Strona 85 z 85 PierwszyPierwszy ... 35 75 78 79 80 81 82 83 84 85
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1147

Wątek: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

w najnowszym numerze "Inne Oblicza Historii" szeroko poruszany jest temat kresowy, a także bieszczadzki
    http://www.ioh.pl/aktualny.php
    Ostatnio edytowane przez Doczu ; 16-02-2010 o 11:03
    http://www.doczu.pl

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Proszę sobie nie ubliżać i trzymać się tematu dyskusji. Za kolejne osobiste wycieczki będą bany.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009
    Rodem z
    Ustrzyki.......

Cytat Zamieszczone przez Marcowy Zobacz posta
    Proszę sobie nie ubliżać i trzymać się tematu dyskusji. Za kolejne osobiste wycieczki będą bany.
    dziękuje kolego ...czasami ponosi......ale te krzaczki orest mógłby zmienić...........

przedstawię opowieść mojego dziadka- - może nie Bieszczady ( w te przenieśli moja rodzinę po H_T w 52 ) ale adekwatna do dyskusji

rok 43- bojówka upa odwiedza krystynopol....mojemy dziadkowi miażdżą dłonie młlotem - potem każą rozwiązać ( tymi rękoma ) powieszonego najstarszego syna ( siedmiolatka ) ...tymi zmasakrowanymi dłońmi ........a wtedy tym okręgiem dowodził niejaki Orest ( onyszkieiwcz- słusznie powieszony za PRLu) ....

aha....
    do oresta...
    nie mam na to żadnych dowód...jak na większość zrodnii banderowców...

ps.
    orest - możemy pogadać w cztery oczy jak odwiedzisz okolice Ustrzyk Górnych...może nie mam takiej wiedzy jak TY....ale mam swoje argumenty;;

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Cytat Zamieszczone przez batmanek Zobacz posta
    dziękuje kolego ...czasami ponosi......ale te krzaczki orest mógłby zmienić....
    A tego to już zupełnie nie pojmuję, być może z powodu mojej nieobecności na forum przed "wycinką"? Jakie "krzaczki" mógłbym zmienić, i po co

Pozdrawiam.
    Ой, що в полі за димове? Чи то вірли крильми б'ються?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

pewnie te krzaczki cokolwiek oni oznaczają
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta

pewnie te krzaczki cokolwiek oni oznaczają
    No, cytat z klasyka (Iwan Franko, galicyjski socjalista, wielki przyjaciel Polaków)

Pozdrawiam.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Cytat Zamieszczone przez Marcowy Zobacz posta
    To chyba nie odnosi się do mnie? Wybacz, Marcowy, że to piszę, ale Twój post w połączeniu z między innymi śladem po moim poście sugeruje, że ubliżałem lub robiłem osobiste wycieczki, a tym razem akurat tak nie było.

Pozdrawiam.

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Cytat Zamieszczone przez orest Zobacz posta
    To chyba nie odnosi się do mnie? Wybacz, Marcowy, że to piszę, ale Twój post w połączeniu z między innymi śladem po moim poście sugeruje, że ubliżałem lub robiłem osobiste wycieczki, a tym razem akurat tak nie było.

Pozdrawiam.
    Nie, nikomu ni ubliżyłeś, akurat Twój post został wycięty za brak związku z tematem :) Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2009
    Rodem z
    Ustrzyki.......

Kolego Marcinie ( jeśli oczywiście tak mogę się do Ciebie zwracać ) masz rację co do kwestii zasadniczych....... lecz mój spór z orestem zrobił się raczej "osobisty"
    Mam znajomych na Ukrainie ( byłem nawet w Krystynopolu - korzenie mojej rodziny...naprawdę spotkałem otartych ludzi.......) ale to co robi orest na tym forum nijak ( moim zdaniem ) nie ma się do pojednania - nie można się godzić poprzez przekłamywanie historii - poprzez wykorzystywanie niejasności do "wybielania " morderców...... nie można wybaczyć bez słowa przepraszam....Lech Kaczyński przeprosił Ukraińców za
    Pawłokomie

a czy my doczekaliśmy się przeprosin np. za Hutę Pieniacką ????

był przykład w tym roku jak "oszołomy" z partii Swoboda ( która rządzi Lwowem) zablokowała rodzinom dojazd do pomnika....

i gdzie tutaj pojednanie ???
    z Polskiej strony widać chęć .. a z Ukraińskiej ???

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    Sanok

Domyślnie Odp: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Dobrze wiedzą i udają tylko niektórzy, jak Wiatrowycz. Zdecydowana większość nie wie nic a spora część ma wyprane mózgi i powtarza to co głosi banderowska propaganda: to nie my winni, to oni, Polaki. Tutaj link obrazujący co myśli ta druga strona: http://pikio.pl/70-rocznica-upa-rzez...ami-ukraincow/
    Cóż, czytając to chwilami kręciłem z niedowierzaniem głową. Skąd oni wzięli te dane:"Od 1932r. do połowy 1934r. przez więzienie przeszło 111 174 Ukraińców. 8073 więźniów było torturowanych. Zabito bez procesu – 734 osób, zostało skazanych na śmierć 257 osób .". Normalnie kosmos! Albo to:"W latach 1919-1922 około 100 tys. Ukraińców zostało aresztowanych a około 27 000 zmarło w obozach." Mistrzostwo świata w odwracaniu kota ogonem to sprawa biskupów Szeptyckiego i Twardowskiego - przecież było dokładnie odwrotnie, jest gdzieś w sieci korespondencja obu biskupów, czytałem ją parę lat temu, mamy tam czarno na białym kto udawał że nic się nie dzieje. No i oczywiście na Wołyniu Polacy zaczęli, Ukraińcy musieli się bronić.
    Zabawne są zarzuty że w Polsce wydaje się książki o okrucieństwie Ukraińców a na Ukrainie o okrucieństwie Polaków nie("robimy z siebie męczenników").
    Jest natomiast jedna rzecz, której autentycznie się wstydzę - to tzw akcja polonizacyjno-rewindykacyjna z 1938r. Jedni idioci wymyślili, drudzy zrealizowali. To chyba najbardziej wstydliwa sprawa w całej 1000-letniej historii stosunków lacko-ruskich.
    Seba

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)