Strona 26 z 115 PierwszyPierwszy ... 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 36 76 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 1147

Wątek: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Browar !
    dobijasz mnie, to nie może być prawda !

Bieszczadnik Awatar ludwik
    Na forum od
    12.2007
    Rodem z
    Opole

Browar, niestety ma rację, cytując ten link.
    Długo nie trzeba szukać - wystarczy wpisać OUN UPA w youtube:
    przerażające!
    Po przeczytaniu "niedawnego" numeru "Odkrywcy" i artykułu o pierwszej
    wojnie niepodległej już Rzeczypospolitej (wojnie polsko-ukraińskiej), skontaktowałem się z autorem tegoż artykułu. Napisał mi o sprawach, które naprawdę jeżą włos na głowie. Ogólnie można je podsumować słowami:
    "za....ście poprawna polska klasa polityczna"; stwierdził też min., że...wystarczył jeden telefon (ze strony ukraińskiej) do biura Marszałka Sejmu, a Sejm nie zajął czytelnego stanowiska w sprawie rocznicy Rzezi Wołyńskiej; i tak dalej;
    Odpowiadam Basi Z.:
    W Opolu istnieje cmentarz protestancki (w ok.80% niemiecki). Miał być zniszczony przez "ząb czasu", ale po powodzi odnowiono ten cmentarz.
    obecnie jest w miarę zadbany. Malutki zaś kirkut, zaniedbany okrutnie, pozostawiony swemu losowi.
    W miejscowości Biała (trasa Opole-Prudnik) znajduje się zabytkowy kirkut,
    jeden z najstarszych w Polsce. Był dwukrotnie "odnawiany" przez
    polsko-niemieckie grupy młodzieży. Niestety, była to wyjątkowa "akcja",
    bo jak do tej pory - mniejszość niemiecka najbardziej dba o eksponowanie nazwisk (przy pomnikach) mieszkańców danej wsi, nazwisk ludzi, którzy zginęli podczas II wojny. Nierzadko grupuje się te nazwiska wg. przynależności do odpowiednich formacji wojskowych i zapewniam Was, że mamy tu cały przegląd hitlerowskiego wojska / w miejscowości Smolarnia,
    na tablicy przy pomniku, nazwisk z SS jest nie mniej niż z Wehrmacht:
    w tym przypadku miejscowi pojechali "po bandzie", w innych wsiach już tak wyraźnych przynależności do SS czy Luftwaffe - nie eksponuje się/

Ogólnie rzecz biorąc, cmentarze na Opolszczyźnie nie były aż tak bardzo "programowo" niszczone, czego nie można powiedzieć o województwie dolnośląskim.
    Parnićku, my jsme s Tebou,
    neopustime Te,
    nikdy Te nezradime,
    bo my Ti verime!

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Cytam tam:
    Otwieram nowy dział, tym razem filmowy, ukazujący gloryfikację na "pomarańczowej" Ukrainie faszystów z Ukraińskiej Powstańczej Armii. Dział będzie systematycznie uzupełniany.
    Nie wiedziałem, że YouTube to jest "pomarańczowa" Ukraina.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Andrzej czepiasz się słówek doskonale wiesz co autor miał na myśli...

straszne to jest wszystko!!!
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    Andrzej czepiasz się słówek doskonale wiesz co autor miał na myśli...

straszne to jest wszystko!!!
    Nie wiem, co autor miał na myśli. Po co właściwie robi taką listę? Aby robić reklamę tym filmom? Aby je ludzie oglądali?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

tak, aby sobie ludzie uświadomili w Polsce co się dzieje, a nie żyli w nieświadomości.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Cytat Zamieszczone przez ludwik Zobacz posta
    ...Odpowiadam Basi Z.:
    W Opolu istnieje cmentarz protestancki (w ok.80% niemiecki). Miał być zniszczony przez "ząb czasu", ale po powodzi odnowiono ten cmentarz.
    obecnie jest w miarę zadbany. Malutki zaś kirkut, zaniedbany okrutnie, pozostawiony swemu losowi.
    W miejscowości Biała (trasa Opole-Prudnik) znajduje się zabytkowy kirkut,
    jeden z najstarszych w Polsce. Był dwukrotnie "odnawiany" przez
    polsko-niemieckie grupy młodzieży. Niestety, była to wyjątkowa "akcja",
    bo jak do tej pory - mniejszość niemiecka najbardziej dba o eksponowanie nazwisk (przy pomnikach) mieszkańców danej wsi, nazwisk ludzi, którzy zginęli podczas II wojny. Nierzadko grupuje się te nazwiska wg. przynależności do odpowiednich formacji wojskowych i zapewniam Was, że mamy tu cały przegląd hitlerowskiego wojska / w miejscowości Smolarnia,
    na tablicy przy pomniku, nazwisk z SS jest nie mniej niż z Wehrmacht:
    w tym przypadku miejscowi pojechali "po bandzie", w innych wsiach już tak wyraźnych przynależności do SS czy Luftwaffe - nie eksponuje się/

Ogólnie rzecz biorąc, cmentarze na Opolszczyźnie nie były aż tak bardzo "programowo" niszczone, czego nie można powiedzieć o województwie dolnośląskim.
    Puściłeś niestety w świat stek bzdur i frazesów. Świetnie się wpisujesz w tworzenie nowej - czytaj lepszej - historii made in IPN.

P.s.

sorki za OFF - ale szlag mnie trafia jak czytam takie cuś.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Szanowny Demq.Katolicyzm na Ukrainie? Piszesz chyba o Polakach czy wiernych poddanych biskupa Szeptyckiego (ten nigdy nie potępił zbrodni UPA np) na tym obszarze,a może prawosławie identyfikujesz z katolicyzmem? Cmentarze żydowskie są jakie są,a jest to nie wynik mijania czasu czy wierność rytuałowi,ale rezultat II wojny światowej, eksterminacji Zydów i ludzkiej obojętności po wojnie."Skarum",jak piszesz(chyba sacrum?) nie ma tu nic do rzeczy. Kruk krukowi oka nie wykole - człowiek człowiekowi nader często. Przyczyny dzielące ludzi i cmentarze są religijne,polityczne i historyczne. Temat - rzeka. Wreszcie: zanim w oku bliźniego dojrzysz słomkę,wyjmij ze swego oka belkę,a oszczędzisz na wizycie u okulisty. Inaczej jeszcze mówiąc,łopatologicznie,nie sądź,ze mówisz mądrze,zanim nie zostaniesz uznany za mędrca.
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Bieszczadnik Awatar ludwik
    Na forum od
    12.2007
    Rodem z
    Opole

Napisał Michał: "Puściłeś niestety w świat stek bzdur i frazesów. Świetnie się wpisujesz w tworzenie nowej - czytaj lepszej - historii made in IPN.

P.s.

sorki za OFF - ale szlag mnie trafia jak czytam takie cuś."

Przykro mi, to są fakty. O pomnikach już mówi się mniej, coby nie "drażnić" mniejszości.
    Na ostatnim sejmiku województwa (opolskiego) nie doszło do porozumienia w tej sprawie, właśnie ze względu na takie "niebezpieczeństwa, o których napisałem; napisałem o tym co można ujrzeć na własne oczy: w Smolarni (Serwitucie),
    ciekawa grafika na pomniku w Dobrzeniu Wlk, etc.; przy wjeździe do wsi
    (Siołkowice St.) duża tablica: "Wilkomen.....", ale już bez polskiego napisu.
    Tego jest mnóstwo, nie czarujmy się.
    Odnośnie formacji wojskowych: dysponuję np.fotkami (z II wojny swiatowej) ówczesnych mieszkańców opolszczyzny, wysyłanymi rodzinom na pamiątkę. Danymi historycznymi - również.
    Nie to jest jednak ważne, i nie ma tu miejsca na takie teksty - chciałem jedynie odpowiedzieć Basi, odnośnie cmentarzy. Polecam Ci zwiedzenie kirkutu w Białej.

Odpowiadając Andrzejowi627:
    Faktycznie - nie czepiaj się słówek, dzięki Orsini za wsparcie.
    Andrzeju, chodziło o to, że NAWET w YOUTUBE można zobaczyć "pomarańczową UPA". I nie jest to bynajmniej kryptoreklama!!!
    Przecież piszę o tym TUTAJ, na TYM FORUM, a nie na jakimś Pomponiku, itp.
    Ja naprawdę byłem przerażony liczbą filmików gloryfikujących OUN UPA,
    w większości zrealizowanych przez młodych ludzi.

Wydaje mi się, że - im bardziej Putin będzie przykręcać śrubę Ukrainie, tym bardziej młodzi Ukraińcy będą identyfikować się z UPA, będzie to dla Nich jedyna forma pewnego samookreślenia, bo do myślenia, że jest się Europejczykiem - to Im jeszcze bardzo daleko. Tak mi się zdaje.
    A Putin nie puści tak łatwo Ukrainy. I to jest niepokojące.
    Gdy "działa się" Pomarańczowa Rewolucja, od początku zastanawiałem się jak Ukraińcy zmierzą się z tym trudnym tematem. No i teraz widzę.
    Pozdrawiam
    Parnićku, my jsme s Tebou,
    neopustime Te,
    nikdy Te nezradime,
    bo my Ti verime!

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)