Strona 76 z 115 PierwszyPierwszy ... 26 66 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 86 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 1147

Wątek: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

Cytat Zamieszczone przez Emi Zobacz posta
    Jednak mam nadzieje że Orest nie jest tym człowiekiem. Nienawiść z postów Darina na forum Podkarpacka Ukraina aż kapie.
    Nadzieja Cię nie zawiodła, nie jestem Darino. Jednakowoż ukłony dla Darina za niemały wkład w prostowanie fałszu

Teraz odpowiadając, nie odnoszę się już do zarzutów o "nacjonalizm" Kulińskiej czy Isakowicza (bo Twoje poglądy na to niczym nie poparte są śmieszne budzą tylko politowanie a nie chęć dyskusji) to Demjaniuk był właśnie policjantem ukraińskim w służbie niemieckiej i udało mu się uciec przed karą aż do teraz.
    A gdzie ja napisałem, że Demianiuk nie był policjantem w służbie niemieckiej (po prawdzie policjantem do końca nie był, był wachmanem - strażnikiem, ale to szczegół, i nie bardzo "ukraińskim", bo to nie była żadna ukraińska formacja w służbie niemieckiej - "Streibelbataillon" z Trawnik, choć sam Demianiuk niewątpliwie Ukraińcem jest)? Zapytałem tylko, co ma wspólnego Demianiuk z OUN i UPA? W obozie szkoleniowym w Trawnikach byli i Ukraińcy, i Polacy, i inni, pozwolisz, że uzupełnię Twoją wiedzę: "Wśród jeńców przeprowadzano selekcje. Komisarzy, Żydów i odmawiających współpracy likwidowano, a osoby zasługujące na szczególne zaufanie po przeszkoleniu włączano do służb pomocniczych SS. Następne partie chętnych do podjęcia współpracy werbowano różnymi sposobami wśród Ukraińców i Polaków z terenów Generalnego Gubernatorstwa i Komisariatu Rzeszy Ukraina."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C3%B...S_w_Trawnikach

Poza tym proces trwa, każde rozwiązanie jest możliwe, może i nie był w ogóle wachmanem. Co do Kulińskiej nie mam żadnych wątpliwości, a co do Zaleskiego, to zastanawiam się, czy nie przeszedł ostatnio na jakiś wyższy szczebel, podpisując deklarację współpracy z organizacją b. enkawudzistów i kagebistów, propagującą hasła stalinowskiego totalitaryzmu. Śmieszne są natomiast Twoje twierdzenia a politowanie budzi Twoja niewiedza, delikatnie rzecz ujmując

Pozdrawiam.
    Ой, що в полі за димове? Чи то вірли крильми б'ються?

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Wszystkim zacietrzewionym dyskutantom polecam artukuł "Moje schronisko-huculska grażda" w najnowszym numerze miesięcznika "Bieszczady"!

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Masz tutaj Emi jeden z "naukowszych" tekstów Kulińskiej. Skąd? Jakżeby inaczej, z jednodniufki narodowej

"Szkoda, że tak rzadko szacowni krakowianie wypuszczają się na nasze dzisiejsze „nowe kresy”- do Przemyśla, Leska, Gorlic, Chełma, czy nawet Lublina, nie mówiąc już o innych, mniejszych miejscowościach. Gdyby to uczynili, przetarliby oczy ze zdumienia. W rejonach tych bowiem zaszły dramatyczne zmiany. O dziwo, więcej czasem słychać języka ukraińskiego, niż polskiego, w miastach, na niektórych domach powiewają sino-żółte flagi, na niektórych imprezach, koncertach, meczach, pojawiają się nawet inne: czarno-czerwone- banderowskie, a nocami z zakrapianych imprez nieciekawych dzielnic, dochodzi pomruk pieśni OUN „Ne pora, ne, pora, nam Lachy służyty...”. Nikt nie zwraca na to uwagi. Traktuje się to jak lokalny folklor bez znaczenia. Nie zastanawia, dlaczego akurat koło Lublina chuligani wrzucają do studni i kamienują dziecko - to złowrogi, wojenny trop. Taką „techniką” banderowcy masowo mordowali Polaków."

http://www.jednodniowka.pl/readarticle.php?article_id=9

Na pewno są na forum ludzie z Przemyśla, Leska, Gorlic, Chełma, czy nawet Lublina, nie mówiąc już o innych, mniejszych miejscowościach. Mam więc do mieszkańców tych miejscowości prośbę. Wskażcie mi owe nieciekawe dzielnice, skąd z zakrapianych imprez dochodzi pomruk pieśni OUN. Już tam lecę (zakropić się i pomruczeć) Poza tym fałsz Kulińskiej przejawia się w tym fragmencie aż nadto. Wiersz Iwana Franka (którego mam w podpisie) - "Ne pora, ne pora, moskałewy j lachowy służyt'" deformuje w jakiegoś potworka bez sensu „Ne pora, ne, pora, nam Lachy służyty...” (co w przekładzie oznacza - "Nie czas, nie, czas, nam Lachy służyć" - bez ładu i składu), i jeszcze nazywa to "pieśnią OUN".

http://www.referatik.com.ua/songs/4/1305/

Totalny bełkot. Ma jeszcze ktoś wątpliwości, co do naukowości i sympatii politycznych Kulińskiej? A już przypisywanie jakiegoś ohydnego współczesnego morderstwa Ukraińcom, w imię "ounowskiej tradycji" to już po prostu psychoza.

Pozdrawiam bez zacietrzewienia

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Pisząc o Motyce mam na myśli oczywiście Ukraińską Partyzantkę, trudno nie zauważyć ewolucji poglądów Motyki. W miarę zagłębiania się w temat jego twierdzenia coraz bardziej skłaniają się do tych badaczy, którzy stoją na stanowisku że UPA dokonała ludobójstwa na Polakach. W Ukraińskiej partyzantce (2006) dość szeroko opisuje masakry dokonane przez UPA, cytuje rozkazy UPA, pisze o eksterminacji Polaków, zgadza się nawet z określeniem ludobójstwo.

Ogólnie zadaje kłam twierdzeniom Drozda, Torzeckiego i innym usprawiedliwiaczom probanderowskim z przełomu wieków, którzy widzieli w ludobójstwie - zemstę, wojnę chłopską czy inne bzdury.

Teraz do Oresta, znasz to zdjęcie? Jako miłośnik wikipedii chyba tak. To chyba jest odpowiedź.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:UPAPrzemysl.jpg

A teraz jaka jest skala przekłamań? Kresowiacy zawyżają liczbę ofiar, przesadzają z wyolbrzymianiem zagrożenia banderowców w Polsce, pomniejszają, ale nie zaprzeczają polskim przewinom wobec Ukraińców. Ale co do zasadniczej oceny wydarzeń stoją po stronie prawdy.

A banderowcy (nie wszyscy ukraińscy historycy, ale część związana z nacjonalistami)?
    • Usprawiedliwiają ludobójstwo nieprawdziwymi faktami o których pisałem wyżej
    • Zaprzeczają oczywistym dowodom (np. rozkazom UPA, dokumentom) twierdząc że to propaganda
    • Biorą za dobrą monetę materiały propagandowe OUN, które celowo wypaczały rzeczywistość (np. powszechna współpraca Polaków z Niemcami na Wołyniu, która jakoby sprowokowała rewanż)
    • Wyolbrzymiają do przesady liczby ukraińskich ofiar polskich odwetów - kłamstwo pawłokomskie (na tablicy są prawdopodobnie osoby które zmarły po wojnie w Kanadzie) itd.

Tego jest dużo więcej. Jak więc można porównać to co piszą kresowiacy do ordynarnej i celowej propagandy mającej zatuszować mordy. Chyba jest jasne kto jest po stronie morderców a kto po stronie ofiar.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Teraz do Oresta, znasz to zdjęcie? Jako miłośnik wikipedii chyba tak. To chyba jest odpowiedź.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:UPAPrzemysl.jpg
    Owszem, znam, Darino wkleił Natomiast nie wiem, na co to jest odpowiedź. To przecież legalny przemarsz, jakieś parę roków temu nazad, za zgodą władz miasta Przemyśla. Osochozi?

Kresowiacy zawyżają liczbę ofiar, przesadzają z wyolbrzymianiem zagrożenia banderowców w Polsce, pomniejszają, ale nie zaprzeczają polskim przewinom wobec Ukraińców.
    Ooo, dumny jestem z Ciebie Emi, zaczynasz łapać, przynajmniej częściowo ...

kłamstwo pawłokomskie (na tablicy są prawdopodobnie osoby które zmarły po wojnie w Kanadzie) itd.
    Niee, jednak zbytnie nadzieje, przestałeś łapać ..... Jakieś konkrety?
    Bo zacznę pisać o kłamstwie wołyńskim Siemaszków, korzystając obficie z Caruka .....

Pozdrawiam.

PS. Aha, Motyka. Tak, napisał o ludobójczym charakterze antypolskiej akcji na Wołyniu. Zapomniałeś jednak dodać, że to samo napisał o akcji antyukraińskiej.
    Ostatnio edytowane przez orest ; 17-05-2010 o 21:56 Powód: prze, PS

Bieszczadnik Awatar Viwaldi68
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    podkarpacie

Cytat Zamieszczone przez orest Zobacz posta
    Jednakowoż ukłony dla Darina za niemały wkład w prostowanie fałszu
    Widzę jednak ,że Ciebie pogięło.
    Na temat darinka nie będę się wypowiadał, szkoda słów.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009
    Rodem z
    Ustrzyki.......

Cytat Zamieszczone przez orest Zobacz posta

PS. Aha, Motyka. Tak, napisał o ludobójczym charakterze antypolskiej akcji na Wołyniu. Zapomniałeś jednak dodać, że to samo napisał o akcji antyukraińskiej.
    No to może podasz jakieś dane ?? ...... jaki stosunek ofiar ?? 10-1 ??? większość akcji przeciw Ukraińcom było w formie odwetu za masakry na ludności Polskiej....ale to na pewno wiesz tylko nie "leży " Ci o tym pisać -

Ps. Kiedyś jeszcze ci z Przemyśla - co pozwolili tej "banderowskiej" hołocie na przemarsz odpowiedzą za to. nie zawsze poprawnie politycznie będzie " lizać zadki" oszołomom z ZUwP.

Ps.
    Zwracam się do moderatora o usunięcie podpisu Oresta - słowa ; "Ne pora, ne pora, moskałewy j lachowy służyt'" nawołują do konfliktu i nienawiści między Polakami i Ukraińcami ....... dawno te krzaczki kolego Marcowy powinieneś wywalić.
    Ostatnio edytowane przez batmanek ; 17-05-2010 o 22:45 Powód: podpis
    http://www.lwow.com.pl/

“Jeśli zapomnę o nich, Ty Boże zapomnij o mnie” – Adam Mickiewicz ( i )

http://www.stowarzyszenieuozun.wroclaw.pl/index.htm

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

No, zamiłowaniem do wiedzy i kulturą koledzy Viwaldi i batmanek nie grzeszą (ten drugi szczególnie znajomością literatury pięknej)

Ale pozdrawiam wszystkich (w tym także tych dwóch) serdecznie

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

To przecież legalny przemarsz, jakieś parę roków temu nazad, za zgodą władz miasta Przemyśla. Osochozi?
    O to chodzi, że państwo polskie pozwoliło na przemarsz paru bandytów-weteranów, którzy podczas wojny rezali kobiety i dzieci, wraz z mniejszością ukraińską, której się wydaje że oni "walczyli" o wolność. W dodatku pod bandycką flagą czerwono-czarną. To pokazuje że tych zwolenników nacjonalistów jest/było jednak dużo.

Nie słyszałem żeby w Niemczech weterani SS paradowali ze swastykami i to przy zgodzie władz lokalnych.

Szacunek dla Kulińskiej i Zaleskiego za piętnowanie tych rzeczy, dzięki temu obecnie nie jest to raczej możliwe.

Co do Caruka to jest krajoznawcą a nie historykiem. I jego wyniki badań są śmieszne - więcej zabitych Ukraińców niż Polaków w jednym z powiatów. Historycy nie biorą tego na poważnie.

Tymi swoimi dwoma ostatnimi wypowiedziami udowadniasz że to ty jesteś Darino/Birczanin. To wyjaśnia te Twoje zaślepienie, nienawiść do Polaków. Ciężko znaleźć drugą taką osobę.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

O to chodzi, że państwo polskie pozwoliło na przemarsz paru bandytów-weteranów, którzy podczas wojny rezali kobiety i dzieci, wraz z mniejszością ukraińską, której się wydaje że oni "walczyli" o wolność. W dodatku pod bandycką flagą czerwono-czarną. To pokazuje że tych zwolenników nacjonalistów jest/było jednak dużo.
    No, gadaj dalej takim językiem, to się doczekasz pojednania, przeprosin, itp.

Nie słyszałem żeby w Niemczech weterani SS paradowali ze swastykami i to przy zgodzie władz lokalnych.
    W Polsce też nie widziałem, ani nie słyszałem.

Szacunek dla Kulińskiej i Zaleskiego za piętnowanie tych rzeczy, dzięki temu obecnie nie jest to raczej możliwe.
    Dokładnie, przy języku, retoryce Kulińskiej czy Zaleskiego dialog nie jest raczej możliwy.

Co do Caruka to jest krajoznawcą a nie historykiem. I jego wyniki badań są śmieszne - więcej zabitych Ukraińców niż Polaków w jednym z powiatów. Historycy nie biorą tego na poważnie.
    Caruk rzeczywiście jest krajoznawcą. Zatem posiada wykształcenie bardziej predysponujące go do tego typu badań, niż np.wykształcenie Ewy Siemaszko (kim to ona jest po profesji, mógłbyś mi przypomnieć?) Biorą, biorą, i to poważnie. Spójrz tutaj:

http://www.karta.org.pl/Archiwa_i_ba...0__XX_wieku/20

A co będzie, jak Caruk i inni wezmą się za inne powiaty? A biorą się, i to poważnie.

Tymi swoimi dwoma ostatnimi wypowiedziami udowadniasz że to ty jesteś Darino/Birczanin. To wyjaśnia te Twoje zaślepienie, nienawiść do Polaków. Ciężko znaleźć drugą taką osobę.
    Emi, przypomnij sobie gruppenführera Wolfa ze "Stawki większej niż życie". Ohlers, Fahrenwirst, Wehrnitz i Lubow. Teraz D. A. R. I. N. O. Kumasz?

Pozdrawiam.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)