Cieszanów
Cieszanów
Prawdziwa przyjaźń przychodzi wówczas, gdy cisza między dwojgiem ludzi nie jest męcząca....
Widzę, że powiat lubaczowski "kosisz" równo :) A ja mam dodatkową zagadkę niefotograficzną (a nawet trzy):
a/ W ostatnim tygodniu prezentowane m.in. były trzy cerkwie: Nowe Brusno, Nowe Sioło i Cieszanów. Co je łączy?
b/ Którą można by dołożyc do nich jako czwartą (była w 2009 r.)?
c/ A gdyby koniecznie potrzebna była piąta (i ostatnia), to ... ?
Cerkwie w miejscowościach: Nowe Brusno, Nowe Sioło i Cieszanów leżą w dolinie tej samej rzeczki. Jest to Brusienka. Nad nią mieszkali i tworzyli bruśnieńscy kamieniarze.
Pytania b/ i c/ sa nadal aktualne.
Zacznijmy w takim razie od b):
![]()
Czterech panów B.
Tak, to jest czwarta cerkiew w dolinie Brusienki, ta "z kominem" :) Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to łatwo odnajdzie miejscowość we wcześniejszych rozmowach o ogrzewaniu niektórych cerkwi.
Jeśli odpowiedź na punkt c/ do jutra nie padnie, to - żeby nie blokować wątku - zostanie wyjawiona![]()
Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 08-08-2010 o 22:05 Powód: lit.
A ja dorzucę coś do "serii kopuł".
Kopuła występuje tutaj w nietypowym miejscu. Można pod nią wejść (z boku usunięty jest kawałek blachy). Pod kopułą tymczasowo stoi cyrkularka.
Zdjęcie cerkwi z kopułą na swoim miejscu:
W czasach, gdy świątynia istniała, wchodziło się do niej przez taką bramkę w murze. Gdzie jest ta bramka?
Dziewięcierz Moczary
Brawa dla tomasa - cerkwi nie ma a on strzela bez podpowiedzi
Skoro była szybka odpowiedź, to ja lecę szybko z następna zagadką. Ta maleńka świątynia jest czynna i dwuwyznaniowa.
Aktualnie 5 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 5 gości)