Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1147

Wątek: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Domyślnie Odp: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Na dzień 28 lutego godz. 10:00 na kijowskim Uniwersytecie Narodowym zapowiadana jest debata na temat Wołynia z udziałem Grzegorza Motyki i Wołodymyra Wiatrowycza.
    (tak pisałem jakiś czas temu)

Okazuje się, że to czego oczekiwałem od historyków z obu stron właśnie się dokonuje. Debata, która odbyła się 28 lutego w Kijowie na KHY (Uniwersytecie Narodowym) świadczy o woli porozumienia. Cóż, że protokół rozbieżności jest bardzo obszerny a nieprzekonani są pewnie po obu stronach. Ważna, że zrobiono znaczący krok na drodze ku normalności.

Jestem pod dużym wrażeniem profesjonalizmu Grzegorza Motyki.
    Materiały do odszukania w internecie (bez polskiego tłumaczenia).

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Własnie skończyłem czytanie książki Andrija Kordana pseudo Kozak, pt Ostatni nabój w ładownicy, autor urodzony w 1923 r we wsi Wisłok Górny gmina Komańcza, w rodzinie Ukraińskiej jako młody chłopiec wstępuje do Ukrainskiej Policji Pomocniczej w której służy aż do swego przejscia w 1944 r w szeregi UPA,kureń/batalion Mesnyki/Msciciele,pod dowództwem znanego następnie kurennego atamana Iwana Szpontaka ps Zalizniak,autor był między innymi w jego osobistej obstawie,kureń toczył boje z NKWD,z polskimi oddziałami partyzanckimi,MO,Wojskiem Polskim,bronił ukrainskich wsi, przed wysiedlaniem i rabunkiem ,ale także popełnił szereg zbrodni na polskiej ludnosci cywilnej.....po Akcji Wisła i rozbiciu UPA,przechodzi razem z jednym z towarzyszy oraz swym dowódcą Zaliżniakiem do Czechosłowacji,gdzie ataman miał swoja rodzinę ,ukrywa się w bunkrze wykopanym pod kużnią,po aresztowaniu Zaliżniaka uciekają do Niemiec do angielskiej strefy okupacyjnej,dociera tylko autor książki...jak wiadomo aresztowany przez pepików Zaliżniak został przekazany Polsce i skazany za zbrodnie na dożywocie,wyszedł z więzienia w 81 r..zmarł w Czechosłowacji w 1989...polecam tą książkę ,wszystkim którzy tak jak ja interesują się ta wojną po wojnie ,czasami dobrze popatrzeć na relację DRUGIEJ strony..
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Na forum od
    02.2012
    Rodem z

Dziś skonczyłem następną książkę pt Wielki Rajd ,napisaną przez Mychajło Dudę pseudonim Hromenko dowódcę sotni UPA Udarnyky 2, czyli po Ukrainsku -Szturmowcy wchodziła ona w skład 2 Batalionu Przemyskiego 26 odcinka taktycznego Łemko,autor w stopniu porucznika, pośmiertnie Kawaler Złotego Krzyża Zasługi Bojowej1 klasy ,był według znawcy tematu,Grzegorza Motyki jednym z najzdolniejszych dowódców UPA w Polsce,od 1943 r jako instruktor w szkole podoficerskiej UPA , a od 1944 organizator UPA na pogórzu Przemyskim i w Bieszczadach,przeciw Sotni Hromenki walczyły 8 dywizja piechoty LWP,9 dywizja piechoty,oraz 1 dywizja KBW...po wysiedleniu ludnosci która sprzyjała UPA,bez możliwosci zdobywania pożywienia i informacji,sotnie straciły rację bytu i otrzymały rozkaz w maju 1947 r nakazujący im przedarcie się na zachód do Amerykańskiej Strefy Okupacyjnej, ogółem wyruszyło w drogę koło 500 bojowców ...przez Czechosłowację i Austrię grupa sotennego Hromenki koło 60 strzelców jako jedyna zwarta grupa bojowa tocząc po drodze ciągłe walki z oddziałami czeskiego wojska i bezpieki,dotarła do Bawarii,do Amerykanów,gdzie skierowano ich na leczenie i obserwację medyczną, po drodze było sporo rannych w tym sam Hromenko i to 5 krotnie...który za swój wyczyn otrzymał podziękowanie od Prowidu OUN i samego Stepana Bandery....w/w zginoł na Ukrainie 7 lipca 1950 razem z dwoma towarzyszami jako kurier zrzucony na spadochronie przez zachodnie służby wywiadowcze,otoczony przez wojska wewnętrzne ZSSR nie chcąc trafić w ręce czerwonych popełnił z kolegami samobójstwo.....

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez delux Zobacz posta
    Dziś skonczyłem następną książkę pt Wielki Rajd ,napisaną przez Mychajło Dudę...
    To do kompletu tych relacji z drugiej strony, które znam, pozostały Ci jeszcze: "Przez śmiech żelaza", "Zimą w bunkrze", obie pozycje napisał podobno sam Stepan Stebelski "Chryń" oraz "Dziewięć lat w bunkrze" - Omelan Płeczeń. Narracja opisywanych wydarzeń bardzo podobna. Zdecydowanie bardziej polecam "Wołyń bez komentarza" http://www.dobre-ksiazki.com.pl/szuk...omentarza.html oraz "Krwawe łuny nad Słuczą" https://www.dobre-ksiazki.com.pl/szu...ucz%C4%85.html. Opisane wydarzenia w tych książkach wystarczyłyby do nakręcenia kilku filmów "Wołyń".

Na forum od
    02.2012
    Rodem z

Czytałem książki Stebelskiego i Pieczenia,bo tematem Ukrainskiego podziemia interesuję się od 15 roku życia,więc trochę tego przez lata zaliczyłem.....wtedy za komuny dostępne były tylko relacje Polskiej strony a te są raczej jednoznaczne,teraz po latach mogę WRESZCIE zapoznać się z opiniami strony przeciwnej,i skonfrontować jak to było NAPRAWDĘ....ale wymienione przez Ciebie pozycję przeczytam na pewno,dzięki!

Bieszczadnik Awatar Krytyk Ludowy
    Na forum od
    08.2013
    Rodem z
    Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju - Kraków

Cytat Zamieszczone przez delux Zobacz posta
    ... skonfrontować jak to było NAPRAWDĘ....ale wymienione przez Ciebie pozycję przeczytam na pewno,dzięki!
    OK, wobec tego jak było NAPRAWDĘ?

Na forum od
    02.2012
    Rodem z

Prawda jest jak d..a ,każdy ma swoją....kto sieje wiatr ten zbiera burzę,i tak było w przypadku OUN i UPA w Bieszczadzie,ale faktem nie zaprzeczalnym jest że zdecydowaną większosć bojowców UPA w sotniach pochodziła własnie z terenów, rdzennych chłopów Łemków itd ..którzy postawieni w sytuacji przymusowego wysiedlenia ze swojej ukochanej ojcowizny na Ukrainę Radziecką,lub na tz ziemie odzyskane,przeciwstawili się zbrojnie z karabinem w ręku.Ani jedna ani druga strona nie przebierała w środkach,co robiły sotnie UPA wiemy dokładnie,natomiast co robiło NASZE dzielne LWP to już niekoniecznie a było tak że-wojsko otaczało wioskę i wiadomo że kto nie chciał być wysiedlony to próbował ucieczki do lasu często razem z dobytkiem ,więc strzelano do każdego uciekiniera bez namysłu..zabudowania często palono , dobytek cenniejszy rabowano, a w celu zdobycia informacji o przeciwniku stosowane turtury i nie rzadko gwałty... morderstwa ,wystarczy przypomnieć tragedię wsi Terka gdzie nasz dzielny WOP wystrzelał i spalił żywcem ponad 30 niewinnych mieszkanców wioski ,Zawadki Morochowskiej ,oraz Pawłokomy...gdzie zastrzelono kilkuset miejscowych ludzi.złapani banderowcy w zasadzie nie mieli innego wyjscia albo współpraca z naszymi władzami co oznaczało zdradę albo czapa, ich ogłoszona amnestia nie obejmowała...tak niestety wyglądała ta wojna po wojnie....

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)