Zaraz Ci czerwoną kartkę za złe skojarzenia wlepię!Nie drzewo ino narzędzie, o nazwie podobnej a zastosowaniu odmiennym.
Nazwę proszę, nazwę! Nie drzewa, nie narzędzia, ino miejsca!
Zaraz Ci czerwoną kartkę za złe skojarzenia wlepię!Nie drzewo ino narzędzie, o nazwie podobnej a zastosowaniu odmiennym.
Nazwę proszę, nazwę! Nie drzewa, nie narzędzia, ino miejsca!
Grabówka, gmina Dydnia, powiat brzozowski, województwo podkarpackie - przepraszam ale na współrzędne nie mam czasu
a czerwony kolor lubię![]()
No, udało mi się wyciągnąć z Ciebie tę nazwęOdpowiedź oczywiście prawidłowa, a na deser szerszy widok. Tablicę z zagadki widać na ścianie po lewej.
![]()
Opierałam się jak mogłam, ale jak groźby poszły....Dobra już nie ględzę i grzeczna jestem :)
To jest element ikonostasu w jednej z cerkwi na Pogórzu. Która to cerkiew i w którym miejscu ikonostasu zobaczyć można tego diabełka?
![]()
Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 02-11-2011 o 17:30 Powód: Poprawiłem po kłopotach z załącznikiem
To może podpowiem, w którym miejscu ikonostasu: aby diabełka sfotografować, trzeba zejść do parteru. W predelli pod świętym Mikołajem.
P.S. Myślę, że ludowy autor na ikonie chciał przedstawić św. Michała - a może ktoś ma inną koncepcję?
A diabełek - pod butem Archanioła - jest mały, czarny i uwiązany na łańcuchu. Lepiej to widać na poprzednim, większym zdjęciu; tutaj skupiłem się na osobie fotografa (a potem go wykadrowałem, żeby się ew. nie narazić publikowaniem wizerunku)![]()
Zapewne niejeden z nas był w tej cerkwi i .... nie widział diabełka. Bo jest on dobrze schowany. Stoi przed nim postument obleczony w białe płótno a na postumencie stoi współczesna figurka M.B., świece i kwiaty. Aby się dostać do diabełka, należy, za pozwoleniem gospodarza, (np. tej pani, co na zdjęciu) zdjąć figurkę oraz całą resztę i odsunąć postument. Na tym zdjęciu widać spory kawałek ikonostasu, można już po nim zidentyfikować cerkiew. Zdjęcie z ręki i bez lampy, więc trochę "zamydlone".
Jak już zobaczę wszystkie cerkwie na Podkarpaciu to będę musiał zacząć do wybranych wchodzić
Łodzina.
Zgadłem, zgadłem!
Że po tej wieżyczce na sygnaturkę to już nadejdzie prawidłowa odpowiedź. I dobrze, że nadeszła. Bo mi się zdjęcia pokończyły, została już tylko cerkiew w całej krasie:
No to taką łatwiznę znalazłem![]()
Pozdrav
Aktualnie 8 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 8 gości)