A nie czasem gdzieś na Dziale?
A nie czasem gdzieś na Dziale?
Jeszcze dorzucę do kompletu bardzo bliskie okolice przełęczy nad Roztokami i jak Browar odpowie to będzie już sporo do wykluczenia![]()
-> Polej, VM, Lucyna, Piotr
Niecierpliwie strzelacie gdzie popadnie zamiast poczekać na więcej danych i zgadywać, więc by nie psuć Wam zabawy,nie odpowiem dzisiaj,jutro zapodam dane...![]()
Pozdrav
Prowydnyk chaszczowy? Hmmm. To będzie Opołonek.
Chryszczata?
WUKA
www.wukowiersze.pl
Nie przypominam sobie żeby na Opołonku był taki okop. Jest ławka, ale nie u nas, i z tego co usłyszałem na wywiadywaniu się przed przejściem- dość pilnie strzeżona.
Trza by na mapie zobaczyć gdzie kiedyś zaczynała się granica z jakimś krajem. Słupek ma nr "0"
https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!
Powyżej w postach piszemy o granicach po 1938/39 , a Barnaba pisze "trza zobaczyć gdzie kiedyś ..." i miał chyba na myśli granice między Czechosłowacją a Polską przed 1938/39 rokiem i częściowe zmiany przebiegu granicy w rejonie Opłonka(na północ od ) które zostały zmienione po 1945 roku (może zostały tak ustalone za kilka flaszek bimbru??)
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
a to jest na 100% słupek graniczny?
bo coś mi się zdaje (acz głowy nie dam),
że słupki graniczne były numerowane od 1,
i to po kilka razy na jednej granicy (-;
(przedwojenne 'jedynki' na Popadii, Pantyrze, Pikuju)
Serdeczności,
Kuba
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)