... Laszek Murowanych.
... Laszek Murowanych.
Potwierdzam, że Murowane. I to dosłownie, bo słowo "Laszki" zostało z nazwy amputowane.
Bardzo często obiekty goszczące w naszych zagadkach, to dawne cerkwie, obecne kościoły. A tu mamy odwrotnie. Kościoły w Laszkach M. były dwa a teraz są dwie cerkwie. Widać, że takie "małocerkiewne".
No to wrzućmy coś
.
hm11_8712.jpg
Ja cały czas czekam (w detalach) na odpowiedź bądź podpowiedź :) : http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post126386
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
No tak, przedobrzyłem.
Balnica czyli zbyt łatwe. Muszę pojechać w plener i poszukać coś trudniejszego.
To ja też dam łatwą:
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Ten płotek chroni przed zwierzętami taki nagrobek:
cerkiew14.jpg
Ktoś sobie urządził z terenu cerkwiska i cmentarza miejsce wypasowe. Ten nagrobek powyżej otoczony jest drewnianym płotkiem, kilka innych drutem kolczastym, ale są też całkiem niezabezpieczone:
cerkiew15.jpg
Może ten nagrobek coś pomoże w odgadnięciu zagadki:
Jeszcze szepnę, że istnieje pewien związek tej cerkwi z Roztokami Górnymi.
Żubracze jak mniemam
Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)