Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Husky

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Husky

Jedna sprawa dotycząca psów zaprzęgowych mnie dręczy. Częstotliwość karmienia. Jeden z mistrzów karmi swoje stado raz na kilka dni. Wiem, że te rasy były kształtowane inaczej ale czy to oznacza, że można dawać im jeść raz na 3-5 dni?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Jedna sprawa dotycząca psów zaprzęgowych mnie dręczy. Częstotliwość karmienia. Jeden z mistrzów karmi swoje stado raz na kilka dni. Wiem, że te rasy były kształtowane inaczej ale czy to oznacza, że można dawać im jeść raz na 3-5 dni?
    dla mnie to znęcanie się nad zwierzętami, myślę , że TOZ miałby coś do powiedzenia;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2007

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    /.../ Jeden z mistrzów karmi swoje stado raz na kilka dni. Wiem, że te rasy były kształtowane inaczej ale czy to oznacza, że można dawać im jeść raz na 3-5 dni?
    Tak jak napisała Orsini. To sprawa do wyjaśnienia przez przedstawiciela organizacji pro-zwierzęcych.
    Jest to nagminnie stosowana praktyka - również przy szkoleniu np. w tropieniu.
    Husky - mają być karmione codziennie - byle nie przed pracą.
    Karmienie co kilka dni to przesąd ,że głodny husky jest "żwawszy" i "lepiej się uczy, lepiej slucha komend"...cóż...nie pierwsza i nie ostatnia bzdura przekazywana przez "wielkich hodowców z dziada na wnuka "przez niektórych "mistrzów".
    Karmi się codziennie -ale nie przekarmia. ( biorąc pod uwagę czas trawienia w stosunku do planowanej pracy - zwłaszcza wytężonej )
    W nauce tropienia używa sie pokarmu jako ostatni przedmiot na tropie - zakończenie tropienia - przyciąga zapachem i jest nagrodą. Podobny "antyk". Widziałem nie jednego psa na zawodach ,ktory zwietrzył trop zająca lub zapach jedzenia...smietnika z resztaki jedzenia.....i porzucił ułożony przez deptacza ślad.

To prawda ,że po jedzeniu pies nie jest do pracy. U owczarków niemieckich nawet szybszy marsz po obfitym jedzeniu może doprowadzić do złego ułozenia pętli jelitowych i ich niedrożności.
    Pozdrawiam.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów