Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
Jeśli mieszkał na terenie Polski to przecież miał obywatelstwo polskie chyba prawda?
Tych krzaczków co mi potem wkleiłeś nie umiem odczytać przykro mi, a szkoda.
Ten mit o którym tu jest napisane słyszałam w Yad Vashem od przewodniczki, a nie w Polsce, serio!
Niezupełnie, mieszkańcy np. Dystryktu Galicja mieli już jakiś czas obywatelstwo Sojuza No tak, Ty słyszałaś w Yad Vashem, ja zaś przeczytałem na Forum Żydów Polskich Nie znam systemów prawnych w poszczególnych okupowanych krajach, ale jak widać z cytatu - sprawa nie jest jeszcze dokładnie zbadana. Faktem jest - Frank, zbrodniarz-prawnik zadbał o odpowiedni paragraf, inni - nie bawili się (być może) w prawne rozwiązania. Generalnie, jak z cytatu wynika, na wschodnich terenach okupacyjnych (Polska, okupowana część b. ZSRR, w b. Jugosławii i na Słowacji) karano śmiercią.

Sposób na krzaczki - widok - zestaw znaków - unicode.
Na wszelki wypadek przetłumaczę:

"27-28 września 1941 roku po upływie tygodnia okupacji przez nazistów Kijowa, pojawiły się ogłoszenia:"Żydzi miasta Kijowa i okolic! W poniedziałek 29 września do 7 godziny rano macie być z rzeczami, dokumentami, kosztownościami i ciepłą odzieżą na ulicy Dorohożyckiej koło cmentarza żydowskiego. Za nieobecność/niestawiennictwo - kara śmierci. Za przechowywanie Żydów - kara śmierci"."

Pozdrawiam.