A propos "A propo":…
"Przestańmy więc sądzić jedni drugich a raczej tak sądźcie, by nie dawać bratu sposobności do upadku lub zgorszenia /list do Rzymian 14,13/"
Tylko jak tu sądzić w myśl zapisanych mądrości świętych by „nie dawać sposobności do upadku lub zgorszenia”… jak tu bandziorów sądzić by nie być sądzonym i jak tu ich potępiać by nie być potępionym???
Przypomniało mi się to wydarzenie http://www.gazetasanocka.com.pl/zbro...rd-w-maniowie/ w związku z tym samym miejscem, ale w innym dzisiejszym wątku.
Z kim walczyła ta banda zbirów, kogo otaczała w wiosce by tak gęsto okrążyć wioskę, by aż stawiać rkm-y, kogo później zabijała i w jaki sposób, jak się na końcu obchodziła z ciałami ofiar?
Takimi to sukcesami znaczyła UPA drogę do wolności!!! To właśnie do takich tfu „żołnierzy” nawiązują Ukraińcy krzycząc „herojom sława”, to właśnie na takich obecnie tfu „bohaterach” budują tożsamość narodową rządzący Ukrainą i parlament ukraiński a też ogrom mieszkańców tego kraju, bo dzięki ich głosom właśnie tacy są u władzy!
Dlatego nie mam takiej wiary jaką ma partyzant. Nie wierzę w ten naród, chociaż sporo jest tam też dobrych ludzi, ale są w ogromnej mniejszości.
Zamiarem przywódców UON UPA było wywołać wśród Ukraińców (że tak powiem, bo wielu do tej nacji przyznawać się nie chciało) animozje do sąsiadów, i to w sporej części się udało. Brutalnie się udało i zostało wypełnione zgodnie z rozkazami, ba wyzwoliło szokującą i szaloną brutalność u wykonawców.
Niestety, ale na tych samych podwalinach obecnie stoi ten kraj, chociaż o tym już głośno nie mówią.
Kiedy jest coś o Akcji Wisła, kiedy jest roztrząsana jej geneza, to wtedy staję na rozdrożu i nie wiem w którą stronę mam iść? Podążać za biednymi ludźmi, wypędzonymi ze swoich wsi jak rodzina Kazimierza Kuźmy z opisu „Oderwani od korzeni” czy podążać za ludźmi takimi jak Marian Wesołkin z Maniowa któremu „Ostatecznie spokój przyniosła kontrowersyjna akcja „Wisła”, w efekcie której wysiedlono tysiące miejscowych, ale jednocześnie przywrócono tym ziemiom spokój.”
Maria Dąbrowska napisała „Ludzie ludziom zgotowali ten los” a słowa te odnoszą się do faszystów niemieckich, ale są one uniwersalne w moim mniemaniu…
Zakładki