Zbliżają się Święta. Wiem, że we wschodnich regionach kraju w ten dzień jada się kutię. Nigdy tej potrawy nie jadłem. Czy moge liczyć na przepis?
Pozdrawiam
Zbliżają się Święta. Wiem, że we wschodnich regionach kraju w ten dzień jada się kutię. Nigdy tej potrawy nie jadłem. Czy moge liczyć na przepis?
Pozdrawiam
bertrand236
O Ty łasuchu ;-)
Pozdrav
Nie tylko we wschodnich, ale stamtąd przyszła. Bertrandzie - nie wiesz co do tej pory straciłeś :) Przepisu Ci nie podam, ale na kutie zawsze czekam cały rok i jem potem przez tydzień :) Chociaż mam wybór (u rodziców kutia, u teściów - makówka) to kutia jest the best :)
A co to jest makówka ?
Kutie jadłam raz i nie smakowała mi wcale , u nas się podaje legumine z makiem i bitą śmietaną - cudo
nie jest to mój przepis, ale efekt końcowy powinien być taki sam , mam , jaki miałem okazję pałaszować.Czy moge liczyć na przepis?
Pozdrawiam
http://gotowanie.onet.pl/12116,0,1,k...a_przepis.html
pozdroowka
marekm
Nie nie nie kutia nie jest plynna.... Kutia tradycyjna jest oczywiście z pszenicy, natomiast u nas, często spotykałam sie z wersją z ryżem.... oczywiście powstało wiele modyfikacji i powiem z własnego doświadczenia, że pyszna jest nasączona trunkiem mocniejszym..... ech....... dokładny przepis na kutie babcina, musze wyciagnąć od babci i oczywiście podam, jesli jeszcze będzie potrzebna,,,,
No masz racje, tzn. może być płynna, ale "oryginalnie" jest taka jak piszesz. Podejrzewam że wędrówka ze wschodu miała wpływ na różne modyfikacje. Np. u dziadków w Komańczy zawsze była j/w, natomiast do nas juz zawędrowała w wersji z mlekiem. Czyli całość zalewa się mlekiem i dobrze miesza to wszystko. Otrzymuje się wtedy kutię taką bardziej płynną - w zależności od ilości mleka, może byc nawet bardzo płynna :) Mnie osobiście smakuje jedna i druga. Wadą tej z mlekiem jest krótszy czas przechowywania. Poszperam w fotach to moze znajde jak wygląda ta z mlekiem, jak nie to zarzuce fote w Wigilię :)
W przepisie od markam wykluczyc (koniecznie) peczak . Reszta pozostaje bez zmian (wg mojej jakże marnej wiedzy kulin.........) . Popytam mamy (co roku przygotowuje pyszna kutię ) to podam przepis .
Pozdrawiam PF
ps
jak tylko córka bedzie miala nieco czasu (jej pomoc jest niestety tutaj bardzo potrzebna ) podam przepis na....... :) ( "no to palce lizać" ) :)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki