Witam wszystkich Bieszczadników.
Szukam opinii na temat Wyciągu Laworta. Chcę tam pojechać za tydzień na narty z rodzinką. Wiecie może jak się tam jeździ i czy stoi się w kolejkach do wyciągu? Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Szymon
Witam wszystkich Bieszczadników.
Szukam opinii na temat Wyciągu Laworta. Chcę tam pojechać za tydzień na narty z rodzinką. Wiecie może jak się tam jeździ i czy stoi się w kolejkach do wyciągu? Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Szymon
W zeszłym tygodniu byłem tam 2 razy. W kolejkach nie stałem, stok nachylony na tyle, że można się zdrowo rozpędzić, lipa tylko bo śnieg z armatek i w wielu miejscach jest lodowisko. Ja bym tam tydzień raczej nie siedział, przynajmniej nie dla samego wyciągu. Acha jeżeli chodzi o przystokowy bufet, nie wiem jak reszta dań z grilla ale szaszłyk jest pierońsko mały. :)
Pozdrowienia!
Sława Starym Bogom...
Jak tylko jestem zimą w tamtych okolicach to regularnie ćwiczę Lawortę, według mnie najlepszy stok w okolicy. Po remoncie znacznie się "ułatwiła", to już nie to samo co 10 lat temu :D, kto pamięta kamienisty początek trasy ten wie o czym mowa:D
Na wypady z żoną (początkującą narciarką) wybieram Gromadzyń, choć jego końcowy odcinek jest IMHO trudniejszy niż stromizna na Laworcie, bo węziej i ludzi więcej. Ale żona jakoś tam czuje się lepiej:)
A lód - cóż teraz to i tak go jest mało, a jak już jest to trzeba dobrze zacinać krawędzie i nie szaleć, niekoniecznie trzeba jak najszybciej pruć w dół, na ostrych nartach i na lodzie pokręcić można, byle rozsądnie.
Na tydzień to może bym w samych Dolnych nie siedział, wszystko może się znudzić, ale kilka dni na wyciągach i ze dwie porządniejsze wycieczki na turach, to właśnie to:)
Zwykle robię tak, że do wyciągów w Ustrzykach dojeżdżam z Przemyśla, potem 2-3 godzinki na stoku (10-20 zjazdów) i wracam do Przemyśla.
Pozdrawiam.
Lech
Byłem i ja na Laworcie - bodaj 2 tygodnie temu.
No cóż. Owszem krzesełko to nie ten orczyk co 10 lat temu :) I stok nie ten sam.
Powiedziałbym za to, że poziom przygotowania stoku trzyma poziom lat minionych.
Od godziny 9 do 10:30 jeździło się fajnie. Potem, muldy, kamienie, lód, tłok do wyciągu (GOPR za to dzielnie zwozi połamanych za co im chwała).
Nie jestem typem wyczynowca i nie lubię takich warunków dlatego dzień spędzony na Laworcie uznaję za stracony.
Wielkie hałdy śniegu zgromadzone na boku trasy, podczas gdy na trasie są warunki jak z sennego koszmaru rekreacyjnego narciarza powodują, że nieśmiało utwierdzam się w przekonaniu, że stok ma wyłącznie służyć szybkiemu bogaceniu się firmy zarządzającej stokiem, a nie komfortowi i zadowoleniu narciarzy.
Szkoda bo Laworta to zdecydowanie najlepsze miejsce do śmigania na nartach w Bieszczadach.
Jeśli chodzi o powiedzmy 2-dniowy pobyt "w tygodniu" może być. Na tydzień chyba bym się nie zdecydował.
Pozdrawiam
Darek Magusiak
"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."
Laworta jest do kupienia, może ktoś się skusi![]()
Jesli chodzi o Ustrzyki Dolne to faktycznie lepszy od Gromadzynia. Poczatek troche trudny i stresujacy. Pozniej w miare rowne nachylenie i radzilbym bokami bo tam wiecej puchu niz lodu.
Krzeselko to wygoda ale i swoje tez kosztuje bo ceny to tam nieziemskie.
Ja osobiscie polecam odwiedzic wszystkie wyciagi w okolicy , a w szczegolnosci polecam Karlikow.
W miare tanio.
W miare rowne nachylenie stoku na calej dlugosci.
Orczyk troche przedpotopowy ale szybki i nie meczacy jak na Weremieniu gdzie po plaskim cie prawie ciagnie.
Taki maly myk dla forumowiczow. Na koncu trasy przejezdzasz ZA stacja dolna i pchasz sie na kolejke po drugiej stronie. Przewaznie polowa tyle ludzi co po stronie baru a czasem nawet nikogo.
POlecam.
Hotel Laworta ponownie wystawiony na sprzedaż
http://www.monitorurzedowy.pl/oglosz...,id:12782.html
Spałem kilka dni w Laworcie, nie pamiętam dokładnie kiedy, ale musiało to być pod koniec ubiegłego... wieku. Trochę miał siermiężny wygląd wtedy.
Ostatnio edytowane przez Recon ; 02-07-2014 o 13:06
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki