19 marca 2008 - 13:39
Ukarany mandatem za postój przed komendą
Policjant z Ustrzyk niesłusznie ukarał mandatem Krzysztofa Franczaka z Czarnej, który postawił auto na parkingu przed komendą.
Kierowca ma szanse na odzyskanie pieniędzy.
Początkiem stycznia Franczak został wezwany do KPP w Ustrzykach Dolnych jako świadek. Zaparkował swoim oplem pod komendą. Nie zwrócił uwagi na znak drogowy B-1 (zakaz ruchu w obu kierunkach). Obserwujący Franczaka umundurowany funkcjonariusz uznał, że kierowca złamał przepisy i ukarał go dwustuzłotowym mandatem.
Skarga do województwa
- Nie mogłem się z tym pogodzić - mówi pan Krzysztof. - Po pierwsze, nie zauważyłem znaku, a po drugie przyjechałam na policję w charakterze świadka, więc chyba nie musiał wypisywać mi mandatu, a najwyżej upomnieć i pouczyć.
Mieszkaniec Czarnej złożył skargę na funkcjonariusza do KWP. Kilka dni temu dostał odpowiedź: "Sprawdzono legalność oznakowania zjazdu publicznego z drogi krajowej nr 84 na parking KPP w Ustrzykach Dolnych. Stwierdzono, że umieszczony tam znak B-1 nie jest ujęty w organizacji ruchu dla tego odcinka drogi krajowej.
promocja
Rodzą się wątpliwości, czy niestosowanie się do tego znaku stanowi czyn zabroniony jako wykroczenie” - pisze insp. Józef Gdański, zastępca komendanta wojewódzkiego.
Sąd zadecyduje
Niewykluczone, że Krzysztof Franczak otrzyma zwrot pieniędzy za zapłacony mandat. O tym musi zdecydować sąd. Szef podkarpackiej policji napisał już w tej sprawie do sądu w Lesku wnioskując o rozważenie ewentualnego uchylenia mandatu.
W opinii insp. Gdańskiego funkcjonariusz działał w dobrej wierze uznając, że Krzysztof Franczak popełnił wykroczenie nie stosując się do znaków drogowych. Jego postępowanie nie naruszyło dyscypliny służbowej i zasad etyki zawodowej.
Będzie parking dla interesantów
Co dalej z parkingiem, na którym wciąż mogą parkować tylko pracownicy KPP w Ustrzykach? Według zapewnień insp. Gdańskiego, w tych dniach komendant wojewódzki napisze do szefa KPP w Ustrzykach Dolnych, by ten pilnie rozwiązał kwestię oznakowania zjazdu z drogi krajowej do KPP oraz wyznaczył miejsca parkingowe dla interesantów.
Krzysztof Potaczała
Zakładki