Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1147

Wątek: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

Cytat Zamieszczone przez trzykropkiinicwiecej Zobacz posta
    A chociażby grupa Magurycz... wszak Polacy a dba i o Żydowskie, i o Ukraińskie i o Polskie i o Węgierskie.... długo by wymieniać...

I ja pozdrawiam Magurycz

Tak chciałam jednak zwrócić uwagę.
    O ile na Zachodniej Ukrainie na ogół nie niszczono cmentarzy polskich (za wyjątkiem kilku spektakularnych przypadków, kiedy celowo robiły to władze komunistyczne jak np. Cmentarz Orląt).
    Owszem nie odnawiano tych starych cmentarzy, zarosły krzewami i zielskiem, ale też nikt nie niszczył, przetrwały np. cmentarze w Osmołodzie i Rafajłowej, w Osmołodzie pojedyncze nagrobki z polskimi napisami, w Rafajłowej tablica ku czci Legionów.
    O tyle w Polsce na Ziemiach Zachodnich niestety cmentarze niemieckie były celowo niszczone.
    Cmentarze żydowskie też celowo likwidowano. W mieście gdzie mieszkam, czyli w Chorzowie był niewielki cmentarz żydowski, pamiętam go jeszcze z dzieciństwa, krył się za wysokim murem a ja sama z ciekawością tam zaglądałam bo był dla mnie tajemniczy.
    Zlikwidowano go w połowie lat 70, mecewy gdzies wywieziono (nie wiem nawet gdzie). Zrobiono tam górkę saneczkową dla dzieci, u ludzi przetrwało powiedzenie "idziesz na górkę na żydy".

Dopiero dwa lata temu władze miasta postawiły tam pomnik w kształcie macewy i jest ładny trawnik.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

Szanowny Demq.Katolicyzm na Ukrainie? Piszesz chyba o Polakach czy wiernych poddanych biskupa Szeptyckiego (ten nigdy nie potępił zbrodni UPA np) na tym obszarze,a może prawosławie identyfikujesz z katolicyzmem? Cmentarze żydowskie są jakie są,a jest to nie wynik mijania czasu czy wierność rytuałowi,ale rezultat II wojny światowej, eksterminacji Zydów i ludzkiej obojętności po wojnie."Skarum",jak piszesz(chyba sacrum?) nie ma tu nic do rzeczy. Kruk krukowi oka nie wykole - człowiek człowiekowi nader często. Przyczyny dzielące ludzi i cmentarze są religijne,polityczne i historyczne. Temat - rzeka. Wreszcie: zanim w oku bliźniego dojrzysz słomkę,wyjmij ze swego oka belkę,a oszczędzisz na wizycie u okulisty. Inaczej jeszcze mówiąc,łopatologicznie,nie sądź,ze mówisz mądrze,zanim nie zostaniesz uznany za mędrca.
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)