Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
[...]Z całym szacunkiem p... prawa autorskie.[...] Forma. A jakie to ma znaczenie?
[...](Nie wiem kiedy to zrobię, bo właśnie zaczynam kompletować zespół piszący projekt).

- Zapamiętam to:)
- Forma ma znaczenie w tym przypadku. Bo od niej zależy łatwość wyszukania żądanych informacji przez ludzi niekoniecznie znających strukturę zasobu.
- Bibliografia Karpat - no gratuluję pomysłu i życzę wytrwałości. Mam tu przed sobą 'Katalog fauny Puszczy Białowieskiej' (jakieś 200 tys. ha w miarę jednolitego terenu). Literatury - jakieś 800-900 sztuk (przyjmijmy 1 pozycja literatury na 180 ha opisywanego terenu:P). Głównie w postaci artykułów naukowych z podaną nazwą pisma, stronami itd zgodnie z regułami sztuki, wszystko w żurnalach znanych w zasadzie tylko wąskiej grupie specjalistów. A to tylko same opracowania faunistyczne bez zoo-eko, zoo-geo itd. 80 stron maczkiem. Jakieś 30-40 żurnali od 1800 roku, ileś tam książek. Współautorów ponad setka. Jeśli by wziąć się za florę, to wyszłoby pewnie 2-3 razy więcej. A gdzie reszta? Etno, histo, geo, meteo, wory informacji.
Tu, na Forum, taka uproszczona bibliografia ma sens. Bo jest raczej skierowana do amatorsko działających wielbicieli gór. I to ma uzasadnienie. Bibliografia Karpat...hmm. To dzieło życia dla jej redaktora. Niemal jedyne, czym się może zajmować. To setki współautorów z wielu krajów. To naprawdę wyczyn. Ale życzę sukcesu:)
Myślę, że skoro dałaś tyle temu Forum, to tego nikt nie zmarnuje. Formę się poprawi, zostawi się jakąś ścieżkę uzupełniania tego zbioru...No i wierzę, że będzie osiągalny z poziomu Forum choćby jakimś linkiem.
Pozdrawiam,
Derty