A nie czasem gdzieś na Dziale?
A nie czasem gdzieś na Dziale?
Jeszcze dorzucę do kompletu bardzo bliskie okolice przełęczy nad Roztokami i jak Browar odpowie to będzie już sporo do wykluczenia![]()
-> Polej, VM, Lucyna, Piotr
Niecierpliwie strzelacie gdzie popadnie zamiast poczekać na więcej danych i zgadywać, więc by nie psuć Wam zabawy,nie odpowiem dzisiaj,jutro zapodam dane...![]()
Pozdrav
Prowydnyk chaszczowy? Hmmm. To będzie Opołonek.
Chryszczata?
WUKA
www.wukowiersze.pl
Nie przypominam sobie żeby na Opołonku był taki okop. Jest ławka, ale nie u nas, i z tego co usłyszałem na wywiadywaniu się przed przejściem- dość pilnie strzeżona.
Trza by na mapie zobaczyć gdzie kiedyś zaczynała się granica z jakimś krajem. Słupek ma nr "0"
https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!
Na Opołonku w czasie I wojny św toczyły się walki pozycyjne. Tego jestem pewna. Nie pamiętam tylko czy tamtędy przebiegała granica pomiędzy Słowacją, a GG.
:-0
toż już w marcu 1939 czechosłowackie/słowackie Zakarpacie
(świeżutko autonomiczna w ramach RC-S Ukraina Karpacka, a w tym momencie
ewentualnie Karpato-Ukraina - 3-dniowe, nieuznane międzynarodowo 'państwo')
zostało zaanektowane przez Węgry bodaj aż po Koszyce
(w ślad za pd częścią, zajętą już jesienią '38 )
o czym przypominają walnie rozwaliny tripleksu pod Czereninem
Serdeczności,
Kuba
Ostatnio edytowane przez jacob.p.pantz ; 27-02-2008 o 23:36 Powód: likwidacja knąbrnego emotka-samorodka
Chyba nie , bo na Czeryni po 1939 r. łączyły się trzy granice - Słowacka , Węgierska i Generalnej G.
Na Opłonku była granica między GG a Węgrami (sojusznikiem Hitlera , zresztą ), a troszkę dalej na Sanie granica pomiędzy GG a Radziecką Ukrainą( też sojusznikiem Hitlera wtedy,... IV rozbiór Rzeczpospolitej)
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki