Wszyscy wyjechali na wakacje. Nie ma komu zadawać zagadek, ani komu zgadywać,
a tu takie piękne sklepy budują z kopułami.
Może ktoś już był klientem tego marketu ?
![]()
Wszyscy wyjechali na wakacje. Nie ma komu zadawać zagadek, ani komu zgadywać,
a tu takie piękne sklepy budują z kopułami.
Może ktoś już był klientem tego marketu ?
![]()
Czego to takie malutkie skoro jest wielkie?
(chodzi zapewne o fotkę) No nie wiem, jakoś się tak porobiło.
Może wszystko przez ten mur pruski ?
Bo kto widział budować cerkwie z takiego muru ?
Żadnej logiki w tym nie ma .
Ja bym też obstawiał Wielkie Oczy. I odpowiadając na pytanie z zagadki: jeżeli dobrze odgadujemy miejsce to kupiłem kiedyś w tym markecie bułkę i kefir i wcinałem sobie niedaleko na ryneczku. Z widokiem na kopułę cerkwi i na opuszczoną synagogę.
Nie czekaj Basiu na odpowiedni czas, jak chcesz zobaczyć tę cerkiew to przyjeżdżaj. Ona się na naszych - nomen omen - oczach rozsypuje. Jak nie zostaną natychmiast podjęte jakieś działania ratunkowe to wkrótce podaży za tą z Bolestraszyc
Dobrze choć, że z synagogą coś drgnęło. Na stronie Urzędu Gminy w Wielkich Oczach są informacje o remoncie i przystosowaniu budynku na gminną bibliotekę, był ogłoszony przetarg i 15 lipca miały zacząć się prace budowlane.
Podpowiadacie tak, ze chyba chodzi o Wielkie Oczy.
Nigdy tam jeszcze nie byłam a jest na ścisłym początku listy moich "miejsc w których bardzo chciałabym być".
B.
a ja dalej robię Wielkie Oczy ze zdziwienia : skąd się wziął ten mur pruski ?
To ja też jeszcze o Wielkich Oczach, bo mnie zaintrygowały;-)
Asiu, ja już śledztwo prowadziłam, ale w jego budowlach nie wypatrzyłam szachulca, ale tak na chybił trafił przeglądałam, bo tego sporo zrobił.
Pogrzebałam sobie w necie, sporo sprzecznych informacji można znaleźć.
Cerkwi budowanych w ten sposób jest w Polsce niewiele, niektórzy podają, że to jedyna w o konstrukcji szachulcowej (przewodnik Polska Egzotyczna). Niezupełnie, jeszcze się coś znajdzie http://www.cyganek.ndg.pl/index.php?go=remont , w każdym razie to jedyna na Podkarpaciu. W tej cerkwi, pod odpadniętym tynkiem widać wyraźnie cegły i oczywiście są drewniane belki. Ale skąd tutaj mur pruski? Projekt tej budowli przypisywany jest Janowi Sasowi-Zubrzyckiemu, a ten tworzył w neogotyku, głównie w samej cegle, liczne kościoły. Zaś jego rysunek proponowanej cerkwi nijak nie pasuje do obecnego wizerunku, jeśli to nie pomyłka http://wielkieoczy.itgo.com/Monument...dox-Church.htm. A jeszcze inne źródło podaje, że jedyne jego zrealizowane projekty w Wielkich Oczach to synagoga oraz jedna chata http://wielkieoczy.itgo.com/People/SasZubrzycki.htm\
A w ogóle Wielkie Oczy mają ciekawą historię.
Synagoga już jest remontowana, ale cerkiew to ledwie zipie...
No ale ta bardzo ciekawa świątynia zbudowana była jako kościół katolicki, a potem przez pewien czas służyła również Ewangelikom.
Nie była zbudowana jako cerkiew.
Jak oglądam te wszystkie zdjęcia, również te, które pokazywała Buba, to jest mi ogromnie żal ze tyle pięknych świątyń u nas niszczeje.
B.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)