Bardzo ciekawi mnie ten temat, bo jest to chyba najpiekniejsze i najbardziej emocjonujace misterium przyrody. Gdzie w bieszczadach watro wybrac sie aby posluchac tego koncertu? Czy sami go kiedys doswiadczyliscie?
Bardzo ciekawi mnie ten temat, bo jest to chyba najpiekniejsze i najbardziej emocjonujace misterium przyrody. Gdzie w bieszczadach watro wybrac sie aby posluchac tego koncertu? Czy sami go kiedys doswiadczyliscie?
Taaaak. Kiedyś nocowaliśmy pod schroniskiem w Jaworzcu. Szlajały sie dookoła dwa jelenie - jeden z prawej, drugi z lewej, jeden z cienkim głosem, drugi z grubym. Tak sobie gadały, że przez cała noc nie mogłam spać.
A w ogóle to jelenie często można usłyszeć - podejście do rykowiska jest trudne dla osoby niedoświadczonej i chyba nie do końca bezpieczne. Słyszałam je także w dużej ilości na polance obok schroniska pod Rawkami. I w dolinie Sanu.
Trzeba chodzić tam, gdzie jest pusto i zachowywać się cicho, to można usłyszeć, jak sobie ryczą.
Pozdrawek
madzia
Ja mam słuchowisko przed domem
Myśle, że z tym ''bezpieczeństwem'' to troche przesadziłaś :) . Nie ma żadnego zagrożenia ze strony jelenia, która sam zwiewa jak tylko wyczuje człowieka, a zmysł węchu ma niesamowity . Dlatego też osoby niedoświadczone z powodzeniem mogą sobie siedzieć w schronisku np Kolibie na Magurze Stuposiańskiej i słuchać jelenich ryków, a nie zapuszczać sie w las. Właśnie podobno aktualnie tam są najlepsze rykowiska w bieszczadach.
Panie Krzysztofie, a ilu grajków zazwyczja tworzy to słuchowisko?:) Z każdym rokiem chyba coraz mniej ? :(
Magura Spiska to też piękny teren :) Byłem tam na nartach i tropów jeleni moc, wilczych zreszta też sporo co mnie bardzo ucieszyło.
Zabłysne wiedzą i wtajemnicze Cie, że stado jeleni fachowo zwie sie chmarą:) . Pozatym jelenie raczej z ciebie placuszka nie zrobią bo zawsze uciekają w przeciwnym kierunku od źródła hałasu :) . Jeżeli chcesz koniecznie zostać placuszkiem to radze spotkanie z żubrami które mają swój charakterek - jak sie je wkurzy mogą być nieprzyjemne.
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki