Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Ukraińcy omijają Bieszczady

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Ukraińcy omijają Bieszczady

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    Mam na ten temat teorię ale nie będę jej upubliczniał bo znów mi się coś przydarzy.
    Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad zmianą. Zamiast podpisywać się imieniem i nazwiskiem będę stosować cuś w zastępstwie. Jeszcze nie wiem. Może będę podpisywac się czarna owca albo modliszka.

A wracając do tematu gości z Ukrainy. Ma być podpisana karta Polaka i umowa o małym ruchu granicznym. Coś mi się zdaje, że będziemy mieć przesyt jeżeli chodzi o gości z Ukrainy i Białorusi. Nasz ustrzycki bazar od nowa rozkwitnie. "Przemytnik" będzie zapakowany turystami. Być może powstaną nawet turystyczne przejścia graniczne np. w wołosatem. Nasi goście nie byliby o suchym pysku w górach. Mieli by dostawę pszenicznej czy percówki pod Tarnicę.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 02-02-2008 o 17:49

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Mały ruch graniczny to nie turyści a mieszkańcy którzy chcą zarobić przemycając alkohol i papierosy. Co do faktu że Ukraińcy zaczęli omijać Bieszczady. Na dzień dzisiejszy za te same pieniądze dostaną lepsze warunki na Słowacji. I mogą skorzystać z rożnych atrakcji jaki się serwuje turystom którzy odwiedzają Słowację. Standard usług u naszych południowych sąsiadów przez kilka ostatnich lat wzrósł bardzo, Słowacy zainwestowali w turystykę sporo pieniądze. Twoje odczucia co do bazy słowackiej nie bardzo pokrywają się z tym co ja widziałem i widuję na Słowacji. Owszem część południowo -wschodnia jest zaniedbana ale począwszy już od Pienin poprzez Tatry tam cały czas się inwestuje i coś robi. No i właśnie w Tatrach , Niskich Tatrach, Rohaczach można spotkać Ukraińców i to w sporych ilościach. Podobny problem mają w polskich tatrach że Ukraińcy odmówili sporo rezerwacji, bo na stronie słowackiej mają to samo i to za mniejsze pieniądze a dodatkowo mają łatwo dostępne wody termalne. Nie wspomnę już o granicy. Odprawa na granicy Słowacko-Ukraińskiej to pryszcz co wyrabia się u nas . W zeszłym roku jechaliśmy busem na Zakarpacie i odprawa trwała dosłownie 30 minut łącznie . Po tym czasie mogliśmy podziwiać Użgorod.
    pozdrowieniazbyszekj

lucyna
    Guest

Dobrze znam tylko część pólnocno-wschodnią Słowacji. Bywam jednak także dalej na zachodzie. Potrzymuję, że my w Bieszczadach nie możemy mieć słowackiego kompleksu. Fakt, w porównaniu ze Słowacją ale także w porównaniu z innymi regionami Polski mamy droższe oferty. Nie posiadamy także wód termalnych. Rzeczywiście, nie można porównywać sytuacji na przejściach granicznych. To co u nas wyrabia się na granicy i jak traktuje się gości ze wschodu woła o pomstę do nieba.
    Nie interesuje mnie rynek wschodni, nie chcę wspólpracować ze wschodem więc nie znam dostatecznie tamtejszych realiów turystycznych. Wiem jednak, że Ukraińcy masowo przyjeżdżali w Bieszczady. Jeszcze jesienią było bardzo dużo rezerwacji. Niestety, pojawiły się kłopoty z wizami i rezerwacje zostały anulowane.
    Wspólpracuję coś z ponad setką biur podróży, w tym z europejskimi tour-operatorami i organizatorami wyjazdów: motywacyjnych, formowych, integracyjnych. Znam ich opinię o Słowacji. Ten kraj powoli staje się passe. Wyszedł z mody. Kiedyś Polacy jeździli tam, bo były niższe ceny. Teraz są inne trendy w międzynarodowej turystyce.
    Nie dotyczy to słowackich Tatr. Z prostej przyczyny. To co dzieje się w polskiej części Tatr to paranoja.

lucyna
    Guest

Dla sprawdzenia czy moje spostrzeżenia są trafne weszłam na słowackie strony oferujące noclegi i porównałam standard oraz ceny.
    Oglądałam chyba z 30 obiektów noclegowych w różnych częsciach słowackich Tatr. Standard turystyczny lub powyżej. Podobny do standardu bieszczadzkiego. Podobny pakiet. Ceny pobytu standard turystyczny 250-1000 koron za dobę. Pobyt w pokoju kilkuosobowym z łazienka kosztuje za łóżko od 500 koron. Dzisiejszy kurs w NBP to 10,76.

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Ekhm... Przypominam jeno, że dyskusja o turystyce w Czechach i na Słowacji została wydzielona i przeniesiona tutaj.

Ale rozumiem, że mógł Was zmylić przewrotny tytuł nowego wątku: "Turystyka w Czechach i na Słowacji [wątek wydzielony]"

lucyna
    Guest

Z całym szacunkiem Zielony ale dyskusja jest merytoryczna. Przez cały czas zastanawiamy się nad przyczyną nieobecności ukraińskich turystów. W chwili obecnej rozważamy możliwość iż przyczyna tkwi w tym, że oferta słowacka jest ciekawsza, tańsza, ogólnie rzecz ujmując bardziej atrakcyjna.

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Ależ oczywiście, Lucyno, doceniam ten fakt. Dlatego uprzejmie wskazuję bliźniaczy wątek, a nie używam bezdusznych nożyczek

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Marcowy Zobacz posta
    Ależ oczywiście, Lucyno, doceniam ten fakt. Dlatego uprzejmie wskazuję bliźniaczy wątek, a nie używam bezdusznych nożyczek
    Ee rozumiem Ty tak profilaktycznie. Znasz dowcip o ojcu Icka i rozbitym dzbanie. Oczywiście możesz bezdusznie ciąć, możesz też robić to z duszą. Nie zapomnij jednak, że to forum nie służy Modom ale Userom.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Znam ich opinię o Słowacji. Ten kraj powoli staje się passe. Wyszedł z mody.
    Jakoś tego nie zauważyłam

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Kiedyś Polacy jeździli tam, bo były niższe ceny. Teraz są inne trendy w międzynarodowej turystyce.
    Nie dotyczy to słowackich Tatr. Z prostej przyczyny. To co dzieje się w polskiej części Tatr to paranoja.
    Słowacja ma przede wszystkim znacznie lepsze i lepiej doinwestowane od Polskich ośrodki narciarskie, nie tylko w Tatrach, a nawet większość ich jest zdecydowanie poza Tatrami.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Masz Basiu rację. Ukraińcy wybierają miejsca lepsze na narty niż Bieszczady w których niestety nie ma praktycznie wyciągów narciarskich. Lucyna pewnie napisze że są ale od lat 80-siątych ile ich przybyło, a cała infrastruktura dookoła jest praktycznie zerowa. Słowacy inwestują w turystykę cały czas. Stacje narciarskie, kąpieliska termalne powstają jak grzyby po deszczu a starsze się modernizuje jak dojdzie do tego krótkie czekanie na granicy to Ukraińcy jadą do Słowacji i dalej a Polskę omijają bokiem i nie tylko Bieszczady.
    pozdrowieniazbyszekj

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)