Cytat Zamieszczone przez Misieg Zobacz posta
Z przyjemnością

O "zagospodarowaniu" wschodniej części Bieszczadów piszę dlatego, ponieważ uważam,że pod względem turystycznym jest ona "zabidzona" w porównaniu do reszty, ciekawe ścieżki bądź są w planie lub już wytyczone w okolicy Baligrodu, pora by Gmina Czarna i Gmina Lutowiska wzięły przykład z Baligrodu. Bo obie gminy mogą pochwalić się piękną okolicą.
Jest to wyraźnie widoczne. Jeżeli chodzi o ekumuzea to nad ich powstaniem pracują lokalne społeczności. To miejscowi liderzy, często dzieciaki ze szkół pod opieką nauczycieli wytyczają szlak wplatajac w to atrakcje, bazę turystyczną, ludzi pielęgnujących tradycję.
Co to jest eko-muzeum? Trudności z wytłumaczniem znaczenia tego terminu ma sama ogólnopolska koordynator projektu. Na ostatniej konferencji organizowanej przez Fundację Bieszczadzką objaśniając ten temin patrzyła się na mnie, a siedząca obok mnie koordynator "Trzech kultur" w Lutowiskach szepnęła, że czytała moje próby udzielenia odpowiedzi w tym temacie na wyliczance czyli forum 321 gory. Mam bardzo ciekawe prezentacje na płytce, chyba będzie można je przegrać.
W gmienie Czarna powstało kilka ścieżek spacerowych. Są one prawie nieznane. Mam nadzieję, że Karolina Smoleńska doprowadzi do powstania ekomuzeum w Polanie. To będzie hicior.
W Lutowiskach jest ekomuzeum po którym chyba już z trzy lata oprowadzam grupy. Powstaje naprawdę ciekawe w Zatwarnicy " W krainie Bojków".