacz posta
    To mozna tam iść czy nie ? ..... Czy przejście w pojedynkę przez Hyrlatą jest ryzykowne, czy to igranie z losem ?
    Pójdziesz sam , to w przypadku spotkania niedżwiedzicymasz 100% szansy,że zostaniesz schwytany.
    Jeżeli pójdziecie w czwórkę, to już macie tylko po 25% szans.
    Nie powiem Ci że idż tam, bo w razie "czego" sumienie "zagryzło " by mnie .
    Nie powiem nie ,bo przecież wolno tam chodzić.
    Wybór należy do Ciebie.

Ps. a jeśli pójdziesz już , to oprócz wysiłku fizycznego , na każdy odgłos łamanych gałęzi dodatkowo wzrastać Ci będzie poziom adrealiny, co jest jedną z atrakcji ekstremalnie - "aktywnego wypoczynku" w Bieszczadach.
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 17-12-2007 o 18:42
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta

Tu uwaga do niektórych przewodników: jak można jednocześnie być miłośnikiem przyrody i wciągać w najtajniejsze jej zakątki wrzeszczące tłumy? Ja nie umiałbym tego pogodzić:P
    Nic dodać...
    Pozdrav

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Nic dodać...
    Gdzie te wrzeszczące tłumy mamy wciągać. W ten masyw? Byłam tam na szkoleniu. (Ostatnio z powodów rodzinnych każde nasze spotkanie nazywamy szkoleniem.) Przeważnie jest nas 4-5 osób. Względy bezoieczeństwa.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    Tu uwaga do niektórych przewodników: jak można jednocześnie być miłośnikiem przyrody i wciągać w najtajniejsze jej zakątki wrzeszczące tłumy? Ja nie umiałbym tego pogodzić:P
    Mogę się mylić, ale:

"1) przewodnik górski klasy trzeciej jest uprawniony do prowadzenia pieszych wycieczek górskich w warunkach letnich szlakami oznakowanymi, pieszych wycieczek w warunkach zimowych szlakami określonymi w programach szkolenia, a także wycieczek autokarowych;

2) przewodnik górski klasy drugiej jest uprawniony do prowadzenia pieszych wycieczek górskich wszystkimi szlakami oznakowanymi w warunkach letnich i w warunkach zimowych, wycieczek autokarowych i pieszych wycieczek górskich po drogach taternickich do III stopnia trudności w warunkach letnich i do II stopnia trudności w warunkach zimowych na zasadach określonych w odrębnych przepisach, w przypadku przewodnika górskiego tatrzańskiego".

Szlaki i "najtajniejsze" zakątki nie bardzo idą w parze. Jeżeli komuś może zależeć na mazaniu kolejnych - to głównie przewodnikom z racji j/w. Ale nie mówcie że przewodnicy prowadzą rozwrzeszczane tłumy (nie licząc wyjątków) przez chaszcze po jakichś tajnych (cokolwiek to znaczy) zakątkach. Chyba że się zgubią
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Piotrze przewodnicy też ludzie. Prywatnie mają prawo włóczyć się wszędzie.
    Poza tym masz rację jeżeli chodzi o uprawnienia. Coś demonizujecie. Czy Wy naprawdę sądzicie, że przeciętny gość ma ochotę włazić w pokrzywy i inne badziwie tylko po to aby zobaczyć młodego misiaczka. Szczególnie, że ma świadomość, że obok maleństwa jest jego cokolwiek rozłoszczona mamuśka.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

szlak czerwony z komanczy na bukowice to chyba troche inna historia i jakis fajny czlowiek go znakowal :) jakos niedaleko za zejsciem na jawornik szlak wchodzi na takie wielkie laki i tyle go widziano mysmy szukali go idac tyraliera 9 osob i bez skutku... poszlismy wiec na przelaj i za jakas godzine sie gdzies z nim spotkalismy, potem gubilismy go i znajdywalismy jeszcze z 5 razy, takie znakowanie to ja rozumiem a nie ze spod jednego znaku widac 5 innych jak na otrycie...

a odnosnie hyrlatej to nigdy bym nie wpadla ze to takie wyjatkowe siedlisko misiow! myslalam ze tam taka szansa na miska jak i gdzie indziej w bieszczadach.. a ja pare lat temu tam lazilam, i to w grupie 2 osob i nawet w namiocie spalismy gdzies na polance...teraz widze ze mielismy kupe szczescia ze nas nic nie pozarlo... cos lazilo w nocy kolo namiotu ale przewaznie cos lazi, wiec nawet sie nie balismy... moze i dobrze bo przynajmniej sie wszyscy wyspali ale napewno jak jeszcze kiedys sie tam wybiore juz sie nie bede tam czuc tak bezpiecznie...po tych waszych wszystkich wypowiedziach...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    ... ale napewno jak jeszcze kiedys sie tam wybiore juz sie nie bede tam czuc tak bezpiecznie...po tych waszych wszystkich wypowiedziach...
    buba , nie przejmuj się tak , wszystko i tak zależy od "szczęścia" .. najwyżej Cię zje.. a wtedy przejdziesz do historii. Bieszczadów, ..czy nie warto???

Matragona , Hyrlata …

Nigdy nie zapomnę atmosfery związanej z TYMI miejscami , z przejazdami na wagonikach z drewnem-dłużycą , ciągniętych przez sapiącą i dymiącą ciuchcię. Wjeżdżało się pod Hyrlatą i dalej pod Matragonę niczym na "indiańskie" tereny. Miało się wrażenie, że za każdego drzewa ktoś cię obserwuje i czyha , a ciuchcia zwalniała i „sapała” pod każdą górkę, i z wielkim trudem, pomalutku wjeżdżała…… Jechała wtedy tak wolno , a często zatrzymywała się i cofała ,że wyskakując z pierwszego, drugiego wagonika można było się wysikać (i nie tylko) i jeszcze wskoczyć na ostatni wagonik.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar davson
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Podkarpacie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    Ja też od lat spędzam tam urlop.
    Pozdrawiam
    Sorry za off topic,ale mam wrażenie że ten fakt Cię deprymuje?Mylę się?
    Mnóstwo ludzi istnieje,ale takich co naprawdę żyją można wskazać palcem...

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Matragona , Hyrlata …

Nigdy nie zapomnę atmosfery związanej z TYMI miejscami , z przejazdami na wagonikach z drewnem-dłużycą , ciągniętych przez sapiącą i dymiącą ciuchcię. Wjeżdżało się pod Hyrlatą i dalej pod Matragonę niczym na "indiańskie" tereny. Miało się wrażenie, że za każdego drzewa ktoś cię obserwuje i czyha , a ciuchcia zwalniała i „sapała” pod każdą górkę, i z wielkim trudem, pomalutku wjeżdżała…… Jechała wtedy tak wolno , a często zatrzymywała się i cofała ,że wyskakując z pierwszego, drugiego wagonika można było się wysikać (i nie tylko) i jeszcze wskoczyć na ostatni wagonik.
    Dla mnie też to był najfajniejszy kawałek szlaku kolejki (oprócz Łokcia).
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Taaak - to są dwie super górki.
    Masyw Hyrlatej jest cały pocięty drogami zrywkowymi - trochę współczuję tym misiom... Ale te polanki na szczycie, widoki, jagody, mniammmm. I pomimo szlajania się po Hyrlatej wszystkich kursów, najczęściej po nocy - nikt jeszcze misia nie widział.

Natomiast w Matragonie jestem totalnie zakochana - to jest tak piękna góra, jak rzadko, z cudownym lasem bukowym. I co mnie zaskoczyło - to znaki szlaku. Kiedyś się nawet o to pytałam, tu, na forum:
    http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=2299

A torami kolejki kiedyś szłam - od Maniowa do Solinki - wyjątkowo urocze zajęcie - skakanie z podkładu na podkład z plecakiem - polecam :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)