Jeśli wypadnie Wam droga wokolice Rymanowa, to zapraszam na nocleg i konsultacje o Słowacji ! Do dyspozycji duży ogród i bezpłatnie !
Jeśli wypadnie Wam droga wokolice Rymanowa, to zapraszam na nocleg i konsultacje o Słowacji ! Do dyspozycji duży ogród i bezpłatnie !
Alez misiu Wychorlat nie jest w bieszczadach slowackich to osobna jednostka geologiczna i geograficzna od bieszczad wychorlat przejdziesz turystycznie w 1 dzien nieturystycznie w 3 rejon aldny kupe cerkiewek , zapor i innych uroczych miejsc
Mimo że Edward Benesz właził w d... Stalinowi, to ten i tak nie zwrócił b. Czechosłowacji części jej terytorium - Rusi Zakarpackiej (anektowanej przez Węgry w 1939 r.).
A wielka szkoda, gdyż teraz mielibyśmy kawałek ziemi ukraińskiej w strefie Schengen. Należałby najpewniej do Słowacji.
Serdecznie pozdrawiam
Stały Bywalec.
Pozdrawia Was także mój druh
Jastrząb z Otrytu
Zwrócił tylko zachodni skrawek tejże Rusi. Granica węgiersko-słowacka w czasie wojny biegła bardziej na zachód od obecnej ukraińsko-słowackiej. Ciekawi mnie jak dokładnie przebiegała? Snina była chyba węgierska, a czy Humenne i Michalovce też? Może ktoś zna temat? Bo powszechnie wiadomo że na pn zaczynała się na Czereninie (słynne przejście graniczne na Węgry w Roztokach G.).
Seba
Trochę znam, bo się interesowałam.
Ale mimo poszukiwań nie trafiłam na dobre mapy z okresu II wojny światowej.
Granica na południu przebiegała grzbietem Rudaw Słowackich. Cały rejon Kotliny Rożniawskiej i bardziej na południu (Słowacki Kras) przypadł Węgrom.
Zresztą obecnie żyje tam ogromna mniejszość węgierska (oraz Romowie, którzy podają się za Węgrów).
Koszyce były węgierskie, a granica przebiegała dokładnie grzbietem Rudaw Spiskich. Jak to było bardziej na wschodzie - tego już niestety nie wiem, a chciałabym wiedzieć.
(O Czerninie też rzecz jasna wiem ;-) ale w środku pomiędzy Czerniną a Koszycami mam "dziurę" )
Gdyby ktoś znał temat - bardzo proszę o informacje.
Pozdrowienia
Basia
Pozwolicie koledzy i koleżanki że podepnę się pod temat. Chciałem dostać się na stronę słowacką jakimś transportem a potem górami na polską stronę z przejściem przez Krzemieniec, czy mogłoby szaanowne towarzystwo coś doradzić![]()
Ostatnio edytowane przez satyr ; 30-07-2008 o 09:19
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)