Jeżeli jelenie zaczynają ryczeć - dla "myśliwych" pora na wielką rzeź - tylko na to czekają.
Wybieram się za kilaka dni w Bieszczady i drżę na myśl, że ta pijana, nowobogacka "grupa" wybije całą zwierzynę.
Warto pogadać z miejscowymi. Co się tutaj wyprawia na "polowaniach" (przy pełnym błogosławieństwem leśniczych, nadleśniczych i kogo tam jeszcze) ,to jest zbrodnia. Wyrafinowane mordowanie
Potwierdzam.
Byłem świadkiem w tamtym roku w Dolinie Sanu ostrej strzelaniny.
Oj, nasłuchałem się wczoraj, nasłuchałem. Między Wahalowskim Wierchem a Kamieniem było tak: przystanąłem by zrobić zdjęcie rosnącym przy ścieżce... prawdziwkom. Schylam się, a tu z lewej strony, gdzieś z 50-ciu metrów potężny ryk. Odpowiedział mu równie potężny z prawej. Nagle odezwał się ten z tyłu, na co odpowiedział mu ten z lewej. Cichutko się podniosłem, zrobiłem parę kroków i nagle kilkadziesiąt metrów dokładnie na wprost mnie - znów potężny ryk. Na to odpowiedział mu ryk gdzieś z okolic ryczącego. Koncert jak na puszczy, a ja idę dokładnie wprost na tych dwóch. Oczywiście delikatnie się pochowały, za to na Kamieniu dogoniłem bardzo sympatyczną parę, na oko po 65 lat. Dochodzę do nich, a pani - ależ nas Pan wystraszył! Wkoło tyle grubego zwierza, a tu słyszymy, że coś za nami idzie. Skończyło się na strachu, bo kazało się że to ja.
Tak tak, zwierzyna porykuje aż miło!
Tylko tyle doswiadczen z rykowiska w tym roku? Nie chce mi sie wierzyc - bylem ponad tydzien w BN i widzialem i slyszalem bardzo duzo. Zarowno pod wzgledem ilosci jak i jakosci jestem bardzo mile zaskoczony. Jakby podliczyc wszystkie byki (razem z chlystami) jakie widzialem to daje lekka reka 30 sztuk. Obserwowalem chmary z bykami na odleglosc 15-20m a w skrajnym przypadku nawet ... 0,5m. Los byl przychylny. Wiec jak ktos jeszcze gdzies cos slyszal lub widzial ciekawego niech pisze bo ten rok byl wyjatkowy.
Radek
gdzie oglądasz te rykowiska w Beskidzie Niskim, jeśli można wiedzieć???
To sztuki z Niskiego...
wiekszy rozmiar
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...fcb9f2115.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3100446df.html
l
Ostatnio edytowane przez beskidnik ; 19-10-2009 o 15:27
Przepraszam
zapomniałem o manierach.
Witam wszystkich na forum!!
jestem tu nowy
Witaj !!
..a z jakiej odległości to cudo przyrody żeś zfocił ??...PIĘKNY !!!
Dzięki!! z odległości ok 40 metrów..Teleobiektyw pomógł..
to i tak czułeś jego oddech....
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki