Jeżeli się nie mylę, to ikonostas z zagadki jest w byłym kościele ewangelickim (obecnie używanym jako cerkiew), który stoi w byłym przysiółku Dziewięcierza o nazwie Einsingen (przysiółek leży obecnie na Ukrainie i zdaje się nosi nazwę Dziewięcierz właśnie). Czyli ikonostas jest w cerkwi w Dziewięcierzu, ale² ...![]()
No to za tę odpowiedź należy się maksymalna nota z uwzględnieniem w jadłospisiePrzysiółek Einsingen został założony w okresie kolonizacji józefińskiej na gruntach wsi Dziewięcierz a ewangeliccy osadnicy wybudowali sobie kościół. Mieszkańcy opuścili wieś prawdopodobnie wraz z wycofującymi się wojskami niemieckimi w 1944 r. Po II w. św. Dziewięcierz został podzielony granicą a przysiółek Einsingen zasiedlony osadnikami ukraińskimi, którzy świątynię dostosowali do swoich potrzeb.
IMG_9264.jpg
A teraz mapka z trzema cerkwiami w Dziweięcierzu. Ta drewniana, czynna to przysiółek Słotwiny. Środkowa to nieistniejąca w Moczarch. Na niebiesko zaznaczony przystanek PKP.
Wprawdzie z cerkwią to nie ma nic wspólnego,ale jak spojrzałem na tą WiG-ówkę to przypomniała mi się historia z rezerwatem jałowcowym za stacją w Dziewięcierzu: miał się nazywać od miejsca Słotwina ale się nazywającemu popieprzyło i nazwał go SołokijaSam rezerwat jest znakomity ale uwaga na dziki,mają tam swoją siedzibę,zostaliśmy w niej otoczeni
![]()
Pozdrav
Druga odsłona "tła":
C10.jpg
Ja bardzo przepraszam, ze się z rozpędu wepchałem "na krzywy ryj" przed zagadkę jeszcze nierozwiązaną. Nie zauważyłem, że oprócz zmyłkowej Sękowej czai się "tło"
Za karę wyznaczam sobie podanie rozwiązania. A z pierwszego zdjęcia chyba było łatwiej, bo widać wieżę i kopułę nad nawą cerkwi w Rychwałdzie (dziś: Owczary).
Dźgacz jakiś.
A kto wymyślił "tło"?
Pogłębię karę, potwierdzając jej prawidłowy wybór.
Załącznik 25078
![]()
Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 16-09-2011 o 16:38 Powód: niewidoczony załącznik
Zaczynamy od przycerkiewnego cmentarza i dzwonnicy na ostatnim planie:
Dokładamy ikonostas:
Ja tak sobie czytam i czytam ten wątek i nie zgaduję, bo przeważnie to dla mnie za trudne i nie znam tych miejsc (no Rychwałd - to akurat zgadłabym).
Mój ogromny podziw dla zagadkowiczów - i dziękuje za inspirację - pokazujecie tyle pięknych miejsc, których jeszcze nie widziałam a w które koniecznie muszę pojechać.
Całe Roztocze Południowe jeszcze na mnie czeka.
Od kilku lat planuję wycieczkę rowerem poczynając od Przemyśla na północ, jak daleko się da- przynajmniej do Chełma i ciągle mi staje coś na przeszkodzie.
Mam nadzieję, że wreszcie kiedyś zrealizuję.
Basia
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)