Przywiozłem dzisiaj.
Proste, albo bardziej niż proste, ale takie lubię.
hm.11.09.01.jpg
Przywiozłem dzisiaj.
Proste, albo bardziej niż proste, ale takie lubię.
hm.11.09.01.jpg
To że w Twoim rejonie to można się domyśleć po kształcie krzyża, ale dokładnie gdzie ???był w moim rejonie...i
Dla podpowiedzi; przed cerkwią stoi sobie taka wiejska kapliczka
hm.11_9214.jpg
To zaraz obok Niemieckiego Potoku, którego mieszkańcom stawiano charakterystyczne trójkątne nagrobki. Są takie i na cmentarzu obok cerkwi z zagadki.
zaraz, zaraz ... co to za Niemiecki Potok. Nie mam takiego.
czy to jest to samo co na starych mapach oznaczane jest jako Deutschebach ? (czy jakoś tak)
Deutschbach to w dosłownym tłumaczeniu Niemiecki Potok. Ale sama nazwa "Niemiecki Potok" to chyba mój wynalazek, bo ta wieś obecnie nie ma w nazwie potoku a polankę.
No i aby czytelników nie wprowadzić w błąd: cerkiew z zagadki jest w sąsiedniej do dawnego Deutschbach wiosce, mieszkańcy Deutschbach byli jednak przy tej właśnie cerkwi chowani.
Ostatnio edytowane przez maciejka ; 05-09-2011 o 20:29
Weryfikacja poprawności odpowiedzi oczywiście należy do zagadkodawcy, ale ja się wtrącę, jako prawie tubylec a na pewno stały bywalec.
Cerkiew (póki jeszcze stoi) jest rzeczywiście urzekająca, szczególnie wraz z otoczeniem - niemal warsztatem bruśnieńskich kamieniarzy. Natomiast w sprawie jej "najstarszości" - mieści się ona w pierwszej dziesiątce drewnianych cerkwi powiatu lubaczowskiego (na 23 zachowane). Starsze od niej są: Radruż, Gorajec, Łukawiec, Moszczanica, Dachnów, Wola Wielka, Borchów, Żmijowiska i Stare Oleszyce.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)