Witam wszystkich,
Poszukuję szczegółów (wykraczających poza info w internecie)Kiedy Papież Leon XIII nadał cerkwi grekokatolickiej w Św Wielkiego Męczennika Dymitra w Caryńskim, przywilej odpustu na dzień św. Jana Chrzciciela?
Witam wszystkich,
Poszukuję szczegółów (wykraczających poza info w internecie)Kiedy Papież Leon XIII nadał cerkwi grekokatolickiej w Św Wielkiego Męczennika Dymitra w Caryńskim, przywilej odpustu na dzień św. Jana Chrzciciela?
Nie wiem co jest w internecie, ale u Błażejowskiego nie ma też dokładnej daty (jeśli ten B. coś Ci mówi).
W szematyzmach z: 1879, 1890, 1931,1938 nie ma ani słowa na ten temat. Szematyzm z 1910 mówi o nadaniu odpustu. Może to nadanie miało miejsce przy okazji wizytacji bp. Czechowycza w 1899? A może przy okazji poświęcenia odnowionej cerkwi w 1897 r? Tak mi się zdaje, że to było pod koniec XIX wieku, ale nie pamiętam, a przecież musiało być to wydarzenie... Jak znajdę notatkę i nie zapomnę, to dam znać, ale może prościej do Przemyśla skoczyć, o nie powiem do Rzymu:), a może ktoś to wie:)
Witaj,M-Lenka,wątpię,czy przesyłam coś wartego Twej uwagi co do Leona XIII,więc z góry przepraszam,że zawracam Ci głowę: w sprawie przywileju dla Caryńskiej daje notę Andrzej Potocki w "Bieszczadzkie losy".Niewiele tego,brak daty rocznej,tekst mam cyfrowy,może w oryginale drukowanym jest więcej. Pozdrawiam.
"Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"
A gdzie jest to "odludne" miejsce?
WUKA
www.wukowiersze.pl
Dziwi Cię słowo "odludne", czy naprawdę nie wiesz gdzie to jest?![]()
Wstyd mi trochę,ale nie wiem!
WUKA
www.wukowiersze.pl
Między Czerteżem a Hrubkami, jakąś godzinkę, jeśli dobrze pamiętam, od Kremenarosa na szlaku granicznym.
Pozdrawiam:)
Dzięki.Tam nie byłam!
WUKA
www.wukowiersze.pl
Dzieki za zainteresowanie,próbowalem szukac na slowackich portalach ale bez efektu.Jak bede mial wiecej czasu to spróbuję jeszcze na stronach rosyjskich,chociaz obawiam się,że z cyrylicą nie bedzie łatwo.
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki