Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Wątek: Stacje benzynowe w Bieszczadach

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Stacje benzynowe w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez bahran Zobacz posta
    lajt...jasne tak jest lepiej z tym tematem...

a może jeszcze niech mi ktoś odpowie co warto zobaczyć przejeżdzając przez ten miejscowości:)
    Tam jest mnóstwo, na prawdę mnóstwo rzeczy do obejrzenia.
    Nie sposób opisać tego wszystkiego tu na forum.
    Wszystko też zależy od tego co Cię interesuje.
    Jeśli militaria - to np. muzeum w Dukli i zestaw pojazdów i broni z II wojny światowej zgromadzone przed muzeum.

Jeśli kościoły - w samej Dukli są dwa bardzo interesujące.
    Jest też Synagoga i kirkut, kilka miejsc poświęconych św. Janowi z Dukli, sympatyczny rynek.
    Dalej są bardzo ciekawe Jaśliska (o których można zapisać kilka stron).

Bardzo polecam strony :

www.beskid-niski.pl
    www.twojebieszczady.pl
    www.bieszczady.net.pl

(niektóre z nich to strony forumowiczów)

Tam znajdziesz dużo informacji zarówno krajoznawczych, jak i praktycznych o miejscowościach w Beskidzie Niskim i Bieszczadach, ale trochę trzeba poszukać choćby sprawdzając informacje o poszczególnych miejscowościach.

Natomiast jeśli chcesz mieć opracowaną gotową trasę to kup przewodnik np. "Bieszczady na weekend" i masz tam podane wszystko jak na tacy, nie trzeba wyszukiwać.

Pozdrowienia

Basia

myślę że poszukam, mam jeszcze sporo czasu...więc napewno jakąś ładną trasę opanuję...myślałem żeby jeszcze skoczyć do muzeum ropy naftowej w bóbrce...troszkę na bok, ale warto obejrzeć:) tylko nie wiem czy akurat wtedy będzie otwarte, bo planuję moją wycieczkę na długi majowy łikend...ale widoki napewno będą i się nie zmienią...co do kosciołów to bardzo chętnie, z mojej strony nie wiem jak reszta grupy będzie chciała. kwestia dogadania... dzięki Basia za informacje napewno skorzystam:)

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

myślę że poszukam, mam jeszcze sporo czasu...więc napewno jakąś ładną trasę opanuję...myślałem żeby jeszcze skoczyć do muzeum ropy naftowej w bóbrce...troszkę na bok, ale warto obejrzeć:) tylko nie wiem czy akurat wtedy będzie otwarte, bo planuję moją wycieczkę na długi majowy łikend...ale widoki napewno będą i się nie zmienią...co do kosciołów to bardzo chętnie, z mojej strony nie wiem jak reszta grupy będzie chciała. kwestia dogadania... dzięki Basia za informacje napewno skorzystam:)
    Muzeum w Bobrce jest otwarte nawet w zimie, kiedyś byłam tam w listopadzie, ale o ile pamiętam wtedy było otwarte tylko do 15 (latem do 17).
    Zwiedzić je na pewno warto.
    Z ciekawych miejsc jeśli się interesujesz historią warto podjechać jeszcze do Zyndranowej (niedaleko, jakieś 5 km od skrętu z głównej szosy na drogę do Jaślisk) do skansenu łemkowskiego prowadzonego przez p. Gocza.

Pozdrowienia

Basia

hm...rozważę taką propozycję:) a są może na trasie, a jak jest z kolejką wąskotorową...bo od małego pasjonuję się kolejnictwem i motocyklami:)

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Przepraszam, podwójna wysylka z powodu zacięcia forum
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 14-01-2008 o 20:32

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

hm...rozważę taką propozycję:) a są może na trasie, a jak jest z kolejką wąskotorową...bo od małego pasjonuję się kolejnictwem i motocyklami:)
    Informacje o bieszczadzkiej kolejce znajdziesz tutaj:

http://www.kolejka.bieszczady.pl/

Dość niedaleko (ale jednak kilkadziesiąt km bardziej na północ) polecam jeszcze jedną kolejkę wąskotorową z Przeworska do Dynowa (jeździ tylko w soboty i niedziele)

http://www.waskotorowka.prv.pl/

Ciekawa trasa kolejowa to również linia Zagórz- Komańcza - Łupków i polecam też spacer do granicznego tunelu kolejowego w Łupkowie.

W sumie to tak myślę ze skoro granica teraz otwarta - to chyba można sobie przekroczyć ją torami (oczywiście pod warunkiem, ze w danej chwili nie jedzie tam pociąg, nie wiem czy będą kursować już w okolicach 1 maja).

Pozdrowienia

Basia
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 14-01-2008 o 20:03

Smolnik po zmianie własciciela dalej funkcjonuje- nawet w niedziele.

Paliwa ci u nas dostatek

no tak paliwka pod dostatkiem:D więc jest ok...zasięg na jednym baku to 300km, ale to już naprawde trzeba znać drogę. natomiast spokojnie jak stacje są w odległości ok 200km...

co do kolejki dynów-przeworsk, miałem raz okazje jechać, i jestem bardzo zadowolony, super widoki...poprostu przepięknie...
    mówisz o tunelu granicznym...rozumiem że chodzi o słowacje?:)

a czy może są jeszcze takie bajery w bieszczadach jak skansen pojazdów, lub militariów? Lub jakieś pamiątki po II wojnie?

a czy może są jeszcze takie bajery w bieszczadach jak skansen pojazdów,
    No, pod komendą policji

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)