A to Chyrzynka. Nie wiem, czy dobrze odczytałem, ale czy na drzwiach wisi deska z napisem: własność nadleśnictwa? (może wiesz w jaki sposób nabyli tą cerkiew i czy mają jakieś plany jej choćby zabezpieczenia przed dalszym niszczeniem?)
A już widzę na zdjęciu bartolomea :)
Ostatnio edytowane przez sir Bazyl ; 03-07-2011 o 20:52 Powód: uwidił ja
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Cierpliwości Bazyl, wszystkiego się dowiesz![]()
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
DSCN3867.jpgA ten piesek oprowadza
Materiały dostałem, mogę pisać
Sprawa dotyczy dwóch cerkwi, które były bohaterkami ostatnich zagadek: Kupna i Chyrzynka. Cerkiew w Kupnej, jak widać na zdjęciach, dogorywa: jedyna ściana stoi tylko z przyzwyczajenia. W Chyrzynce jest lepiej ale też niedobrze. Są jednak szanse, że oba obiekty zostaną uratowane.
Od kilku miesięcy można było znaleźć w lokalnej prasie informacje o możliwym przeniesieniu resztek cerkwi z Kupnej do Godkowa w warmińsko-mazurskim, gdzie mają zostać wkomponowane w nowy obiekt (lub też ta nowa cerkiew ma być rekonstrukcją cerkwi z Kupnej - szczegółów w lokalnej prasie nie znalazłem). Okazuje się, że prace są na ukończeniu i cerkiew zostanie z Kupnej zabrana w sierpniu.
Przy okazji pojawiła się szansa dla cerkwi w Chyrzynce, prof. Romana Cielątkowska z Politechniki Gdańskiej - projektantka nowej cerkwi w Godkowie - zainteresowała się, dzięki staraniom Janusza Śmigielskiego, także cerkwią w Chyrzynce. W sierpniu na teren obu cerkwi wkroczą zespoły odpowiedzialne za inwentaryzację, rozbiórkę i transport (Kupna) oraz renowację (Chyrzynka). Do tego czasu cerkiew w Chyrzynce ma mieć oszklone okna i musi pozostać zamknięta. W tym tygodniu cerkiew w Chyrzynce została uporządkowana i przygotowana do postawienia rusztowań niezbędnych przy renowacji, uprzątnięto zalegający tam gruz i zabezpieczono najbardziej zniszczone cebulki. Trwają także prace związane z wyjaśnieniem i uporządkowaniem kwestii własnościowych (w tej chwili formalnym właścicielem jest miejscowe nadleśnictwo, stąd ten napis na drzwiach), za pieniądze ze zbiórki wykonano już m.in. wszystkie prace geodezyjne.
Terenem obu cerkwi oraz cerkiewnych cmentarzy opiekuje się członek Stowarzyszenia Magurycz Janusz Śmigielski z pobliskich Chołowic. Renowację istniejących nagrobków (dwa w Chyrzynce i cztery w Kupnej) wykonał - niespodzianka- Magurycz. Cerkiew w Chyrzynce została także zamknięta, klucze są u Janusza Śmigielskiego.
Tyle udało mi się zapamiętaćWięcej informacji na stronach:
http://www.niezapominajkowo.com.pl/node/232
https://picasaweb.google.com/1067730...5997/Chyrzynka
http://www.kobieta50plus.pl/news/1,40215,drwal-i-poeta
Małe sprostowanie jeśli chodzi o Kupnę to remont nagrobka dokonaliśmy z Wrotami Karpat Wschodnich:) również poprawiliśmy kilka nagrobków w Chołowicach:) Natomiast Magurycz wziął na siebie postawienie obelisku dla Ks.Chylaka ostatniego proboszcza Chyrzynki pochowanego własnie w Kupny...pozd.
Już wszędzie poprawione, dzięki za zwrócenie uwagi.
Wiem, że to nieładnie przez dziurę w drzwiach zaglądać... Ale czasem nie mogę się oprzeć!
Zgadnie ktoś gdzie zaglądałem?
OK, wnętrze takie mało charakterystyczne. Może widok z zewnątrz coś pomoże?
![]()
Aktualnie 5 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 5 gości)