Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8
Pokaż wyniki od 71 do 75 z 75

Wątek: Rozbiórka schronisk w Negrylowie i w Suchych Rzekach

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Rozbiórka schronisk w Negrylowie i w Suchych Rzekach

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Piotrze nie doceniasz mnie.
    To prawda. Pogadamy jak zejdziesz z obwodnicy.
    Poza tym ścieżka na której to raczej Ty nie byłeś
    A coś bliżej - jak ciekawa to zapodaj przynajmniej którędy biegnie, przyda się na zaś, lubię nowe miejsca.
    Dyr parku podała moim zdaniem przekonujące argumenty przemawiające za zamknięciem schroniska. Zostanie rozebrane.
    Moim zdaniem też, dobrze że zostanie rozebrane.
    Nie rozumiem dlaczego powłujesz się na szlaki konne.
    Za długo by tłumaczyć.
    Jakie zagrożenie dla przyrody stanowi raczkująca turystyka konna?
    Absolutnie żadne - za to paniusia z pieskiem na smyczy to dopiero zagrożenie :)
    Poza tym co Kali ma wspólnego z jagodziarzami?.
    :)
    Jestem za zakazaniem zbieractwa.
    Wszyscy są za zakazaniem, oprócz tych co zbierają. Ale zbiórka idzie normalnie. Podobnie jak wszyscy są np. za zakazem jazdy skuterami po połoninach - ale Twoi koledzy zabawiają się skuterkami normalnie. Reszta natomiast - włącznie z Tobą - udaje wariata że nic nie widziała :) I tak to się kręci.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Ad.1 Służbowo nie zejdę z obwodnic. Może wydawać Ci się to dziwne ale w ten sposób chronimy przyrodę. No cóż, czas pogodzić się z tym, że masz o mnie złe zdanie. Nie zamierzam udawadniać, że nie jestem wielbłądem.
    Ad.2 Ścieżka przyrodnicza "Jaworniki" pozaszlakowa-"dostępna wyłącznie pod przewodnictwem pracownika Parku".
    Ad.3 Pełna zgoda.
    Ad.4 Postaraj się, może będę w stanie zrozumnieć.
    Ad.5 Sprawa złożona. Dziwi mnie ten zakaz. Z drugiej strony w górach widzę mniej pupilków poszukujących swych właścicieli.
    Ad.6 Tajemnicza sprawa.
    Ad.7 Wiem, że wiesz, że się dowiedziałam. Sama Ci o tym powiedziałam. Sądzisz, ze jestem z tego dumna. Wprost przeciwnie. Piotrze, jest coś co nazywa się lojalnością. Kolegów mam na dobre i złe. W tym konkretnym przypadku mimo, że nie doszło do złamania prawa (goprowcy mogą poruszać się skuterami) na złe. Jestem współodpowiedzialna.

Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Wołomin

Mam nadzieję, że w tym roku. Podzielam zdanie parkowców. Stanowi ekologiczne zagrożenie i stoi w okolicy, gdzie należy ograniczyć ruch turystyczny. Rozumiem żal osób które czują się z tym miejscem emocjonalnie związane ale w tym wypadku interes społeczny jest ważniejszy niż prywatny.
    Jestem przeciw.
    Można by powiedzieć że schroniska dzielą się na te które trzeba zamknąć bo za duży ruch i dewastacja lub te które są nieopłacalne i powinny upaść. Ale do rzeczy:

* Położenie w istotnym miejscu
    - zejście z szlaku z przełęczy Orłowicza (związane z tym że dość daleko od Zatwarnicy)
    * Dogodne położenie w terenie
    - płaski teren (w odróżnieniu od schroniska BPN które jest na stoku i nad Rzeką), dobry do rozkładania namiotów itp, nie spływa w czasie deszczu
    - osłonięty z obu stron
    - z daleka od ruchliwych dróg
    * nieduże koszty - miejsce dla tych których nie stać na Wetlinę
    * duża ilość miejsc noclegowych dostępnych także zimą (po tej stronie góry dość istotne)
    * duża przestrzeń wspólna w schronisku (ważne dla grup zorganizowanych)
    * można spokojnie odpocząć i np: pracować umysłowo/naukowo
    * budynek wkomponowuje się w otoczenie
    * przychodzą tylko Ci, którzy rzeczywiście są turystami (w odróżnieniu od Wetliny)
    * odległość nie 2h drogi a 45min (jak na stronie BPN, z oznaczeń i własnego doświadczenia)
    * obsługa na poziomie (w postaci pani Ali)- w tym schronisku nie zdarzają się podpici gospodarze

Wniosek: potrzebny remont, a nie rozbiórka.

lucyna
    Guest

Nie jestem fanką schronisk. Dla mnie to tylko miejsce noclegu. Jak każdy obiekt noclegowy może być prowadzony przez kompetentnych, miłych gospodarzy lub przez przysłowiowych ... . W tym wypadku obsluga jest naprawdę dobra. Szkoda byłoby stracić p. Alę. Ponad to jest mi "bliska" z tego powodu iż posiada psa-jeszcze większego kretyna niż mój (pies antyklerykał, poszarpał nogawki dwóm księżom,opiekunom grup). Jeżeli chodzi o ceny to nie zgodzę się. Schroniska nie są wcale tańsze od gospodarstw agroturystycznych. Ostatnio w Podzamczu na Jurze płaciłam 30 zł za pokój 1-os z łazienką, TV itd. Kiedyś schroniska służyły wędrowcom. Niestety, to często-gęsto przeszłość. Sam podkreślasz, ze służy grupom zorganizowanym.
    Z Twoimi argumentami muszę się zgodzić. Z wnioskiem nie. Co jest ważniejsze interes społeczny czy interes grupki osób lubiących to miejsce? Moim zdaniem to pierwsze.
    Argumenty:
    -Ostoja położona jest na terenie Bieszczadzkiego Parku Narodowego,
    -w pobliżu ostoji zwierząt: wilki, niedźwiedzie
    -obok reliktu, ostatnie resztki starodrzewu, piękny przykład buczyny karpackiej
    -moim zdaniem cała ta część doliny Sanu powinna być wlączona do parku narodowego, są takie projekty
    -jest zdewastowana,
    -do jej budowy użyto toksycznych, szkodzących ludziom i środowisku materiałów,
    -tego do końca nie jestem pewna ale z tego co pamiętam to nie spełnia wszystkich warunków sanitarnych,
    Proszę nie dziel ludzi na rzeczywistych i nieprawdziwych, turystów. To sztuczny podział, który niczemu i nikomu nie służy.

Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Wołomin

Jeżeli chodzi o ceny to nie zgodzę się. Schroniska nie są wcale tańsze od gospodarstw agroturystycznych. Ostatnio w Podzamczu na Jurze płaciłam 30 zł za pokój 1-os z łazienką, TV itd. Kiedyś schroniska służyły wędrowcom. Niestety, to często-gęsto przeszłość. Sam podkreślasz, ze służy grupom zorganizowanym.
    Ok. Np: na wspomnienie schroniska PTSM w Wetlinie do dziś mam niesmak, ale nie znaczy to że Suche Rzeką są droższe. Byłem wiele razy i w Wetlinie i w Suchych Rzekach i wiem że są tańsze.
    Grupom zorganizowanym też służy, ale nikt nie powiedział że tylko im.
    Nigdy nie było problemu by tam przespać, nawet jak przychodziliśmy we dwie osoby.
    Co jest ważniejsze interes społeczny czy interes grupki osób lubiących to miejsce? Moim zdaniem to pierwsze.
    Ok. Ale co to jest interes społeczny? Twój? Mój? Może jestem jednostką aspołeczną ale w istnieniu tego schroniska nie widzę zagrożenia dla ludzi i przyrody. Są w Bieszczadach zagrożenia o wiele gorsze.
    -Ostoja położona jest na terenie Bieszczadzkiego Parku Narodowego,
    -w pobliżu ostoji zwierząt: wilki, niedźwiedzie
    Podobnie jak np: Puchatek. BTW: przed wojną tam był kawał wsi i np: kuźnia.
    -obok reliktu, ostatnie resztki starodrzewu, piękny przykład buczyny karpackiej
    Ok. Ale sądzę że im to wiele nie szkodzi.
    -moim zdaniem cała ta część doliny Sanu powinna być wlączona do parku narodowego, są takie projekty
    Ok. Ale mówisz chyba o obszarze trochę dalszym.
    -jest zdewastowana,
    -do jej budowy użyto toksycznych, szkodzących ludziom i środowisku materiałów,
    Częściowo. Pani Ala dba o Ostoję jak może. A można by było to wyremontować i jeszcze by służyło ludziom parę lat.
    -tego do końca nie jestem pewna ale z tego co pamiętam to nie spełnia wszystkich warunków sanitarnych,
    To też dało by się załatwić.
    BTW: w Puchatku jest tylko sławojka,

Tak swoją drogą, jeśli by chcieć się poważnie zająć ochroną to trzeba ratować
    np: Połoninę Wetlińską przed hordami które po niej spacerują nie wiedząc nawet gdzie są.
    Czy o wiele bardziej w "interesie społecznym" nie było by zamknięcie Puchatka
    plus zamknięcie wejść na Połoninę od strony Starego Sioła i przełęczy Wyżniej?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)