Emi (a jednak z odbiorem tym razem), przykra sprawa, nic nie generalizuję. Mylisz się. Nie zajmuj się hermeneutyką jasnych wypowiedzi. Tym razem ja proszę. Zadałem powyżej proste pytanie... i wyraziłem swoje zaniepokojenie faktem, że z powyższej pisaniny nic nie wynika dobrego.
Znam przyzwoitych kresowiaków, ale znam też takich, którzy recytują w obecności młodych Polaków i Ukraińców pracujących na polskim cmentarzu na Ukrainie: "Tu jest Polska, była Polska i będzie Polska!" i żałują, że "nie mogą zorganizować 17 - milionowej armii, żeby odbić kresy..." i takich ludzi, podobnie jak członków "Swobody" boję się, zwyczajnie boję się.
Pomyśl co pomyśleli? ci młodzi, pełni zapału ludzie, którym od lat tłumaczę, że wszystkie cmentarze potrzebują pracowitych rąk, nie z powodu religii, nacji czy historii, ale pamięci... z tamtego cmentarza udaliśmy się na ukraiński cmentarz zwany "kozackim", pracowali tam z takim samym zapałem jak na tym polskim, ale do tego nie była im potrzebna "lekcja nienawiści"...
Rany, powtarzam się, pisałem to już tutaj.
Mam nadzieję, że powstrzymam się przed kolejnymi wpisami tu, które niczego i nikogo nie zmienią.
I po raz kolejny zapraszam do pracy z nami! Oto plan na ten rok:
- Berehy Górne, gm. Lutowiska, Bieszczady – cmentarz greckokatolicki – remont wybranych nagrobków i dokumentacja – 29 IV – 4 V,
- Baligród, gm. w miejscu, Bieszczady – cmentarz żydowski – zakończenie remontu macew, dokumentacja i odkrzaczania kirkutu – 26 VI – 10 VII,
- Mrozy i Szeligi, gm. Ełk, Mazury – cmentarze ewangelickie – remont nagrobków, dokumentacja, odkrzaczanie – 11 – 24 VII,
- Podkamień, województwo lwowskie, Ukraina – cmentarz „kozacki”, cmentarz polsko-ukraiński – remont wybranych nagrobków; Szargorod, województwo winnickie, Ukraina – cmentarz katolicki, żydowski i prawosławny – remont wybranych nagrobków – 25 VII – 15 VIII,
- Żydowskie, gm. Krempna; Zawadka Rymanowska, gm. Dukla, Beskid Niski – cmentarze greckokatolickie oraz krzyże i kapliczki przydrożne – remont nagrobków oraz wybranych obiektów małej sakralnej architektury przydrożnej – 18 VIII – 1 IX,
6. Magura Małastowska, gm. Uście Gorlickie, Beskid Niski – cmentarz z I W.Ś. nr 58 – kontynuacja remontu, prace rekonstrukcyjne – 5 – 19 IX.

Odpowiedz z cytatem