Strona 44 z 115 PierwszyPierwszy ... 34 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 54 94 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1147

Wątek: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

Zabrałem się za wtrącanie swoich uwag do listu p. Drozda, ale mi się nie chce. Wkleję niektóre fragmenty - zwalają z nóg

To też dobre:
    Cytat Zamieszczone przez wp.krzysztof Zobacz posta
    Zastanawiam się jako muzyk, rzecz jasna, z ogromnym zabarwieniem emocjonalnym, jak taki naród mógł stworzyć takie bogactwo muzyczne? Zły naród nie śpiewa, proszę Księdza.
    To nie ten naród śpiewał: lachiw wyriżem, żydiw wydusim a ukrainu stworyty musim
    i parę innych "wesołych" pioseneczek ?.

P.s.
    Nie jestem częstym gościem strony ks. Isakowicza. Nie wiem czy ten list zamieścił. Jeśli nie, to jednak może szkoda, że go nie opublikował.
    W końcu wyciąłem swoje wtręty. Każdy ma swój rozum i niech ocenia.
    Ostatnio edytowane przez włóczykij ; 26-08-2009 o 22:01 Powód: drobne poprawki, redakcyjne ...

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

cytat:

Napisał wp.krzysztof
    Zastanawiam się jako muzyk, rzecz jasna, z ogromnym zabarwieniem emocjonalnym, jak taki naród mógł stworzyć takie bogactwo muzyczne? Zły naród nie śpiewa, proszę Księdza.

hmm...... amatorsko też w sztuce robię - ale muzykiem nie jestem. Naucz się porządnie cytować
    Ostatnio edytowane przez wp.krzysztof ; 26-08-2009 o 22:44
    Sapere aude.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Cytat Zamieszczone przez włóczykij Zobacz posta
    (...)
    To nie ten naród śpiewał: lachiw wyriżem, żydiw wydusim a ukrainu stworyty musim
    (...)
    Tak faktycznie oni sobie śpiewali, nie zaprzeczę.

Ale co poniektórzy to i źdźbło w cudzym oku dojrzą, belki w swoim nie zauważając.

Bo i nasi w drugiej połowie lat 40. mieli taką ulubioną przyśpiewkę (popularną wśród młodzieży jeszcze nawet w latach 60.):

"Jedna bombka atomowa
    I wrócimy znów do Lwowa !
    (...)
    Druga bombka, ale silna
    I wrócimy też do Wilna."

Dalej było (dokładnej treści już z pamięci nie odtworzę) o kolejnych "bombkach atomowych", po zrzuceniu których coraz to nowy gród powracał do Polski.

Przyśpiewka ta powstała wkrótce po zrzuceniu dwóch bomb atomowych na Hiroszimę i Nagasaki, w których to miastach zginęło po kilkaset tysięcy osób, głównie cywili (licząc wraz z ofiarami napromieniowania, które zmarły nieco później). Było o tym wówczas głośno na całym świecie.
    Ówczesna broń atomowa nie miała charakteru taktycznego, lecz wyłącznie strategiczny - obliczony na totalną destrukcję zaplecza przeciwnika, w tym głównie całych wielkich ośrodków miejskich wraz z ludźmi.
    Nie sądzę, aby śpiewający ową piosneczkę o tym nie wiedzieli.

.
    Ostatnio edytowane przez Stały Bywalec ; 27-08-2009 o 08:45
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Powyższy post świetnie się wpisuje do chwytów opisanych przez Dymitra Bagińskiego. Mi tu pasuje Chwyt nr 7: zmienić temat i wzbudzić współczucie

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Chwyty erystyczne przygadywał kocioł garnkowi!

"Apologeci OUN-UPA, do których obaj Romanowie Drozdowie się zaliczają, wypracowali bowiem przez lata zestaw chwytów erystycznych, który używają przy każdej okazji do wybielania wizerunku tej formacji." - a bracia Kaczyńscy powiedzieli ....

"A skądże wzięły się wpadające w ucho pieśni niemieckich zbrodniarzy wojennych?" i dalej "tzw. UPA-Lüge, kłamstwo „wołyńskie” podobne do kłamstwa oświęcimskiego" - no, takich chwytów to nawet "panowie Romanowie Drozdowie" się wystrzegają.

Inna sprawa, że parę sformułowań p. Romana I. Drozda jest rzeczywiście dość naiwnych.
    Ой, що в полі за димове? Чи то вірли крильми б'ються?

Cytat Zamieszczone przez włóczykij Zobacz posta
    Nie miało by to obecnie żadnego znaczenia, gdyby nie fakt, że pioseneczki tego typu, są na terenie Polski nadal w "obiegu" - i to bynajmniej nie prywatnym.
    Cytat Zamieszczone przez Roman Ilia Drozd
    Problem kwalifikacji tych wydarzeń: próba nazywania tragedii Wołyńskiej ludobójstwem jest nieporozumieniem
    Myślę, że ks. Isakowicz-Zaleski nie opublikował tego listu ze względów humanitarnych - jeszcze by się ktoś zdenerwował i zrobił małe "ała" panu "dyrygentowi historii"...
    PS.
    Włóczykiju, Browarze, Żubrze - sprawnie działają, no nie ?
    Również jestem pod wrażeniem.

Cytat Zamieszczone przez Szczepan Ł. Zobacz posta
    Włóczykiju, Browarze, Żubrze - sprawnie działają, no nie ?
    Również jestem pod wrażeniem.
    Tak, niewątpliwie.

Cytat Zamieszczone przez wp.krzysztof Zobacz posta
    cytat:
    Napisał wp.krzysztof
    hmm...... amatorsko też w sztuce robię - ale muzykiem nie jestem. Naucz się porządnie cytować
    O cholera, nie zauważyłem tego błędu.
    Przepraszam ! ! !

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    Tak faktycznie oni sobie śpiewali, nie zaprzeczę.
    Ale co poniektórzy to i źdźbło w cudzym oku dojrzą, belki w swoim nie zauważając.
    Tak, pominąłem fakt/belkę. Otóż po odśpiewaniu krwiożerczych strof Organizacja Polskich Nacjonalistów, z pokładów 5-ej Eskadry Pancernych Szybowców dokonała uderzenia nuklearnego, które na samym Wołyniu spowodowały śmierć minimum 60 tysięcy Ukraińców.
    A UPA jak to UPA pośpiewali sobie wesoło, a później poszli na ryby i czytali "Przygody Hucka Finna".

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Jeżeli "rektor" Drozd gloryfikuje w Polsce UPA (równie dobrze mógłby gloryfikować Gestapo lub Himmlera,a członków Einsatzkommandos RSHA nazywać żołnierzami i domagać się dla nich szacunku,jak dla upowskich bestii). to jego i jego "akademię" w Słupsku trzeba wywalić na ulicę, a faceta postawić przed sądem (ustawy międzynarodowe o zbrodniarzach faszystowskich i ich gloryfikatorach jeszcze obowiązują i ustawy o ściganiu też). Tylko że trzeba by postawić przed sądami wszystkich,z Polski i Zachodu,którzy w imię politycznego interesu potrzebują "przyjaźni" zbirów,a w Polsce zdradzają pamięć ofiar,choć jednocześnie codziennie odtrąbiają powstanie warszawskie (jakoś nie słyszę,by wspominano przy tym,choćby,o setkach tysięcy cywilnych ofiar,za to chwali się bohaterstwo dzieci.W tych szaleństwach zdrady są metody.
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)