Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1147

Wątek: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

Basia Z. nie "rozdrapuje blizn i węszy kapitał polityczny" ot i mamy przyzwolenie -świadome?- na każdą zbrodnię,wszak pamięc jest taka nieestetyczna,zwłaszcza wobec natrętnych,krwawych upiorów,dziś bohaterow. Uważam też,że jeśli na bieszczadzkim forum wolno byloby tylko dyskutować o tym czy wilki są,czy już ich nie ma,to może raczej gadac o wilkołakach,bo ciekawsze? Wreszcie,skąd pewność, że na tym forum nie ma historyków? Hę?
    Pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Juraj Zobacz posta
    Basia Z. nie "rozdrapuje blizn i węszy kapitał polityczny" ot i mamy przyzwolenie -świadome?- na każdą zbrodnię,wszak pamięc jest taka nieestetyczna,zwłaszcza wobec natrętnych,krwawych upiorów,dziś bohaterow. Uważam też,że jeśli na bieszczadzkim forum wolno byloby tylko dyskutować o tym czy wilki są,czy już ich nie ma,to może raczej gadac o wilkołakach,bo ciekawsze? Wreszcie,skąd pewność, że na tym forum nie ma historyków? Hę?
    Jeśli są - to się nie ujawniają otwarcie.

A po drugie - to nie "pamięć' jest nieestetyczna, broń Boże, ale sposób jej przywoływania.
    Osobiście nie lubię kiedy ktoś się do mnie (również na forum) zwraca :

"przemyśl to sobie" - natrętnie przypominając o pewnych sprawach.

Tak jakbym bez tego przypomnienia, nie czytała, nie myślała.

No ale ostatecznie zawsze mogę tych wątków nie czytać.

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Juraj Zobacz posta
    Pozdrawiam.
    Po piewsze na forum są historycy i to z znani i uznani.
    Po drugie rzadko zgadzam się z Jurajem ale sądzę, że w tej dyskusji ma rację. Nikt nikogo nie zmusza do czytania tego wątku. My tu dyskutujemy o historii Bieszczadów w kązdym jej aspekcie. Ja akurat mogę powiedzieć za Sokratesem: wiem, że nic nie wiem. Im więcej zdobywam informacji tym więcej pojawia się wątpliwości, luk w wiedzy itd.
    Wróciłam ze Lwowa. Pomnik Bandery, ulica Bandery. Mnie to razi. Wiem, że jest to irracjonalne ale nie mam wpływu na tę sferę swoich uczuć.
    Musimy dyskutować, przedstawiać swoje racje. Czasami rozmawiam na ten temat z kolegami przewodnikami ukraińskimi. Oficjalnie UPA i jej przywódca są przez Kijów uważani za bandytów. Nie jest to tak oczywiste w zachodniej części Ukrainy. Dla części tamtej społeczności członkowie UPA są bohaterami. (Chciałam napisać partyzanci z UPA ale coś mnie odrzuciło i stąd ci członkowie). Przeważnie nie rozmawia się na terenie Ukrainy o larach tej okrutnej wojny domowej. Oczywiście mówi się o Orlętach Lwowskich ale ten epizod w naszej historii to okres jeszcze "rycerskiej" walki. Przypomina mi się fragment pamiętnika (nie pamiętam autora), gdzie jest opisanana dziwna scena. Walczący Polacy i Ukraińcy po przeciwległych stronach ulicy. Wtem wychodzi z bramy starsze małżeństwo i udaje się po pobliskiej kawiarni na ciastka. Młodzi ludzie, powstańcy zawierają chwilowy rozejm. Nie chcą zrobić krzywdy owej parze. Gdy małżeństwo znika w drzwiach kawiarni do nowa rozpoczyna się walka. Dlaczego o tym mówię. Bo takie sceny nie mogłyby się wydarzyć w czasie późniejszego konfliktu. W nim ginęli cywile. Przede wszystkim cywile, w tym maleńkie dzieci, starcy i brzemienne kobiety.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Cytat Zamieszczone przez Seba Zobacz posta
    Sadzę po prostu że każdy wydawca/autor książki/projektant pomnika bazuje na wiedzy jaka jest powszechnie znana NA DANY DZIEŃ
    Sebo, nie szkodźże swojemu punktowi widzenia tak banalnie.
    Mówimy o konkretnym blogu.
    Autor, Dymitr Bagiński, ilustruje bez zająknięcia wzmiankowanym projektem pomnika
    swój tekst z marca tego roku.
    O tym, że oparto go na zdarzeniu opisanym i zilustrowanym w 1928 roku w czasopiśmie psychiatrycznym,
    a w 1948 w studenckim podręczniku - ogólnopolskie dzienniki pisały niemal rok temu.
    Jakieś wątpliwości?

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Po piewsze na forum są historycy i to z znani i uznani.
    gdybyż to jeszcze było widać...

Po drugie rzadko zgadzam się z Jurajem ale sądzę, że w tej dyskusji ma rację.
    Że sugerowanie przebaczenia i nieodgrzewanie dawnych konfliktów
    - to przyzwolenie na zbrodnie?!

To kodeks karny z zatarciem skazania i przedawnieniem (tak wiem - ludobójstawa nie obejmuje)
    to pewnie też przyzwolenie na przestepstwa?
    I '...jako i my wybaczamy naszym winowajcom" - zapewne też?

My tu dyskutujemy o historii Bieszczadów w kązdym jej aspekcie.
    Tiaa, natiuralmał - historii Bieszczadów - od morza do morza, z Wołyniem pośrodku ((-;

Wróciłam ze Lwowa. Pomnik Bandery, ulica Bandery. Mnie to razi.
    Ooo, Pani pierwszy raz na Ukrainie?

Też mnie razi.
    Podobnie jak np. pomnik Lenina na Capri, tudzież różne Katarzyny i Fryderyki nieco bliżej.
    I co teraz?

w czasie późniejszego konfliktu. W nim ginęli cywile. Przede wszystkim cywile, w tym maleńkie dzieci, starcy i brzemienne kobiety.
    Zapytaj tych licznych uznanych historyków, któż to płonął żywcem lub całe dni konał pod gruzami
    po nalotach dywanowych na Drezno (ok. 30 tysięcy ludzi po 1 bombardowaniu) czy Tokio (120 tysięcy jednej nocy).
    Ewentualnei powtóz lecje - w PRLowskim jeszcze podręczniku do PO dla szkół średnich
    była tabelka obrazująca szybko rosnący udział ludności cywilnej
    w każdej kolejnej wojnie, od I światowej (lub wcześniej) poczynając.

Serdeczności,

Kuba

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)