Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Husky

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Odp: Husky

te biegające trafiły na ODPOWIEDNICH ludzi;-)
    w przeciwnym razie-totalny autyzm-powtarzam nie jest to rasa, którą może mieć każdy , a w zasadzie może ją mieć nieliczny, ażeby się nie męczyć ze zwierzakiem.
    za lekture dziękuję bardzo-sama hoduję psy, bardzo dużo jeżdżę po wystawach, więc jeśli chodzi o rasy piesków to akurat cos w tym temacie wiem;-)
    Dogoterapia???a o co w tym chodzi?ano o to,że pies NIE może być agresywny, i to jest zaleta tych psów (jak dla mnie jedyna), a nie kontaktowy, bo psa się nie zostawia sam na sam z chorym dzieckiem, a dziecko już zadowolone, że może się przytulić, piesek poliże w policzek , a do tego naprawdę nie trzeba mieć psa kontaktowego-każdy liże;-) ma nie być agresywny, żeby nie przestraszyć dzieciaka i nie uszkodzić
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    te biegające trafiły na ODPOWIEDNICH ludzi;-)
    w przeciwnym razie-totalny autyzm-powtarzam nie jest to rasa, którą może mieć każdy , a w zasadzie może ją mieć nieliczny, ażeby się nie męczyć ze zwierzakiem.
    A na czym polega specyfika wychowania tych właśnie psów ?

Wiem, ze to są psy, które nie nadają się do bloku, ale wiele ras tak ma, w zasadzie żaden pies nie nadaje się do bloku.

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    Dogoterapia???a o co w tym chodzi?ano o to,że pies NIE może być agresywny, i to jest zaleta tych psów (jak dla mnie jedyna), a nie kontaktowy, bo psa się nie zostawia sam na sam z chorym dzieckiem, a dziecko już zadowolone, że może się przytulić, piesek poliże w policzek , a do tego naprawdę nie trzeba mieć psa kontaktowego-każdy liże;-) ma nie być agresywny, żeby nie przestraszyć dzieciaka i nie uszkodzić
    Mialam kilkakrotny kontakt ze stadami tych psów. Były odpowiednio traktowane przez zawodowych hodowców: Jolę Harnę, Maćka. Wydaje mi się, że orsini dobrze to ujęła. Nie są agresywne w stosunku do ludzi. Dość długo z oboma stadami bawiłam się. Mówiąc wprost było im wsio ryba czy się z nimi zajmuję czy nie. Dały się wygłaskać, wzięły pokarm z ręki i na tym koniec. Co mnie zaskoczyło? Zachowanie samców alfa. Po przyjęciu władzy nowy alfa pozagryzał szczenięta swojego poprzednika. Tylko jedna maleńka sunia uratowała się. Wcisnęła się w norkę. Alfa odgryzł jej ogon. Matki nie zareagowały na śmierć swoich młodych.

Na forum od
    09.2006

wiem, że ja bym zatłukła takiego psa, właśnie za ten autyzm!!!Aczkowliek autyzm ten wynikałby tylko i wyłącznie z mojej winy,bo przede wszystkim to z nimi trzeba dużo pracować, dużo czasu spędzać, a nie jak ja 8h w pracy, więc cały dzień mnie nie ma.
    Mam sznaucerki-one są takie jak ich pani-leniwe,lubią spać. Kochały by jakby były ze mną cały czas, ale nic się nie dzieje jak są same i jak chodzą na dłuższe spacery tylko wtedy kiedy ja mam czas. Jak je spuszczę ze smyczy nie uciekną mi, a haszczory niestety tak mają- te blokowe właśnie. Za mało ruchu, pracy puszczasz i poszeeeeeedł i wołaj sobie i wołaj;-) odpowie Ci echo;-)
    Poza czasem trzeba im poświęcić cierpliwość-ja jej nie mam, więc bym miała takiego aliena.Bo on by miał swój świat. I zdecydowana większość ludzi nie ma ani czasu a i z cierpliwością kiepsko. Ale poza tym autyzmem to one nie zrobią nikomu krzywdy-nie są agresywne ani dla ludzi, ani dla innych psów, więc to że trafiają do nieodpowiednich ludzi mi osobiście nie przeszkadza. Co innego z rasami, które są agresywne-tu zły wybór rasy może się skończyć targicznie niestety
    Bogdan Loebl

Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Co mnie zaskoczyło? Zachowanie samców alfa. Po przyjęciu władzy nowy alfa pozagryzał szczenięta swojego poprzednika. Tylko jedna maleńka sunia uratowała się. Wcisnęła się w norkę. Alfa odgryzł jej ogon. Matki nie zareagowały na śmierć swoich młodych.
    a to ciekawe bardzo co piszesz
    Ja mam 1 psa, ale sznaucer kocha szczeniaczki bardziej niż ich mama, mimo,że nie jest ojcem.
    Kolejny powód do tego, żeby ukatrupić haszczora;-)żartuję, ale ja tam wiem, że to nie jest rasa dla mnie-zdziczałby w mgnieniu oka
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Wypowiedzi Orsini i Lucyny - bez komentarza. No może z jednym - szkodzicie psom.
    Do pozostałych - jak jesteście zainteresowani tymi psami, porozmawiajcie z mągrymi ludźmi.

G

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    A na czym polega specyfika wychowania tych właśnie psów?
    Polega m.in. na tym że są to psy tzw. pierwotne, nie da się ich wrzucić do jednego worka z innymi, nie da się ich wyszkolić na tzw. bezwzględne posłuszeństwo, trudno mieć do nich pełne zaufanie. To nie jest tak że wszystkie psy nie nadają się do bloku - zależy ile im zapewnisz ruchu. Jeden pies ma pana z domem i wielkim ogrodem i nigdy nie wychodzi na spacer tylko albo siedzi w kojcu albo chodzi po ogrodzie (pies sam się nie wybiega w ogródku) a inny mieszka w bloku i ma 2,3,4 godziny ruchu/spacerów dziennie. To któremu lepiej?
    Akurat orsini ma sporo racji w swoich postach.

Proponuje ten krótki tekst, który rozwiewa kilka mitów o husky a kilka potwierdza: http://huskyzone.zahoryzontem.org/husky.html
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Goska Zobacz posta
    Wypowiedzi Orsini i Lucyny - bez komentarza. No może z jednym - szkodzicie psom.
    Do pozostałych - jak jesteście zainteresowani tymi psami, porozmawiajcie z mągrymi ludźmi.
    Przepraszam, a dlaczego bez komentarza ?

Ja właśnie chciałabym przeczytać komentarz.
    W tej dziedzinie jestem kompletnym laikiem i nie potrafię odróżnić rzetelnej wiedzy od wymądrzania się.

Gdzie konkretnie w Internecie można znaleźć tą rzetelną wiedzę ?

B.

Bieszczadnik Awatar petro
    Na forum od
    02.2007
    Rodem z
    Ustrzyki Dolne

A czy ktoś z was jechal zaprzęgiem, i czy jest to trudne???

lucyna
    Guest

Ja, kilka razy. Zarówno sankami jak i wózkiem. Oczywiście, to była taka zabawa. Nie prowadziłam sama. Dużo zależy od psa prowadzącego. Mnie do pewnego stopnia stado zaakceptowało.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)

Uprawnienia umieszczania postów