Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Dawne schroniska w Gorganach i Czarnohorze

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Dawne schroniska w Gorganach i Czarnohorze

Byłam na Jali w tym roku, nawet dwa razy (idąc na Sywulę i wracając z niej) i spędziłam tam około 1,5 godz. czekając na przewóz do Osmołody ciężarówką na którą właśnie ładowano drewno.

Jest tam teraz spora, całkiem nowa drewniana gajówka. Od biedy, za zgodą pracujących tam robotników można by się tam pewnie przespać.
    (Nie mam wątpliwości ze wyraziliby zgodę na spanie moje i moich dwóch koleżanek ).

Poza tym budowany jest nowy most przez potok, akurat był w trakcie zakładania zbrojenia i idąc w kierunku Sywuli przechodziliśmy po tych drutach.

Na miejscu jest tam wielki plac drzewny i szeroka rozjeżdżona droga.
    Nowy most jest dokładnie na przeciw tej gajówki, ze 30 m od niej.

Z innych wymienionych miejsc - byłam jeszcze w Rafajłowej (4 lata temu), tam nie widać żadnych śladów, nawet nie wiem gdzie to schronisko stało.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Miejsce zwane Jala (w których opracowaniach używa się nazwy Jała ?)
    Tu znajduje się gajówka (a może leśniczówka) o nazwie Ryzarnia.
    Z miejscem tym związany jest epizod z dawnych czasów. To był początek pierwszej wojny światowej. W listopadzie 1914 roku dowództwo legionów polskich (które stały w Rafajłowej) uzyskało wiadomość że znaczne siły rosyjskie
    zbliżają się do Osmołody. Dwa oddziały wojska dostały rozkaz przedostać się do doliny Łomnicy i zatrzymać przeciwnika. Oddziały te idące z przewodnikiem zboczami Sywuli trafiły na fatalną pogodę. Zamieć śnieżna nie tylko utrudniała marsz ale wpłynęła na brak orientacji. Wojsko - łącznie z przewodnikiem- pogubiło się. Gdy zamieć ustała odzyskali orientację i zaczęli schodzić w dół.
    O północy, zupełnie wyczerpany oddział stanął w Jali.

Schronisko w Jali zbudowano (oczywiściie) póżniej. Spotkałem się z datą 1927 rok. Należało do oddziału lwowskiego PTT.
    Był to budynek drewniany, wewnątrz wyprawiony - jak mówią żródła - składał się z 3 ubikacji na dole tj jadalni, kuchni i wielkiej sypialni.
    Słowo ubikacja miało chyba inne znaczenie naonczas.
    Na górze było dwie mniejsze sypialnie.
    Różnie jest podawana pojemność schroniska : albo 20, albo 25 łóżek obiczane na 30-40 osób. Musiały być więc to łózka typu prycze. Przynajmniej niektóre.
    Schronisko to było otwarte cały rok i zawiadowała niem zarządczyni z ramienia oddziału (lwowskiego) ustanowiona.
    Ceny noclegów są chyba już mało istotne.
    Ostatnio edytowane przez Henek ; 28-12-2007 o 14:42

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Czesi w niedługim czasie wydadzą świetną książkę "Zakarpacka Ukraina w czasach Czeskiej Republiki". Poświęcili w niej bardzo dużo miejsca na temat dawnych schronisk. Mam wersję elektroniczną tej książki i 10 GB !!! starych zdjęć. Niestety nie mogę tego tu prezentować ale przy jakimś piwku w górach zainteresowanym mogę to pokazać materiał naprawdę super. Jest też mała szansa, że książka pojawi się w polskiej wersji ale na razie trudno jest coś prorokować. To będzie pozycja dla koneserów więc wydawca raczej na tym nie zarobi prędzej dołoży.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Irek napisał :
    Czesi w niedługim czasie wydadzą świetną książkę "Zakarpacka Ukraina w czasach Czeskiej Republiki". Poświęcili w niej bardzo dużo miejsca na temat dawnych schronisk.
    Irek zdradź chociaż przybliżoną lokalizację tych schronisk po czeskiej stronie.
    Ja nigdy do tej pory nie spotkałem się z informacjami że w Gorganach i Czarnochorze były również schroniska po południowej stronie.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Kace

Witam!
    Chyba raczej czechosłowackiej stronie. Na wigówce arkusz Żabie jest zaznaczone schronisko pod Szeszulem. W przewodniku Gąsiorowskiego też są wspomniane schroniska, np w Borżawie.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez przemek p Zobacz posta
    Witam!
    Chyba raczej czechosłowackiej stronie. Na wigówce arkusz Żabie jest zaznaczone schronisko pod Szeszulem. W przewodniku Gąsiorowskiego też są wspomniane schroniska, np w Borżawie.
    Witaj Przemek i na tym forum !

Przydasz się aby ożywić dyskusję, zwłaszcza w tym dziale.

Co do schroniska na Seszule. W czasie swojego pierwszego pobytu w Czarnohorze nocowałam pod Seszułem w dolnej części połoniny, obok sporego źródła i szałasu.
    Czy to w tym miejscu było schronisko ?
    Mieliśmy wtedy wyłącznie ksero map WIG, ale już obecnie nie pamiętam, czy schronisko jest w tym właśnie miejscu, a moja mapa uległa zniszczeniu.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Cytat Zamieszczone przez Henek Zobacz posta
    Irek zdradź chociaż przybliżoną lokalizację tych schronisk po czeskiej stronie.
    Ja nigdy do tej pory nie spotkałem się z informacjami że w Gorganach i Czarnochorze były również schroniska po południowej stronie.
    Wiesz jeszcze nie przerobiłem dokładnie tego całego materiału wkleję ci tu na razie podpisy zdjęć które mam z chatami (są to zdjęcia z całej Rusi podakarpackiej a nie tylko z Gorganów i Czarnohory) lokalizacje kiedy indziej bo nie mam na razie czasu przestudiować tego wszystkiego.

Balcatul-nádrž-chata
    Chust-loděnice
    Drahobrat-na-polonině-pod-B
    Drahovský-menčulútulna
    Dumeň-útulna
    Hoverla-chata
    Hrad-Nevicke-restaurace
    Javorn�*k-útulna-pod-Juda-vr
    Kvasný-nádrž-chata
    Mezipotoky-útulna
    Lupkovský-průsmyk-chata
    Pliška-u-Užhorodu-útulna
    Polonina-Boržava-chata-pod-
    Polonina-Runa-útulna
    PopIvan-útulna
    Rachov-Turistický-dům
    Sinov�*rské-ozero-chata
    Skotarský-Rozsypalova-chata
    Stenjak-útulna
    Turbacil-chata
    Vaskul-na-polonině-Vertopy-
    Útulna-KČST-odboru-Užhorod-
    Útulna-KČST-na-Vaskulu-pod-
    Útulna-KČST-na-Mezipotoc�*ch
    Útulna-KČST-odboru-Velký-Be
    Rozsypalova-chata-KČST-ve-S
    Chata-KČST-u-klausury-Balca
    Chata-KČST-u-Siněv�*rského-j
    Měrkova-chata-na-Kvasovském
    Měrkova-chata-pod-Menčulem-
    Útulna-KČST-pod-Hoverlou-d
    Útulna-KČST-pod-Pop-Ivanem-
    Vaškova-chata-Pop-Ivan-d
    Ostatnio edytowane przez irek ; 10-01-2008 o 20:45
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Kace

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Co do schroniska na Seszule. W czasie swojego pierwszego pobytu w Czarnohorze nocowałam pod Seszułem w dolnej części połoniny, obok sporego źródła i szałasu.
    Czy to w tym miejscu było schronisko ?
    Się przyjrzałem mapie WIG arkusz Żabie i w rejonie Szeszula są dwa schroniska. Jadno na poł. Rohonieskiej, a drugie na ramieniu odchodzącym w kierunku Menczula. I znalazłem zdjęcia takie:
    http://www.gis.geo.uj.edu.pl/czarnoh...strony/n27.htm (w tle to Szeszul o ile się nie mylę, pod zdjęciem podpis połonina Rohnieska)
    http://www.gis.geo.uj.edu.pl/Czarnoh...strony/n35.htm (to jest mniej więcej miejsce gdzie jest zaznaczone schronisko na wigówce, o ile się nie mylę)

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez przemek p Zobacz posta
    Się przyjrzałem mapie WIG arkusz Żabie i w rejonie Szeszula są dwa schroniska. Jadno na poł. Rohonieskiej, a drugie na ramieniu odchodzącym w kierunku Menczula. I znalazłem zdjęcia takie:
    http://www.gis.geo.uj.edu.pl/czarnoh...strony/n27.htm (w tle to Szeszul o ile się nie mylę, pod zdjęciem podpis połonina Rohnieska)
    http://www.gis.geo.uj.edu.pl/Czarnoh...strony/n35.htm (to jest mniej więcej miejsce gdzie jest zaznaczone schronisko na wigówce, o ile się nie mylę)
    No to spałam chyba w tym drugim miejscu. Dokładnie nie jestem w stanie tego odtworzyć. Było to już dawno, kiedy tylko otwarła się granica z Ukrainą i można było tam jechać (rok 1990) Pamiętam obok naszego miejsca noclegu kilka bacówek i źródło wody.
    Po schronisku nie było nawet śladu.
    Szliśmy na Seszul od strony Rachowa, a potem dalej na Pietros i grzbietem w kierunku "Białego Słonia".

Rano o godz. 7 obudziło nas granie trombity a u naszych stóp leżało morze mgieł z którego wystawały wierzchołki Howerli, Pietrosa i Popa Iwana.

Pozdrowienia

Basia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)