Masz tutaj Emi jeden z "naukowszych" tekstów Kulińskiej. Skąd? Jakżeby inaczej, z jednodniufki narodowej
"Szkoda, że tak rzadko szacowni krakowianie wypuszczają się na nasze dzisiejsze „nowe kresy”- do Przemyśla, Leska, Gorlic, Chełma, czy nawet Lublina, nie mówiąc już o innych, mniejszych miejscowościach. Gdyby to uczynili, przetarliby oczy ze zdumienia. W rejonach tych bowiem zaszły dramatyczne zmiany. O dziwo, więcej czasem słychać języka ukraińskiego, niż polskiego, w miastach, na niektórych domach powiewają sino-żółte flagi, na niektórych imprezach, koncertach, meczach, pojawiają się nawet inne: czarno-czerwone- banderowskie, a nocami z zakrapianych imprez nieciekawych dzielnic, dochodzi pomruk pieśni OUN „Ne pora, ne, pora, nam Lachy służyty...”. Nikt nie zwraca na to uwagi. Traktuje się to jak lokalny folklor bez znaczenia. Nie zastanawia, dlaczego akurat koło Lublina chuligani wrzucają do studni i kamienują dziecko - to złowrogi, wojenny trop. Taką „techniką” banderowcy masowo mordowali Polaków."
http://www.jednodniowka.pl/readarticle.php?article_id=9
Na pewno są na forum ludzie z Przemyśla, Leska, Gorlic, Chełma, czy nawet Lublina, nie mówiąc już o innych, mniejszych miejscowościach. Mam więc do mieszkańców tych miejscowości prośbę. Wskażcie mi owe nieciekawe dzielnice, skąd z zakrapianych imprez dochodzi pomruk pieśni OUN. Już tam lecę (zakropić się i pomruczeć)Poza tym fałsz Kulińskiej przejawia się w tym fragmencie aż nadto. Wiersz Iwana Franka (którego mam w podpisie) - "Ne pora, ne pora, moskałewy j lachowy służyt'" deformuje w jakiegoś potworka bez sensu „Ne pora, ne, pora, nam Lachy służyty...” (co w przekładzie oznacza - "Nie czas, nie, czas, nam Lachy służyć" - bez ładu i składu), i jeszcze nazywa to "pieśnią OUN".
http://www.referatik.com.ua/songs/4/1305/
Totalny bełkot. Ma jeszcze ktoś wątpliwości, co do naukowości i sympatii politycznych Kulińskiej? A już przypisywanie jakiegoś ohydnego współczesnego morderstwa Ukraińcom, w imię "ounowskiej tradycji" to już po prostu psychoza.
Pozdrawiam bez zacietrzewienia![]()

Odpowiedz z cytatem