Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Turystyka w Czechach i na Słowacji [wątek wydzielony]

Widok wątkowy

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Ukraińcy omijają Bieszczady

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    Po wizycie w Wyhorlacie kilka lat temu jakoś nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, że Słowacy systemowo walczą z konkurencją. Chyba tylko poprzez niższe ceny, zwłaszcza wódy i piwska. Pomieszkiwałem w Remetskich Hamrach - sympatycznej miejscowości, w której i owszem, kwater prywatnych nie brakowało. Jednak już 'ubytownia' utrzymywana przez miejscową administrację, to była jedna wielka porażka. Gdyby nie przemożna potrzeba zamieszkiwania w pobliżu zwiedzanego masywu, uciekłbym raz dwa z tego miejsca. Drzwi lodówki podparte krzesłem, aby nie upadły na ziemię, stoły lepkie niczym pułapki na muchy, woda w rurach wywoływała zgrzyty i ryki niczym jakaś machina piekielna, wilgoć i smród. To nie było rozwiązanie systemowe. Na pewno:) Mały prywatny biznes kwitnie tam nieskrępowanie, to fakt. Wyciągi stoją tu i tam po stokach bez liku. Zwykle wyrwirączki itp wynalazki. Wtedy, w lecie, jednak nie było tam Ukraińców. Z obcych nacji tylko mieszkańcy Podkarpacia, miłośnicy chlania za pół darmo nad mulistą sadzawą, zwaną nie wiedzieć czemu morzem. I trochę takich, jak ja, szukających nie wiedzieć czego, w zamkniętej dotychczas zonie. Systemowość Słowaków również nie przejawiała się w zamkniętym na głucho 'schronisku' przy tzw Morskim Oku oraz domku myśliwskim tylko dla znajomych i krewnych króliczka. Gładka szosa pozwalała za to jeździć po półpustynnym terenie i oglądać skutki prywatyzacji lasów na pobliskich stokach oraz solidne urządzenia łowieckie w gęstości takiej, jak by to był 'park łowiecki' dla Sasów:D
    Moim zdaniem, tylko różnice cen powodują, że UA przenosi się do SK na nartki.
    Pozdrawiam Powsinogów Bieszczadzkich

Derty
    Piszesz o wschodniej Słowacji. Też byłam (chyba nieco dawniej) nad tamtejszym Morskim Okiem i spostrzeżenia mam podobne.

Z jednym zastrzeżeniem - domek od Lasów Państwowych może wynająć każdy, załatwia się to przez Internet.
    Z kolei na wschodnim Spiszu - zrobione z dykty osiedla cygańskie, to ewenement na skalę europejską (podobne są tylko w Rumunii).

Ale wystarczy pojechać trochę (niecałe 100 km) dalej - np. do Jasnej, do Tatrzańskiej Łomnicy, czy jeszcze dalej w Małą Fatrę - a już jest pełna "Europa". Piszę o ośrodkach narciarskich i inwestycjach im towarzyszących.

Taniej wcale nie jest, ceny są obecnie porównywalne z Polską.

Inna sprawa, że akurat mnie ta "Europa" nie ciągnie w ogóle, wolę wschód, ale to moje prywatne upodobania, wiem że jestem w mniejszości.

A, i jeszcze jedno - nie wiem kiedy konkretnie tam byłeś, ale Słowacja przeżyła ogromny zastój w czasach Mecziara, właściwie nic się wtedy nie działo, nie było żadnych inwestycji, 4 lata kompletnie stracone.
    Od tej pory po zmianie rządu na liberałów pozyskano sporo inwestorów zagranicznych (kilka spektakularnych wygrała z Polską) i inwestycje ruszyły z kopyta. Teraz znów trochę to hamuje.

Pozdrowienia

Basia
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 10-01-2008 o 14:27

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)