Strona 33 z 115 PierwszyPierwszy ... 23 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 43 83 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1147

Wątek: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    i właśnie w tym punkcie jesteś w błędzie, bo ona MA wpływ na teraźniejszość i będzie mieć na przyszłość.
    szkoda..wielka szkoda ze nie potrafimy patrzec w terazniejszosc i przyszlosc nie przez pryzmat dawnej historii..

kiedys w przemyslu grupka moich rodakow chciala mnie pobic tylko dlatego ze wysiadlam z samochodu na ukrainskich blachach.. wyzywajac nas od upowcow, rezunow i innych podobnych..mam nadzieje ze takie sytuacje nie zdarzaja sie czesto.. jak rowniez ze nigdy nie dostane na ukrainie widlami w plecy tylko dlatego ze jestem z polski i byc moze moj dziadek walczyl z czyims tam dziadkiem czy spotkali sie na wolyniu w niezbyt szczesliwym momencie w historii..
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

buba ja nie mówię o jakiś świrach i extremistach nacjonalistycznych, ale historia (w ogóle nie tylko ten jej fragment) nie może być zakłamywana i ma i mieć będzie wpływ na teraźniejszość i na przyszłość. A co więcej-zakłamana się powtarza niestety;-(
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

buba ja nie mówię o jakiś świrach i extremistach nacjonalistycznych, ale historia (w ogóle nie tylko ten jej fragment) nie może być zakłamywana i ma i mieć będzie wpływ na teraźniejszość i na przyszłość. A co więcej-zakłamana się powtarza niestety;-(
    nie no historia zaklamana nie powinna byc w zadnym razie.. powinna podawac fakty jakie byly. Ale czesto wszystko rozbija sie o forme przekazu.. forma moze byc obojetna, moze podsycac nienawisc i chec odwetu, a moze probowac sprawe zalagodzic, nie odchodzac od faktow historycznych ,oddajac wlasciwa czesc poleglym i probujac wyciagnac wnioski z bledow przodkow aby ich w przyszlosci nie powtarzac
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

(...) historia (w ogóle nie tylko ten jej fragment) nie może być zakłamywana i ma i mieć będzie wpływ na teraźniejszość i na przyszłość. (...)
    Z pierwszą częścią się zgadzam. Z drugą o tyle, że nie ma mieć przełożenia na politykę (lansowanie polityki historycznej). Ale ma, i to jest największy problem! Z historii powinniśmy wyciągać wnioski, a nie rozpamiętywać kto kogo pierwszy! Takie myślenie doprowadza do tego, z czym buba miała do czynienia. Historia ma uzmysławiać, co zrobiliśmy w przeszłości dobrze, co źle. Niestety my Polacy lubimy umartwiać się, cierpieć "za miliony" (za siebie raczej nie), grzebać w przeszłości i o niej roztrząsać. Później wychodzi, że wiecznie jesteśmy pokrzywdzeni, obrażani, wykorzystywani przez inne nacje... Często mam wrażenie, że tylko to potrafimy i nie stać nas na więcej. Przykre...

Na forum od
    09.2006

No właśnie-a fakty są takie, że to było ludobójstwo wykonane przez zwyrodnialców z UPA. Więc jak można mówić, że to zrobili Niemcy?
    No tak, w sumie w Katyniu też Niemcy mordowali-tak mnie w szkole uczyli,tylko w domu mi inaczej mówiono.
    Niemcy skolei piszą o polskich obozach śmierci obecnie, tych na terenie Niemiec nawet nie remontują tłumacząc się, że mają wyglądać tak jak podczas wojny. Efekt będzie taki, że za ok, 30 lat już u nich się wszystkie rozsypią i zostaną tylko te w Polsce.
    Ale kogo interesuje historia?co za różnica kto mordował?może być i na Polaków...
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

No właśnie-a fakty są takie, że to było ludobójstwo wykonane przez zwyrodnialców z UPA. (...)
    I co z tego wynika? Czy mamy przez kolejne pokolenia drążyć ten temat? A może ruszyć na stepy i bić mołojców? Zamiast (a może też jednocześnie) "na Kowno" i Lwów? Przecież nas mordowali... my jesteśmy czyści! Czy taka jest prawda historyczna? Niech każdy sobie odpowie...
    Nie budźmy potwora nienawiści i zemsty! Ja wolę podawać rękę na powitanie, a nie rzucać kamieniami...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

No właśnie-a fakty są takie, że to było ludobójstwo wykonane przez zwyrodnialców z UPA. Więc jak można mówić, że to zrobili Niemcy?
    .
    a mozna by napisac ze tyle a tyle ludzi z tej a tej wioski w tym a tym roku poleglo z rąk wojsk UPA i oddac czesc poleglym. Byloby zgodne z prawda historyczna a niekoniecznie niosloby bagaz negatywnych emocji, ktore niewiadomo gdzie znajda ujscie..

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    ..
    Nie budźmy potwora nienawiści i zemsty!
    śledząc ten wątek to ja bym raczej napisala "dajmy mu zasnąc"..
    Ostatnio edytowane przez buba ; 05-03-2009 o 18:28

Na forum od
    09.2006

Nie o zemstę wołają ofiary , a o pamięć...
    Jakież to pojednanie gdy kat mówi, że to nie on był katem?
    Czy u my się nie przyznajemy np do Jedwabnego?mówimy nieeee to nie Polacy mordowali?nie
    Nikt nie mówi o rzucaniu kamieniami, a jedynie o mówieniu prawdy, a nie kłamstwie

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    a mozna by napisac ze tyle a tyle ludzi z tej a tej wioski w tym a tym roku poleglo z rąk wojsk UPA i oddac czesc poleglym. Byloby zgodne z prawda historyczna a niekoniecznie niosloby bagaz negatywnych emocji, ktore niewiadomo gdzie znajda ujscie..
    ale nawet i tak się nie stało...
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Pawelk
    Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    Zamość

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    aa nie ma w tym odrobiny prawdy? gdyby nie bylo hitlerowskich niemiec to SS galizien by nie powstalo.. gdyby nie niemcy i zwiazek radziecki to by wogole nie bylo wojny i sprawy na wolyniu moglyby sie potoczyc zupelnie inaczej, analogia dosc daleka ale jakas jest

Bubo to jest czysto akademickie gdybanie i szukanie odpowiedzialności we wszystkich możliwych okolicznościach. Sięgnij pamięcią wstecz i zobaczysz, że Polakom i Ukraińcom rzadko bywało w historii "po drodze"... Jak by w 20 roku Polacy pozwolili czerwonej fali pójść przez pól Europy i jakby ruskie zatrzymali się nad Sekwaną to śmiem uważać że nie było by problemu polsko-ukraińskiego w latach 40tych....tylko że to gdybanie...Może tak a może nie- suche jałowe i nie poparte niczym ....
    Polacy w okresie miedzywojennym w moim odczuciu położyli całkowicie i totalnie na łopatki problem tego kawałka kraju co się w dość niedługim czasie zemściło na nas samych Pojednanie- jak to ładnie brzmi.... ale jakie to ciężkie i myślę że nie ma mowy o pojednaniu bez rzeczowego rozliczenia się z przeszłością. A mówienie że ss galicja ...... mnie to podchodzi pod klasyczne "piep....ie"- wiadomo głupio się przynać że to nasi dzielni strilcy tak torowali droge do wielkiej Ukrainy.... Jest pewna doktryna i jest jakaś racja stanu rządu ukraińskiego i tego się wszyscy trzymają. A czy to że kaczka by powiedziała "to wy jeśteście winni" coś by się zmieniło? Szczerze wątpie co najwyżej oszołomy z pod znaku trójzębu by się odezwali w obronie swoich "kombatantów" a inne przygłupy by to wykorzystali w swojej "jedynie słusznej walce" dla wielkiej Ukrainy.

jest takie powiedzenie adekwatne do tej sytuacji: "Oddaj Bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie"... Ofiarom pamięć, poległym szacunek a historii prawde czy to tak dużo?
    Czasem to niewiele a czasem zdecydowanie za dużo....

p.s
    Tak Orsini i wyjdzie że to w tej Polsce były tylko "polskie obozy śmierci"
    Ostatnio edytowane przez Pawelk ; 05-03-2009 o 18:32

Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez Pawelk Zobacz posta
    p.s
    Tak Orsini i wyjdzie że to w tej Polsce były tylko "polskie obozy śmierci"
    dokładnie tak
    Jak już Niemcy piszą w swoich gazetach takie bzdury...
    i udowadniaj potem, że nie jesteś wielbłądem tylko dlatego, że ludzie machali ręką na historię, bo to przeszłość itd
    Jak kolega z Anglii się mnie kiedyś pytał gdzie leży Polska?bo myślał, że koło Hiszpanii, a miał wtedy coś koło 20 lat!!!to tym bardziej jak usłyszy polskie obozy śmierci będzie przekonany o tym, że to Polacy je zakładali
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)