Ha...
..przysiadłem do swoich mądrych książek. Poszukałem poczytałem posprawdzałem i dalej się nie zgadza- ale mniejsza o większość.
Formacja ss galizien (pisownia celowo "mała literą") ble bleble kiedy i gdzie powstała można doczytać w internecie to akurat mało ważne. Parę ciekawostek i tak powiem:
Po pierwsze: "14 dywizja grenadierów ss" (14 waffen-grenadier-division der ss) nigdy nie została nazwana (jak np viking czy totenkopf) Hitler nie wyraziła na to nigdy zgody a nazwa "galizien" została nadana ze względów czysto propagandowych. Prosze dokładnie prześledzić historię dywizji od jej powstania do przemianowania jej na 1 ukraińską dywizje(1. ukrainische division der ukrainischen national-armee )...jak ktos nie wierzy.
Po drugie: Himmler miał pewne podejrzenia co do czysto ukraińskiej dywizji- ponoć na głos Ukraińcy skarżyli się na traktowanie ich jako żołnierzy na ich wyposażenie i warunki bytowe, pojawiały się głosy o "zawiedzionych nadziejach" itp itd. Dopuszczano (w dowództwie niemieckim) myśl o skierowaniu ukraińskich luf w stronę niemiecką...
Po trzecie: Jak każda dywizja mieszana, 14 posiadała pułki niemieckie od pierwszego do trzeciego, natomiast od czwartego do ósmego były ukraińskie/mieszane.
Po czwarte:Pułki od 4 do 8 nie były "waffen" tylko "polizei" (nie mniej jednak tak czy siak podlegaly pod ss i tym samym pod Himmlera). Na te pułki składali się ochotnicy i stanowili w tych pułkach zagospodarowanie rekrutów bez przydziałów do jednostek bojowych-co nie znaczy ze nie mieli broni. Później 14 dywizja nawet nie była ss, z resztą "der ss" znaczyło w służbie ss.
Piąte: W okresie kiedy w pobliżu w/w miejsca stała 14 dywizja działał też kureń "siromanci" - nie można dzisiaj wykluczyć jego udziału czy też jego wykonawstwa mordu w Hucie.W literaturze można się doczytać tego, że w koło Huty poszukiwano na większą skalę partyzantów radzieckich- czyli że nie można wykluczyć że były w tym rejonie inne niż znane w literaturze zgrupowania upa.
Istnieje teza że 14 dywizja "zdobyła" wieś Huta Pieniacka, kilka dni w niej odpoczęła:
- i "poszła sobie" dalej
- tak ją zdobywała że po wsi mało zostało (była tylko we wsi polska
palcówka obrony przed upa)
- po odpoczynku dopuściła się mordu na mieszkańcach
Inna teza dowodzi że to oddziały upa i "czerń" po opuszczeniu wsi przez 14 dywizje dopuścili się mordy na mieszkańcach wsi.
Natomiast jeszcze inna mówi, że to pierwszy batalion czwartego pułku 14 dywizji grenadierow dokonał masakry na ludności wsi Huta Pieniacka.
....i po sięgnięciu źródeł skłaniam się tej ku tej opcji ponieważ zachowały się dokumenty potwierdzające, że właśnie ten oddział w okolicach Huty w dniach 23-24 lutego 1944 stoczył pierwszą potyczkę i był to ich "chrzest bojowy". Dodając do tego fakt że kilka dni przed masakra w wyniku omyłki zginęło kilku żołnierzy z oddziału ochotników ukraińskich całkiem możliwym staje się fakt że Ukraińcy "zaopiekowali się" wsią przy pierwszej nadarzającej się okazji kilka dni później....
Konkluzją moje przydługiego i dla niektórych zapewne nudnego wywodu jest to że jak by nie patrzeć to zrobili to Ukraińcy. Mogli to zrobić Niemcy rękami Ukraińców, mogła to być inicjatywa własna Ukraińców w mundurach niemieckich, a mogli to być np "siromanci" albo jakiś inny odział upa....
Jak by nie patrzeć i jak by nie spekulować to winni są Ukraińcy
...siadłem do wątku Huty Pieniackiej z wielką chęcia przedstawienia faktów które niejednoznacznie by wskazywały na Ukraińców i podważały by twierdzeania o tym że to oni są sprawcami mordu....
....pod natłokiem faktów- poległem

Odpowiedz z cytatem