Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Szlakiem bieszczadzkiej nędzy

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    Sanok

Domyślnie Odp: Szlakiem bieszczadzkiej nędzy

Nie chcę zakładać nowego wątku (bo też omawiany teren) więc skoro mówimy o przejezdności dróg to zapytam: czy ktoś wie jak wygląda sprawa przejechania osobówką drogi prowadzącej przez górę Pogary do Średniego Wielkiego oraz nowo utworzonej drogi z Rzepedzi do Prełuk ?
    Seba

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Seba Zobacz posta
    nowo utworzonej drogi z Rzepedzi do Prełuk?
    Znaczy taka nowa to ona nie jest, chyba że coś więćej tam jeszcze zrobili. Jechałem ostatnio chyba początkiem września i akurat kładli tłuczeń i walcowali, ale zdaje się miejscami. Lepiej się jechało niż np. z Komańczy do Prełuk, czy do Duszatyna - a jeśli jeszcze coś więcej zrobili to na pewno jest dobra. Tylko początkowy odcinek od Rzepedzi, kolo stacji kolejki to straszne dziury i potem kawałek betonówką. Dwa brody - wówczas były bez płyt, nie wiem czy zrobili. Juz wtedy nie było żadnych problemów z przejechaniem osobówką.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

[QUOTE=Seba;61809]... czy ktoś wie jak wygląda sprawa przejechania osobówką drogi prowadzącej przez górę Pogary do Średniego Wielkiego .../QUOTE]

Jechałem moim karawanem we wrześniu z Kulasznego drogą początkowo wzdłuż niebieskiego szlaku, któty później odbił w prawo, aż do Średniego Wielkiego. Dało się przejechać.. Jest tam najładniej w polsce położone wysypisko smieci.

pozdrawiam
    bertrand236

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    Jest tam najładniej w polsce położone wysypisko smieci.

pozdrawiam
    Owszem,ładny stamtąd widok,ale nie zapominaj o świetnym położeniu wysypiska k.Radoszyc.Tam też jest znakomite view
    Pozdrav

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

cyt.
    "W związku z realizacją zadania pn.: „Likwidacja osuwiska w ciągu drogi powiatowej nr 2257R Tarnawa – Kalnica”, Powiat Sanocki na prośbę Wykonawcy robót uprzejmie informuje, że od dnia 17.07.2008 roku do dnia 30.09.2008 roku będzie wprowadzone wyłączenie dla ruchu kołowego i pieszego, odcinka tej drogi od km 11+300 do km 12+000 (pomiędzy miejscowościami Średnie Wielkie i Kalnica)... Na czas zamknięcia odcinka drogi powiatowej nr 2257R Tarnawa – Kalnica, wyznacza się objazd... drogą powiatową nr 2259R Rzepedź – Mchawa...."

Choć nie wiem czy objazd tą drogą jest nadal obowiązujący i aktualny, lecz wracam do tematu, gdyż w niedzielę spotkałem pod cerkwią w Turzańsku zmotoryzowanych turystów, którzy przymierzali się do jej pokonania zwykłym samochodem osobowym. Wrzucę więc tutaj garść spostrzeżeń i kilka uwag dotyczących warunków jakich ewentualni desperaci powinni się spodziewać jadąc nią do czasu nim zawezwą DeTa bądź ciągnik do pomocy.
    To, że organ zachęca do skorzystania z tego objazdu nie dziwi, gdyż tak dziko cudnej drogi powiatowej ze świecą szukać! Stan nawierzchni bardzo dobry – raz tylko jedną nogą zesunąłem się w mazistą breję (generalnie da się bokiem przesmyknąć). Automobiliści winni więc na bardziej podmokłych odcinkach zachować większą czujność ( foto A, foto B ). Gdzieniegdzie pojawiają się nawet mosty ( foto C ). Oczywiście nie na całej długości drogi rośnie wodna roślinność ( foto D ), nawet często bywają odcinki całkiem suche ( foto E ). Na pewno warto ze sobą zabrać piłę motorową ( foto F ). A jak ktoś już się rozpędzi i będzie chciał wyprzedzać innych uczestników ruchu to są stworzone ku temu specjalne, poszerzane odcinki ( foto G ). Niestety poważnym mankamentem wydaje się brak oznakowań na licznych skrzyżowaniach ( foto H ) – należy więc pamiętać o zasadzie prawej ręki. Ogólnie spoko!
    Szerokiej drogi życząc, życzę również nam i przyszłym turystom by droga ta pozostała na zawsze taką jaka jest.
    Swoją drogą nieźli jajcarze pracują w Powiecie Sanockim.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    • Typ pliku: jpg A.jpg (61.6 KB, 128 odsłon)
    • Typ pliku: jpg B.jpg (53.0 KB, 116 odsłon)
    • Typ pliku: jpg C.jpg (64.9 KB, 113 odsłon)
    • Typ pliku: jpg D.jpg (38.9 KB, 107 odsłon)
    • Typ pliku: jpg E.jpg (75.4 KB, 101 odsłon)
    • Typ pliku: jpg F.jpg (56.5 KB, 100 odsłon)
    • Typ pliku: jpg G.jpg (43.6 KB, 98 odsłon)
    • Typ pliku: jpg H.jpg (63.5 KB, 100 odsłon)
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

lucyna
    Guest

Brawo Sir. Najlepsza relacja jaką ostatnio czytałam. Kusi mnie ta dróżka.

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

sir Bazyl – świetny opis trasy! Nieźle się uśmiałem. Ciekawe, czy znaleźli się desperaci, którzy próbowali pokonać objazd wyznaczony przez „życzliwych” pracowników Powiatu ?
    Znalazłeś ślady „akcji ratunkowych” ?
    Pozdrawiam
    Przemek

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    cyt. Stan nawierzchni bardzo dobry – raz tylko jedną nogą zesunąłem się w mazistą breję (generalnie da się bokiem przesmyknąć). Automobiliści winni więc na bardziej podmokłych odcinkach zachować większą czujność ( foto A, foto B ). Gdzieniegdzie pojawiają się nawet mosty ( foto C ). Oczywiście nie na całej długości drogi rośnie wodna roślinność ( foto D ), nawet często bywają odcinki całkiem suche ( foto E ). Na pewno warto ze sobą zabrać piłę motorową ( foto F ). A jak ktoś już się rozpędzi i będzie chciał wyprzedzać innych uczestników ruchu to są stworzone ku temu specjalne, poszerzane odcinki ( foto G ). Niestety poważnym mankamentem wydaje się brak oznakowań na licznych skrzyżowaniach ( foto H ) – należy więc pamiętać o zasadzie prawej ręki. Ogólnie spoko!
    Szerokiej drogi życząc, życzę również nam i przyszłym turystom by droga ta pozostała na zawsze taką jaka jest.
    Swoją drogą nieźli jajcarze pracują w Powiecie Sanockim.
    Te mosty są chyba najlepsze , ale piła motorowa też !!
    Ale przecież nie jest aż tak źle.. w końcu są też te poszerzane odcinki
    Mnie się tam podoba

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez Polej Zobacz posta
    sir Bazyl – świetny opis trasy! Nieźle się uśmiałem. Ciekawe, czy znaleźli się desperaci, którzy próbowali pokonać objazd wyznaczony przez „życzliwych” pracowników Powiatu ?
    Znalazłeś ślady „akcji ratunkowych” ?
    Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Brawo Sir. Najlepsza relacja jaką ostatnio czytałam. Kusi mnie ta dróżka.
    Relacja się dopiero kluje , a dróżka na pewno grzechu warta! Śladów akcji ratunkowych brak, gdyż od strony Kalnicy, na łąkach tuż za bobrowym osiedlem od razu widać, że najwyraźniejsza to ona jest na mapie, a od strony jednej ze wspanialszych bieszczadzkich bram, czyli przełęczy pod Suliłą, po kilkuset głęboko wykolejonych metrach zamienia się w ścieżkę jeno fragmentami przypominającą czasy jej drożności. Po odbitych w nawierzchni śladach widać, iż pokonują ją konni, piesi i rowerowi. A jakie piękne widoki, a jakie cudne rośliny...ale to zamieszczę w relacji, jeśli się do cna nie zleniwię :)
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Brykam co dzień do pracy i przez osuwisko pomiędzy Średnim a Kalnica da się przejechać. Z rana przed rozpoczęciem robót i popołudniu raczej nie ma problemu.
    Czas remontu sie pewnie przedłuży...

No a droga do Turzańska - rewelacja. Gazikiem dojedzie bezdrożami przez Kamionki.
    Marcin

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)