A kim jesteś Ty, batmanek

Akurat jazda i wypadek po pijaku ma najmniejsze znaczenie, ważne jest, że to zataił, kandydując na stanowisko rektora. Mówisz - ceniony historyk. Jakoś nie spotkałem się, aby poważni historycy cytowali wiele z prof. Bonusiaka. A że rektor - no cóż - rektora się wybiera, często jest tak, że jaki rektor, taka i uczelnia, i odwrotnie. Znam przypadki ludzi utytułowanych, "cenionych historyków", którzy nie wahali się kłamać (vide Prus). Cytujesz Bonusiaka - to mam prośbę. W tej rzetelnej naukowej książce fragment z tekstem "dyrektywy" na pewno opatrzony został przypisem, podaj źródło. Jak na razie widzę podstaw, aby rzecz traktować poważnie, zwróć uwagę, że książka napisana została przed upadkiem komuny, gość ma spory dorobek w dziedzinie komunistycznej propagandy, wydawnictwo też nieliche - tuba PZPR, fajnie.

Pozdrawiam

Batmanek! Dzięki Tobie poszukałem i znalazłem!

http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doc...d=864&dirids=1

Gość obficie cytuje Prusa a ten fragment z "dyrektywą" zaczerpnął z niewątpliwie "naukowej" książki W. Czeredniczenki "Nacionalizm proty naciji" Kijów 1970 (przypis nr 19 na str. 31). Wielkie dzięki