Pokaż wyniki od 1 do 10 z 148

Wątek: Promocja Bieszczadów...

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Promocja Bieszczadów...

cd. poprzedniej wypowiedzi:

Jeśli zaś chodzi o promocję, to ekipa producencka wiedziała, co robi. Prawie ten sam zespół realizujący w Nowej Zelandii „Władcę Pierścieni”, przyczynił się do wzrostu dochodów z turystyki w tamtym kraju o kilkanaście procent i jakoś dziwnym trafem obyło się to bez skandali i masowego niszczenia środowiska. Niestety chyba niektórzy mieszkańcy Bieszczadów do tego nie dorośli i nie zdają sobie sprawy, że „czarny” PR ma dwa końce. Po tej serii nieprzyjemnych dla wszystkich wydarzeń, w środowisku filmowców zapanowała o Bieszczadach mało pochlebna opinia. Nasz region postrzegany jest obecnie jako skłócone, zacietrzewione, dyletanckie środowisko niechętne do międzynarodowej, zespołowej współpracy. Przekonać się o tym mogłem przy innej okazji, gdy zagraniczni goście z oczami jak spodki spytali się wprost, czy to prawda że „Bieszczady pogoniły Narnię”. Nie muszę chyba nawet mówić, jak bardzo musiałem wówczas świecić oczami. Ciekawe, jak długo taka opinia o Bieszczadach będzie nadal pokutowała w artystyczno-filmowym środowisku. Jej poprawa będzie bardzo, ale to bardzo ciężka, a nieodpowiedzialne komentarze nieszczęsnych kilku osób na pewno nie pomogą jej naprawić. Jeśli w najbliższych latach ktokolwiek podejmie się realizacji podobnych projektów w naszym regionie – będę bardzo, ale to bardzo zaskoczony (oczywiście pozytywnie!). To przykre, ale część Polaków nadal cechuje fatalna przywara przekładania własnych ambicji nad wspólne dobro ogółu, brak szerszego, perspektywicznego spojrzenia oraz niepohamowana chęć zabierania za wszelką cenę głosu na tematy, na które się nie ma zielonego pojęcia - na zasadzie: grunt żeby powiedzieć cokolwiek, ale zaistnieć.

Od czasu tej historii postanowiłem nie angażować się w żadne działania w Bieszczadach, ani nie przedstawiać historii „bieszczadzkiej Narnii” na łamach Bieszczady.pl ani gdziekolwiek indziej. Nasz region stał się dla mnie (przynajmniej na razie) tylko przystankiem na mapie i wszystko wskazuje na to, że w najbliższym czasie nie mam ochoty ponownie zaangażować się w jakiekolwiek działania promocyjne w naszym regionie. Musiałby się zdarzyć chyba cud, aby to nastąpiło. Nie dlatego, że się na kogoś tam kiedyś za coś obraziłem - to byłoby śmieszne. Po prostu nie chcę po raz kolejny zmarnować energii, czasu i zdrowia na ponowne użeranie się z konfliktowymi i nieprzychylnymi osobami - życie jest zbyt krótkie, aby je marnować w taki sposób. Na szczęście w odróżnieniu od niektórych, zacietrzewionych osób, dla mnie na Bieszczadach świat się nie kończy. Są na tym świecie miejsca i bezproblemowi ludzie, z którymi można uczestniczyć w niesamowitych projektach i wydarzeniach z dala od takich problemów. Ktoś mógłby rzec, że szkoda, że nie w Bieszczadach. No cóż, c’est la vie. Ciekawe tylko, kto ostatni w Bieszczadach zgasi światło? Czy będzie to pani L.? Któż to wie...

Stanisław Strzyżewski

P.S. Ponieważ nie jestem w stanie śledzić forum na bieżąco, nie będę w stanie w pełni angażować się w dalsza dyskusję. Nie mam też ochoty angażować się w jakąkolwiek dyskusję ze wspomnianą wyżej osobą ponieważ zapewne będzie ona prowadziła do nikąd. Jeśli ktokolwiek życzyłby sobie skontaktować się ze mną, proszę pisać na mój obecny adres: stachu (at) post.pl

Życzę wszystkim Wesołych Świąt i samych pomyślności w nowym 2008 roku - również p. Lucynie, której wbrew temu, co można byłoby pomyśleć po przeczytaniu mojej wypowiedzi, życzę wszystkiego dobrego. Każdy popełnia błędy i może starać się je naprawić. Cała sztuka polega tylko na tym, aby je dostrzec i zrozumieć.
    Ostatnio edytowane przez Stachu ; 21-12-2007 o 17:57
    Serdeczne pozdrowienia

Stachu Strzyżewski
    http://www.bieszczady.pl
    http://facebook.com/bieszczady

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)